За първи път в БългарияВродените урологични аномалии са едни от

...
За първи път в БългарияВродените урологични аномалии са едни от
Коментари Харесай

Роботът „Да Винчи“ спаси бъбреците на две деца

За първи път в България
Вродените урологични аномалии са едни от най-честите

Операцията е осъществена взаимно с швейцарски експерти

За първи път в България интернационален екип, включващ двама от водещите детски уролози в Европа - проф. Хорст и проф. Мазоне от Швейцария, бе осъществена извънредно комплицирана интервенция за премахване на вродени бъбречни аномалии при две десетгодишни деца. Пластичните интервенции и реконструкцията на дефекта избавят естествената бъбречна функционалност на пациентите. Операциите бяха осъществени в МБАЛ “Доверие” с роботизираната хирургична система “Да Винчи”. Тя се употребява в доста наши лечебни заведения, само че най-вече в гинекологията и урологията при възрастни. Двете деца са изписани на третия ден с отлични резултати, без затруднения.

С тази интервенция се слага началото на дълготрайна стратегия, чиято цел е да развие роботизираната хирургия в урологията при деца. “До средата на ноември следва да създадем още 2 интервенции, с които започваме дълготрайното развиване на тази стратегия - споделя проф. Марин Георгиев, началник на екипа. - Работим с разнообразни експерти, които са профилирани в тънкостите на детската урология. Отстраняването на вродените аномалии възвръща естествената функционалност на бъбрека, а това е извънредно значимо за детския организъм, който занапред се развива.”

Екипът, направил интервенцията, включва още доктор Явор Семерджиев, шеф на отделението по урология в болничното заведение, екип от детски уролози с началник доктор Емил Атанасов и анестезиолозите доктор Ивайло Серкеджиев и доктор Христина Костадинова.

Вродените аномалии на бъбреците и пикочните пътища са едни от най-честите малформации. Ранното им идентифициране е от значително значение за попречване на бъбречно увреждане. Благодарение на “Да Винчи” доста се съкратява интервалът на възобновяване на пациентите. Популярни като “безкръвни операции”, интервенциите с робота се вършат посредством дребни отвори от 5-10 мм. “Разликата с елементарните лапароскопски интервенции е, че сред пациента и хирурга стои роботът, който внася по-голяма точност, сигурност за пациента и прочут надзор върху работата на хирурга”, изяснява доктор Семерджиев.

Роботизираната хирургична система Да Винчи е най-напредналата компютърно асистирана технология за минимално инвазивни интервенции. Нейните преимущества са доста по-голямата точност, по-малката контузия, по-големия резултат в лекуването и извънредно бързото възобновяване.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР