За първи път в най-новата история на България действащ министър

...
За първи път в най-новата история на България действащ министър
Коментари Харесай

Нено Димов сам в килията

За първи път в най-новата история на България настоящ министър бе изведен от личния му кабинет в министерството от прокуратурата. Няколко часа по-късно стана ясно, че министърът на околната среда и водите Нено Димов ще остане под стража през нощта, а следствените дейности против него ще продължат и в петък.

Димов е арестуван за 24 часа по следствието на водната рецесия в Перник, заяви Българска национална телевизия, базирайки се на представителя на основния прокурор Сийка Милева.



Става въпрос за две основни следствия, които се организират сега. Едното е рецесията с водата на Перник - екоминистерството е ведомството, което дава отговор за следене на водните равнища в язовирите в България и то дава предписание по кое време водата да бъде пренасочвана, спирана или да се трансформира нейния режим. Твърди се, че още през лятото в Министерство на околната среда и водите са имали информация за сериозно ниски равнища, само че не са издали наредба за ограничение на използването на питейна вода за битови потребности.



Другата съществена тематика, по която работи прокуратурата, обвързвана с екоминистерството, е по този начин наречения италиански отпадък. Ведомството на Нено Димов е отговорно  и издава лицензи за превозването на отпадъците в България, депонирането им и тяхното преправяне.

По-рано денем министърът бе арестуван след обиск в кабинета му в министерството, по-късно бе откаран за обиск в дома му, а по-късно и на разпит в спецпрокуратурата. Според БЛИЦ той е бил закаран за малко в Министерство на вътрешните работи болница.

Не съм арестуван, съобщи Димов ппред публицисти преди да бъде качен в кола на прокуратурата. Впоследствие обаче се отхвърли, че е задържан и отведен в трето районно столично ръководство.

Наложена му е 24-часова полицейска мярка за задържане, а на следващия ден е допустимо тя да бъде удължена до 72 часа като прокурорска мярка, в случай че му бъде повдигнато обвиняване. Тогава ще бъде изместен в столичното разследване, където се задържат упрекнатите от прокуратурата лица.

Стана ясно и с кого ще прекара нощта министър Димов в полицейското ръководство. ПИК заяви, като се базира на собствен кореспондент пред районното, че той няма да дели килия с други арестувани тази нощ.

Шефът на ековедомството, чиято оставка още не е поискана от държавното управление, е извадил шанс, че все още други арестувани в това ръководство няма.

Засега и трите килии, с които разполага РПУ-то са празни, поради което няма да му се постанова да се среща с други арестувани. Дори да бъдат докарани такива по-късно тази нощ, те няма да бъдат настанени при него, считат служителите на реда на място.

" В нашия регион има и ромски махали като Коньовица и постоянно арестуваме такива жители, само че има задоволително празни килии и няма за какво да ги настаняваме при министъра ", разясняват униформени.

Арестът на Нено Димов идва в самото начало на мандата на новия основен прокурор Иван Гешев, който в четвъртък сутринта персонално посети Перник и се срещна с кмета на изпадналия в бедствено състояние град.

Гешев не пожела да разяснява и информациите за арести на някогашната кметица на града Вяра Церовска, някогашната регионална шефка на Перник Ирена Соколова и отстраненият шеф на ВиК-Перник Иван Витанов.  

По последни данни Соколова е била разпитана като очевидец по отношение на водната рецесия и е била пусната да се прибере вкъщи, а Витанов е в столичното разследване. Информацията бе пусната от адвокатската фирма на Менко Менков, а юрист Костадин Костадинов е участвал на разпита на Витанов, който е завършил към 18 часа.  / Стандарт

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права запазен
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР