За първи път правителството на Северна Македония официално отхвърли предложението

...
За първи път правителството на Северна Македония официално отхвърли предложението
Коментари Харесай

Кючуков за РСМ: България избира дали да се възползва от 2-годишни усилия, или да ги пропилее


За първи път държавното управление на Северна Македония публично отхвърли предлагането на Франция. Това стана ясно след днешната Среща на върха в Брюксел.

Обезсмислят ли се дебатите?

„ Тук става въпрос за приемането на преговорната рамка на Европейски Съюз. РСМ и всяка кандидатка не взе участие във завършването на тези преговорни позиции и тяхното приемане. По този метод, в случай че България даде своето единодушие, ще реализира две неща. Първо, българската позиция ще стане позиция на Европейски Съюз, тъй като това, което ние имаме като текстове на процедура в съвсем цялостна степен отразява българската позиция. Второ, ще пренасочи фокуса от Брюксел към Скопие “, изясни в ефира на bTV Любомир Кючуков, някогашен зам.-външен министър на България, в този момент шеф на Института по стопанска система и интернационалните връзки.

„ Това, което сега България избира, е дали да се възползва от резултата от напъните от две години и половина, или просто да ги пропилее “, добави той.

По думите му това предложение няма гаранции, че ще остане при идващото председателство.

„ Всяко председателство на Съвета на Европейски Съюз има свои лични цели, тъй че до каква степен идващото чешко председателство ще се придържа към този текст е въпрос, който занапред ще забележим “, изясни Кючуков.

Той напомни, че преди година и половина външните министри на Чехия и Словакия в свое обществено писмо блокираха пътя на реализиране на консенсус по този проблем, заявявайки, че няма да позволен двустранните проблеми да влязат в преговорната рамка на Европейски Съюз с която и да е страна членка.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР