За първи път след официалното признаване автономията на православната църква

...
За първи път след официалното признаване автономията на православната църква
Коментари Харесай

Първа обща служба на български и северно - македонски архийереи



За първи път след формалното признание автономията на православната черква на Северна Македония в  митрополитския храм „ Света Марина “ се състоя общо служение на български и македонски митрополити.

На тържествената работа за огромния християнски празник Сретение Господне  пред  голямото голям брой от хора Пловдивският митрополит Николай се обърна към Дебърско-Кичевския Тимотей и Брегалнишкия Иларион с думите, че се среща със скъпи братя, откакто за десетки години тази наслада е била отнета по аргументи, които нямат значение. 

" Църквата не признава лимити и ограничавания, тя прегръща всички “

Митрополит Николай напомни, че още преди 10 години при построяването на новия пловдивски православен храм  „ Св. Климент Охридски “ е изискал от Митрополит Тимотей парченце от мощите на светеца и той е откликнал, само че обща работа тогава не е могла да се състои. В знак на признателност той го удостои с най-високото отлилчие на Пловдивска епаргия – ордена „ Свети Апостол Ерм “, който му бе връчен едвам през днешния ден.

„ Нищо повече не съм направил от това, което би трябвало да направи един същински християнин и просветител на словото божие. Да даде Господ тази обич, която през днешния ден се манифестира със взаимната архиерейска богослужба в този прелестен храм и да продължи занапред до века “, сподели в символ на признателност Дебърско-Кичевският митрополит Тимотей.

За да почетат празника, на тържествената работа бяха кметът на Пловдив Здравко Димитров, ръководителят на Пловдивския Общински съвет Александър Държиков и предприемачът Георги Гергов като църковен ктитор.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР