За първи път в България бе изпълнено православно църковно песнопение

...
За първи път в България бе изпълнено православно църковно песнопение
Коментари Харесай

За първи път в България: Пресъздадоха песнопение, създадено преди 110 години за прослава на българските воини

За първи път в България бе изпълнено православно църковно песнопение за възхвала на българските воини, взели участие в победната борба за Одрин, довела до края на Балканската война. 110 години след съчиняването му, то бе показано в осъществяване на тенора Камен Курдов по време на научна конференция, отдадена на приноса на тракийската просвета във образуването на европейската цивилизация, която се организира в Културен Център „ ТРАКАРТ “ в Пловдив. Откривателят на преписката, доктор Петър Граматиков, прочете текста на песнопението в оригинал и показа преводът му на актуален български език.



Оставихме България да превземе Одрин,
с цел да се сбъдне предсказаното от промисъла Божий,
че ще се върнат исмалските пълчища в Азия,
където и преди си бяха.

Радвай се, Македонийо, прелестно дево,
че като слънце на безконечното самодоволство,
възсияе над теб свободата.
Радвай се и ти, Българийо!

Автор на музикалната акомодация на текста е Таня Доганова-Христова - основател, дълготраен диригент и началник на Камерен отбор „ Йоан Кукузел ”, а в пресъздаването на творбата взе участие и екипът на доктор Георги Иванов - Жорж Трак от КЦ " Тракарт ".

Преписката за саможертвата на българските воини в името на „ Майка България “ и нейната “прекрасна Дева – Македония ”, е открита в библиотечния фонд на Пловдивската духовна семинария “Св. Св. Кирил и Методий ”. Предполага се, че остарялата църковна книга е била пренесена от библиотеката на Цариградската семинария, чиито правоприемник е Пловдивската. Тя е била написана на гърба на корицата на “Служебник на славянски в превод на български език ” с молив и съставлява посвещение-възпоменание с текст “на победоносната българска войска, която завладя Одрин през 1912 ”, с датировка 11 октомврий 1912.

Научната конференция се организира през миналия уикенд в границите на Фестивала „ Дни на Тракийската Култура “, с присъединяване на известни наши учени и откриватели. По време на форума те показаха забавни обстоятелства, свързани с учението на Орфей, огромното значение на тракийските династии в историята на Балканите, въздействието на тракийската просвета върху всички антични цивилизации и приносът ѝ във образуването на европейската цивилизация.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР