За първи път тази година зрелостниците ще могат да се

...
За първи път тази година зрелостниците ще могат да се
Коментари Харесай

Втората матура може да е и по японски, музика или информатика

За първи път тази година зрелостниците ще могат да се явят на матура по необичаен език, в случай че са го изучавали като профилиращ предмет в учебно заведение. Към непознатите езици като британски, немски и други, по които и до момента имаше държавни зрелостни изпити, се прибавят японски, китайски, корейски, иврит и други Това напомнят през днешния ден от просветното министерство във връзка наближаващият краен период за подаване на заявления за явяване на изпитите - 18 февруари т.г.

Училищният закон от 2016 година вкара мощно профилирано обучение в последните 2 години в учебно заведение, като в 11 и 12 клас учениците учат най-вече профилиращите предмети, които са избрали (заедно с български, литература, математика, гражданско обучение и спорт). Така, през 2022 година за първи път втората матура ще е не по предмет по желание, а по предмет, изучаван като профилиращ в последните две години от междинното обучение. Освен по редки езици, за първи път т.г. ще има опция да се държи втори наложителен държавен зрелостен изпити и по предметите информатика, осведомителни технологии, предприемачество, музика, изобразително изкуство - несъмнено, при изискване, че те са изучавани като профилиращи.

Първата матура за всички зрелостници си остава наложително по български език и литература. Тя ще е върху образователния материал от общообразователната подготовка в 11 и 12 клас. Затова и вторият наложителен ДЗИ по профилиращ образователен предмет не може да е по български език.

 

По желание

По свое предпочитание учениците могат да положат до 2 спомагателни матури според от метода, по който са изучавали предметите. Те могат да избират сред: български език и литература, непознат език, математика, осведомителни технологии, физика и астрономия, биология и здравно обучение, химия и запазване на околната среда, история и цивилизации, география и стопанска система и философия. Така възпитаник, който е изучавал български език и литература като профилиращ и постави сполучливо спомагателен матура по този предмет, ще има две оценки от матура по български и литература в дипломата си - от изпита от общообразователна подотовка и от този по профилираща.

Когато 12-класниците желаят да се явят на матура по непознат език, те би трябвало да посочат и равнището на съответния език по Общата европейска езикова рамка, което зависи от метода му на проучване. Повече информация за равнищата съгласно метода на проучване на непознатия език има. 

 

Професионални

Всички възпитаници от професионални паралелки също наложително поставят матура по български език и литература върху образователния материал от общообразователната подготовка в 11 и 12 клас. Вторият задължителен изпит за тях е държавният им изпит за придобиване на подготовка по специалност. Тези възпитаници също имат право по свое предпочитание да положат до два спомагателни изпита върху образователния материал от общообразователната подготовка в междинната степен. Те могат да избират от следните образователни предмети: чужд език (английски, френски, немски, италиански, испански или руски), математика, осведомителни технологии, физика и астрономия, биология и здравно обучение, химия и запазване на околната среда, история и цивилизации, география и стопанска система и философия. Нивата за матурата по избор по непознат език за учениците от професионалните гимназии са посочени .

 

Дати

Задължителната матура по български език и литература е планувана за 18 май 2022 година от 8.30 часа. На 20 май от 8.30 часа е вторият наложителен държавен зрелостен изпит и наложителният държавен изпит за придобиване на професионална подготовка (в частта му по доктрина на професията). Датата и началният час за всеки от предметите за спомагателна матура ще се дефинират след обобщаване на подадените заявки.

Както всяка година, до зрелостни изпити ще се позволяват и искащи, които в предходни образователни години не са съумели да получат тапия. Ще имат право да се явят на матура също хората с тапия за приблизително обучение от чужбина, в случай че желаят да положат матура по образователен предмет, който не е включен в дипломата им.

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР