За първи път екип от български учени проведе проучване за

...
За първи път екип от български учени проведе проучване за
Коментари Харесай

Български учени направиха важно изследване на химическия състав на бирата

За първи път екип от български учени организира изследване за наличието на ксантохумол на създавани в страната бири. Изследването демонстрира, че наличието на ксантохумол в българското питие като усреднена стойност е 44 мкграм/литър питие. Резултатите са доста близки до стойностите, получени при сходни проучвания в Чехия и други европейски страни. Ръководител на българското проучване е доктор Сергей Иванов.

В хмела ксантохумолът участва в извънредно високи концентрации – според от сорта от 0.1 до 1% от свежото тегло. По света той се употребява съвсем само за произвеждане на бира и по този начин това растение се явява главния наличен за индивида източник на ксантохумол. Принадлежи към фамилията на флавоноидите - растителни метаболити със мощно антиоксидантно деяние. Експертите показват, че в пивото се откриват над 100 съединения, произхождащи от хмела, в това число ксантохумол и доста полифеноли.

Ксантохумолът е дейна съставна част на хмела, където участва в извънредно високи концентрации според от сорта и характерните за него алфа горчиви и ароматични киселини. Той е първично и изходно вещество за приемане на други биологично дейни производни съединения. Известно е, че в храносмилателния тракт той се метаболизира от някои бактерии до съединенията 6- и 8- пренилнарингенин (Prenylnaringenin) - мощни фитоестерогени с огромно многообразие от позитивни за хората здравословни резултати. Като естествен артикул, в пивото, с изключение на усвояеми хранителни субстанции, се съдържат огромен брой биологично дейни съединения. Най-висока е концентрацията на вторичните метаболити, в това число елементарни и комплицирани феноли, халкони, флавони, флаваноли, стилбени, витамини, глутатион и други Според множеството проучвания общото количество на фенолните съединения (свободни и свързани форми) е към 1000 мг/литър

През последните години редица проучвания в Чехия, Германия, Съединени американски щати, Китай и други страни демонстрират, че ксантохумолът има неповторими биологични характерности. Той е инхибитор на хроничните възпалителни процеси, водещи до активация на карциногенезата. „ Ксантохумолът има профилактично деяние, задейства обезвреждането на отрови и демонстрира директна антивирусна, антибактериална и антиоксидантна интензивност. Подпомага предварителната защита на затлъстяването и диабета, понижава натрупването на мазнини и поемането на вода от мастните кафези. “, разяснява доктор Сергей Иванов при представянето на проучването на Х-та конференция на Българското сдружение по хранене и диететика.

В българското изследване за ксантохумола са употребявани 8 известни български марки питие, закупени непосредствено от комерсиалната мрежа. Съдържанието на ксантохумола е измерено посредством течна хромотография с MS/MS (мас-спектроскопия) детекция. Допълнително са разпознати и измерени още 3 негови производни метаболита - изоксантохумол, 6- и 8- пренилнарингенин (Prenylnaringenin).

Резултатите за количеството на ксантохумола в другите марки бира у нас мощно варират от 4 до 200 мкграм ксантохумол/литър питие, като при 50% от пробите наличието на ксантохумол се движи в границите от 21 до 45 мкграм/литър.

Според доктор Сергей Иванов „ Интересно е високото сумарно наличие на ксантохумола и неговите 3 метаболита, което е приблизително 262 мкграм/литър. Причината е, че в пивото под действието на микроорганизмите се натрупват главно съединения, произхождащи от ксантохумола. Изключително огромна разлика се следи сред обособените марки бира, от време на време до 40 пъти. Този факт демонстрира, че резултатите за равнищата на ксантохумола и неговите метаболити варират съгласно типа хмел и потребления софтуерен режим, с който е създадено пивото. “

Получените данни от българското проучване за наличието на ксантохумол в бирата са съпоставени с аналогични, извършени в други европейски страни. Резултатите са близки, в това число откритите обилни вариации сред обособените търговски марки. Така да вземем за пример измерените в Чехия данни за 8 известни локални марки бира демонстрират, че усреднената стойност на ксантохумола е 44 мкграм/литър питие, като дружно с трите в допълнение изследвани метаболита полученото сумарно количество е аналогично на българските резултати. При 50% от пробите в Чехия наличието на ксантохумол е в диапазона 16 – 34 мкграм/литър питие.

Направените научни проучвания и разбори върху ксантохумола в бирата в България и в редица други страни обрисуват забавни вероятности за бъдещето развиване на пивото като натурална напитка. Явно налице е опция посредством селекция и асортимент на верни сортове хмел, усъвършенствани технологии за неговата преправка и вложение в пивото да се увеличи наличието на ксантохумол и производните му в крайния артикул. Имайки поради многочислените потребни биологични интензивности на тези съединения, това би довело до здравни изгоди за консуматорите на пенливата напитка.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР