За първи път в историята на родния шахмат 15-годишно момиче

...
За първи път в историята на родния шахмат 15-годишно момиче
Коментари Харесай

15-годишна българка триумфира в световния шахмат

За първи път в историята на родния шахмат 15-годишно момиче победи на международния връх. Повечето положителни играчи реализират най-голям коефицент ЕЛО в международната класация към 18-тата си година. Нургюл Салимова от търговищкото село Крепча е на път да стане гросмайстор при дамите още тази година. Само една норма я дели от шахматната корона.

Крепча, Опака

Шампионката, чието име в превод значи Сияйна звезда, е прекомерно самокритична и не се счита за звезда. Зад триумфите ѝ стои доста труд, по тази причина след учебно заведение заляга над отдалечените образования с треньора си в Бургас.

Нургюл Салимова: Понякога нямам дори време да обядвам. Направо сядам да упражнявам по Скайпа два часа, само че след това аз не преставам и сама, и дневно по принцип играя над 5 часа.

Започва да играе шах 4-годишна. Едва на 6 става първенец на България за деца, следват куп надпревари и шампионати. Специалистите споделят за нея, че е саморасъл гений и свърхконцентрирана зад дъската. Шампионката пък признава, че е притеснителна и доста суеверна. Предпочита белите фигури и постоянно играе с обичани писалки и две сребърни огърлици.
Нургюл Салимова: Аз играех и с куклите, те не ми пречеха на шаха, само че откакто се срещнах с играта с помощта на моя татко и на дядо ми стана доста забавно. Исках да продължа да се изучавам, а като станах и държавна шампионка ме притегли още повече.

Броиш ли си купите и медалите?

- Вече не. Не съумявам. А и аз към този момент не вземам участие в шампионати, където се дават купи и медали. Играя единствено в " open " шампионати, т.е. при мъжете, а там към момента ми е мъчно да спечелвам купи.Илхан Сахлимов, татко на Нургюл: Като седне зад дъската тя става различен човек, все едно се преражда и стремежът за победа надвива. Надявам се, някой ден да я забележим с шахматната корона.
Световната купа при дамите е най-близката цел на надареното момиче. В идващите два месеца ѝ следва интернационален шампионат в Прага и Европейско състезание в Анталия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР