За първи път в България тази година ще се състои

...
За първи път в България тази година ще се състои
Коментари Харесай

Рънатон 2023 ще се проведе седмица преди Софийския маратон

За първи път в България тази година ще се състои огромно подгряващо събитие преди огромния Софийски маратон. Седмица по-рано е плануван " Рънатон 2023 ", който с неповторим правилник ще събере под егидата на Европейския съюз общо 380 спортисти, представители на 11 страни.

Целта на новата самодейност е да предизвика интерес към отборните и щафетните съревнования, като притегли повече последователи на всеобщите бягания. В програмата на надпреварите са включени стартове на 2.5 км, 5 км, 10 км и 20 км. Кратката отдалеченост е най-вече за хора със специфични потребности, 5 и 10-километровите са отборни – с едновременен старт и сумиране на времената, а 20-те километра са щафетни – всеки член на тим бяга по 5 км и най-бързият отбор печели. Надпреварите ще бъдат отворени за присъединяване на отбори, формирани от четирима души на друга възраст в четири категории: 20-40; 40-50; 50-60; 60+. Съставът на тимовете ще подсигурява баланс сред половете, а отборите ще бъдат формирани от еднакъв брой мъже и дами, обясниха уредниците.

Събитието ще се състои на 1 октомври 2023 година от 9.00 ч. към НДК в столицата. Регистрацията към този момент е отворена в интернет уеб страницата на плана runathon.eu, като в България тя ще бъде по тимовете на посланиците на " Рънатон 2023 " – осем известни измежду бегаческите общности персони. Това са Милица Мирчева, Шабан Мустафа, Евгени Игнатов, Веселин Цинзов, Християн Стоянов, Красимира Чахова, Татяна Георгиева и Георги Станоилов. Всеки искащ ще може да се записва за присъединяване през уеб страницата и откакто мине подготвителна стратегия, да взе участие като част от тима на съответния водач. Тренировъчната стратегия е съобразена с дистанциите.

" Рънатон 2023 е отлична самодейност, която ще спомогне повече хора да се приобщят към бяганията, а посредством тях – към дейния и здравословен метод на живот ", съобщи на специфична конференция през днешния ден националната рекордьорка в маратона Милица Мирчева.

Според изтъкнатия планински бегач Шабан Мустафа събитието би следвало да се организира всяка година, защото предизвика отборния дух с щафетните и отборни съревнования.

" От опит знам какъв голям логистичен и учредителен запас изисква сходна демонстрация, само че всичко това си заслужава, тъй като тъкмо тези събития оферират на хората нови и нови благоприятни условия за спорт ", сподели Евгени Игнатов, именит спортист и към момента собственик на всички национални върхове в зала и навън в бяганията от 1500 м до 10 000 м, като някои от неговите върхови достижения са към този момент на близо 40 години.

Веселин Цинзов осведоми, че от ден на ден ориентировачи и ски-бегачи се включват в конкуренциите по атлетически бягания у нас.

" Благодаря, че ми бе гласувано доверието да бъда измежду посланиците на " Рънатон 2023 ". Идеята на уредниците е чудесна и сигурно ще спомогне всеобщите бягания да имат още повече другари и фенове ", разяснява Красимира Чахова, зам.-кмет на Стара Загора и главен мотор в организацията на получилия към този момент необятна известност Старозагорски маратон.

Българските участници в " Рънатон 2023 " ще бъдат допълнени с почитатели на бягането от други 10 страни – Португалия, Испания, Италия, Холандия, Хърватска, Словения, Австрия, Словакия, Латвия и Румъния. В тях от два месеца към този момент е в ход подбора на участници, като в чужбина те също се записват посредством уеб страницата, само че се дефинират от така наречен " водачи на тимовете ", които прецизно наблюдават за осъществяването на подготвителните стратегии. Всеки участник е зает да споделя свои фотоси, видеа и информации за тренировките си в особено построените профили в обществените мрежи на самодейността.

Двигателят зад огромното спортно събитие с нестопанска цел, финансирано по стратегия " Еразъм+ " на Европейския съюз е асоциация " Спорт в свободното време ". Общата цел е да насърчи хората от всевъзможни генерации, полове и физическа кондиция от 11 държави-членки на Европейски Съюз да тичат постоянно и да разпространяват бягането като екипен спорт, който може да сътвори връзка сред разнообразни генерации и която има обилни физически, душевен и обществени изгоди за дейния живот на хората от всички възрасти.

Българските посланици на " Рънатон 2023 ":

Евгени Игнатов – именит български лекоатлет, медалист от европейско състезание в зала и финалист от олимпиадата в Сеул на 5 и 10 км. Притежава всички национални върхове в бяганията от 1500 м до 10 000 м навън и в зала, част от тях стоят против неговото име към този момент 40 години.

Милица Мирчера – национална рекордьорка и шампионка в бяганията на междинни и дълги дистанции и в стипълчейза. Единствената българка стартирала в маратона на олимпийските игри в Рио 2016. Многократна шампионка в стартове у нас и участничка в елитните бягания по света, измежду които маратоните в Бостън, Хюстън, Копенхаген и други Притежава държавните върхове на 10 км и полумаратон.

Шабан Мустаха – знаменит рекордьор и победител в планинските бягания. Феноменален е със своята устойчивост – състезава се и печели медали в 7-8 маратона на година, при целесъобразни най-много три. Последният българин победител в Софийския маратон с купата от 2012 година.

Красимира Чахова – известна в предишното лекоатлетка, шампионка от първите европейски игри за ветерани, сега зам.-кмет на Стара Загора, уредник на спортни събития, извънредно дейна и новаторска в региона на спорта, отдадена на доста благотворителни дела.

Християн Стоянов – бележит български спортист, параолимпиец. Европейски и международен първенец за хора със специфични потребности в бяганията на 800 и на 1500 м. Сребърен медалист от Параолимпийските игри в Токио 2020 на 1500 м.

Веселин Цинзов – един от най-силните български ски-бегачи в последните години. Участник в зимните олимпийски игри във Ванкувър, Сочи и Пьонгчанг. Осми на международно състезание за младежи и шести на Универсиада, с 14-о място за Световната купа. Напоследък е извънредно деятелен уредник на спортни събития, шеф Направление " Ски-бягане " в БФ Ски.

Татяна Георгиева – общински консултант, ръководител на Комисията за децата младежта и спорта към Столична община, член на Управителния съвет на " София – европейска столица на спорта ". Активен участник в събитията от календара на Фондацията, мощно обществено ангажирана в благородните дела на самодейността.

Георги Станоилов – създател и основен уредник на доста известната верига от бягания у нас 5KMRUN. Вече 10 години стартовете са всяка събота в парковете на 13 града из България, седмично самодейността увлича над 1200 души, настрана са конкуренциите за деца. От самото начало Георги е моторът на този огромен и план за всеобщи бягания в страната.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР