За първи път в историята девет алпинисти от афроамериканскипроизход ще

...
За първи път в историята девет алпинисти от афроамериканскипроизход ще
Коментари Харесай

За първи път в историята: 9 афроамериканци ще щурмуват Еверест

За първи път в историята девет алпинисти от афроамериканскипроизход ще се опитат да изкачат връх Еверест. Идеята им е да насочат публичното внимание към казуса с „ неналичието на интернационален достъп до него за афроамериканци “, както те го дефинират. По думите на участника в експедицията Фред Кембъл, те се надяват да трансформират бъдещето на алпинизма.

От 1953 година до момента 10 155 души са съумели да изкачат най-високия връх на планетата. От тях единствено осем са чернокожи. Сега експедицията се надява да добави към този брой още деветима души.

По думите на различен участник в приключението когато сър Едмънд Хилари става първият човек, който изкачва върха, е имало страни, в които към момента чернокожите не са можели да гласоподават. Заради сегрегацията те са били лишени от доста права, което изяснява ненапълно и обстоятелството, че измежду изкачилите осемхилядника няма доста афроамериканци.
свързани новини2111на 30.05.2021
Около 800 души се пробват да покорят всяка година, само че малко на брой съумяват поради ниските температури и сложните условия.

Припомняме, че в опит да изкачи различен осемхилядник - Шиша Пангма, гибелта си през 2018 година откри българският планинар Боян Петров.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР