За първи път от 1993 г. Организацията за сигурност и

...
За първи път от 1993 г. Организацията за сигурност и
Коментари Харесай

Русия ще прави избори "на тъмно"

За първи път от 1993 година Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) няма да изпрати наблюдаващи на парламентарните избори в Русия през септември. Причината са „ огромните ограничавания “, наложени от съветските управляващи,.

Официалната спънка, изтъкната от Кремъл, е пандемията, само че в ОССЕ подозират, че има и други съображения в Москва. „ Много съжаляваме, че нашето наблюдаване на идните избори в Русия няма да бъде допустимо “, сподели Матео Мекачи, шеф на Службата на ОССЕ за демократични институции и права на индивида (ODHIR). „ Настояването на съветските управляващи да лимитират броя на наблюдателит за жалост направи днешната стъпка неизбежна “, обясни той.

ОССЕ е един от водещите международни органи за наблюдаване на избори, който изпраща експерти от 57-те си държави-членки, с цел да дефинират дали дадени избори са свободни и почтени.

На 17-19 септември руснаците ще гласоподават за членове на долната камара на Народното събрание (Държавната дума), както и за 39 районни Народното събрание и девет регионални шефове. В навечерието на изборите Кремъл усилва натиска върху опозиционните политически фигури и самостоятелните медии - изключително върху поддържащите връзки с чужбина, които определя като " задгранични сътрудници ".

Парламентарната асамблея на ОССЕ и службата на Матео Мекачи получиха предупреждание да изпратят не повече от 10 наблюдаващи от асамблеята и 50 от службата. В ОССЕ обаче считат, че с цел да си свършат работата, би трябвало да изпратят най-малко 80 наблюдаващи за дълъг престой и 420 - за къс. Санитарните ограничения съгласно тях са предлог за ограничение на активността им.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР