Напрежение в центъра на София. Жители в близост до столичния

...
Напрежение в центъра на София. Жители в близост до столичния
Коментари Харесай

Жива верига блокира булевард Патриарх Евтимий в София в протест срещу решение на ПП-ДБ-СС

Напрежение в центъра на София. Жители наоколо до столичния бул. " Патриарх Евтимий " излязоха на митинг и блокираха придвижването в понеделник заран. Недоволството им е провокирано от желанието на общината да построи велоалея, поради което главното придвижване по булеварда ще стане в една лента, предава Нова тв.

Променят се и опциите за паркиране на живеещите в региона. Часове след митинга всички групи в общинския съвет с изключение на „ Продължаваме Промяната – Демократична България – Спаси София ” се оповестиха срещу концепцията.

Рано в понеделник заран част от живеещите към столичния бул. „ Патриарх Евтимий ” блокираха за над 2 часа придвижването по основното кръстовище сред булеварда и улица „ Фритьоф Нансен ” в символ на митинг.

„ Започва ремонт, който единствено беше презентиран, без утвърждение на Транспортната комисия и Столичния общински съвет ”, съобщи протестиращият Венцислав Банчев.

„ Това решение е нелогично и ще докара до големи тапи ”, добави протестиращ.

В отговор кметът на регион „ Средец ”, в който попада булеварда, съобщи, че изгубените паркоместа ще бъдат обезщетени със 160 нови на бул. „ Витоша ”. „ Второто нещо е, че платеният паркинг до Националния стадион " Васил Левски " може да стане паркинг, част от синята зона ”, уточни кметът на региона Трайчо Трайков.

Казусът от механически внезапно се трансформира в политически. От групата на ГЕРБ-СДС упрекнаха „ Спаси София ”, че желаят принудително да осъществят плана без разисквания с жителите. От организацията на Борис Бонев отвърнаха, че такива са правени няколко пъти.

„ Не може да управляваш града макар жителите. Да, тук може да не са 1500 души, само че има 100 индивида, които живеят тук и са срещу. Не става със взимане става с създаване ”, уточни общинският консултант от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян.

„ Изграждането на бус лента и велоалея по булеварда са решения, залегнали в един куп стратегически документи на Столичната община още от 2012 година. Все документи, които ГЕРБ са поръчали и разискали ”, отговори общинският консултант от ПП-ДБ-СС Борис Бонев.

Часове по-късно всички групи в СОС, без ПП-ДБ-СС, се сплотиха зад настояването кмета Васил Терзиев да спре процеса по метаморфоза на придвижването до момента в който няма единомислещо решение по какъв начин да стане то.

„ Да се потърси златна среда. Да се откри опция, която удовлетворява всички страни ”, прикани Иван Таков от Българска социалистическа партия.

„ Свидетели сме на транспортна политика напук ”, изрично съобщи Карлос Контрера от Вътрешна македонска революционна организация.

„ Когато няма опция стават спорове ”, сподели Пламен Данаилов от Има Такъв Народ.

Според арх. Любомир Георгиев главният проблем е, че откогато този план съществува няма ясна и точна информация какво ще се прави, а единствено частични подмятания в пространството.

„ Информационно поле, към което всички знаем, че А е А, Б е Б, дървото е дърво и до него има 1,5 или 2,5 необятна велоалея и там има спирка. А не всеки да спекулира с разнообразни аспекти на действителността ”, изясни Георгиев.

Очаква се решението за прекъсване на дейностите по реорганизирането да се прегледат на идващото съвещание на градския парламент.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР