За първи път имаме тази комбинация от избори - с

...
За първи път имаме тази комбинация от избори - с
Коментари Харесай

Камелия Нейкова, ЦИК: Ще има два отделни избирателни списъка - за евровота и за парламента

За първи път имаме тази композиция от избори - с кандидатски листи и преференции. Различни са изборните права за Народно събрание и за евровота. Право да гласоподават за Екологичен потенциал имат българските жители с адресна регистрация в страната и членка на Европейски Съюз 3 месеца преди изборния ден - 9 март 2024 година Тези условия ги няма за изборите за Народно събрание. Затова ще има два обособени изборни листата за двата избора, тъй като са разнообразни изборните права на жителите.

Това сподели ръководителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова в утринния блок на БТВ.

По думите й тези партии и обединения, които заявят присъединяване за двата типа избори, с едно и също название, ще имат идентичен номер.

Камелия Нейкова добави, че ЦИК ще се оправи с изборите.

Прекратихме остарялата социална поръчка за машините, които бяха единствено за евровота. Сега има социална поръчка за машини за избор 2 в 1, сподели още тя.

План сметката за разноските за изборите се приема с решение на Министерски съвет. Във вчерашния ден ЦИК съгласува проект сметката. Частта, която се дефинира като бюджет на ЦИК. Проектът за проект сметка беше към 98 млн. лева За ЦИК са 4,6 млн. лева за действия за разяснителна акция, медийни пакети, хонорари за членове на комисии и лица, които подкрепят изборния развой, изясни шефката на ЦИК.

В изборния развой вземат участие други държавни органи, които имат отговорности. Когато бъде призната проект сметката, ще видите по ведомства по какъв начин са разпределени средствата, сподели още Нейкова.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР