За първи път в България ще се прилага мярка, която

...
За първи път в България ще се прилага мярка, която
Коментари Харесай

Нова мярка ще подпомага схемите за качество

За първи път в България ще се ползва мярка, която ще подкрепи използването на европейските схеми за качество. Това е заложено в идващия програмен интервал, съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев по време на уебинар на тематика „ Схеми за качество - опция за общините в България “ с представители на Националното съдружие на общините в Република България.

Заместник-министър Събев разясни, че страната ни има положителни образци и триумфи при използване на европейските схеми за качество. Той акцентира, че схемите целят възстановяване на видимостта на артикул, произхождащ от избран район. " Така се акцентира уникалността на даден район и артикул, стига се и до повишение на търсенето на избрания артикул, което в огромна степен води и до повишение на приходите на земеделските производители “, добави още заместник-министър Събев. Той означи извънредно високия интерес от страна на общините, които са отправили покана към МЗХГ българските локални управляващи да бъдат включени в самодейностите за отсъждане на предпазени наименования за родни селскостопански артикули.

Аграрният заместник-министър посочи, че тематиката със схемите за качество е многообхватна и за нейния триумф е извънредно значимо всички заинтригувани страни, в това число и локалните управляващи, да вземат участие интензивно. Георги Събев напомни, че схемите за качество оперират сполучливо в Европейския съюз към този момент близо 30 години.

Участниците в уебинара бяха осведомени с българските артикули, които към този момент са със предпазени наименования, както и с продуктите, чиито процедури по отбрана текат сега. Сред тях са българското кисело мляко, българското бяло саламурено сирене, троянската луканка и странджанският билков чай. Пред представителите на локалната власт бяха посочени и български артикули, които имат капацитет за отбрана. Това са куртовски розов домат, смилянски боб, еленски бут, разнообразни типове мед и други
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР