За отчуждаване на зелените терени е необходим нов начин на

...
За отчуждаване на зелените терени е необходим нов начин на
Коментари Харесай

Може ли да има частни паркове?

За отчуждаване на зелените терени е нужен нов метод на оценяване, с цел да бъде заплащането за частниците заслужено. Общините нямат пари за отчуждения и ще търсят благоприятни условия в публично-частни партньорства по образец на други страни. Достъпната зелена среда може да се трансформира в сериозен стопански фактор в българските градове.
Четири века. Толкова биха били нужни на Столичната община по отношение на настоящия ѝ бюджет, с цел да отчужди всички частни терени, които се намират във към този момент съществуващи паркове или в бъдещи такива. Изчислението е на основния проектант на града Здравко Здравков.

Ето за какво не е чудно, че се търсят други механизми, които да разрешат по едно и също време баланс сред частния и публичния интерес. В края на януари да вземем за пример изтече мораториумът, който беше натрапен от Столичната община над десетилетие по-рано и спираше частните притежатели да се възползват от земите си в парковите терени.

За да реши този проблем,, които се правят оценка на 5 милиарда лева Това направи допустимо да има затворени алеи в парковете, частни къщи (каквито към този момент има в планувания парк в " Кръстова вада " ), спортни уреди, павилиони и прочие със противоречив достъп.
Реклама
Сега явно ще пристигна нова вълна от такива претенции.

Какви са по-изгодните за всички страни механизми за оползотворяване на зелените пространства и може ли да има частни паркове - това беше разисквано на
"Преходът, който направи нашето общество, ни сложи в една обстановка, в което желанието да създадем правдивост в една част от обществото, сътвори поредност от други несправедливи публични връзки. Трябва да се намерим метод за отбрана, от една страна, на към този момент съществуващите паркове като се ограничи натиска на частните притежатели в тях, а от друга - на неосъществените паркове, които без финансов запас си остават едно положително благопожелание. " арх. Здравко Здравков, основен проектант на София
Уеднаквяване на оценките и посланията В изявление за " Капитал " от края на февруари Здравков изясни, че сега, повдигане на разрешението за градеж и нова такса, които да се събират в специфичен фонд.

На конференцията във вторник архитектът добави, че преди всичко би трябвало да се промени механизмът за оценка на парцелите в града, заложен в Закона за общинската благосъстоятелност, тъй като " първото чувство у хората, които имат частни терени в парковете, е, че те няма да получат заслужено обезщетение ".
Реклама
При отчуждителни процедури постоянно се получава по този начин, че два парцела, които се намират един до различен и са в една и съща зона, са с друг коефициент на активност на застрояване, от което зависи и крайната им оценка. Така да вземем за пример, в случай че един притежател е наясно, че може да построи постройка върху терена си, не би имал особена мотивация да се съгласява на договорка с общината, в случай че тя не е пресметнала уместно тази " скъпа " опция.

Според икономиста Лъчезар Богданов от Института за пазарна стопанска система би трябвало да бъде заменена стартовата позиция: " Всичко е допустимо, в случай че притежателят има правната сигурност, че там той в никакъв случай няма да може да построи небостъргач или търговски център. Ако той има очакване, че след няколко години ще пристигна различен кмет, различен основен проектант или ще бъде променен общият организационен проект и той ще може да направи каквото желае, той няма да бъде стимулиран да влезе в различен сюжет за потребление на ресурса ", разяснява той.
Почти няма парково пространство в София, в което да не се разполагат частни терени след реституцията през 90-те години Фотограф: Юлия Лазарова
Публично-частни зелени партньорства Публично наличната зелена градска среда не е проблем, който съществува единствено у нас, и финансирането за паркове е последната грижа освен в бюджета на българските общини, само че и на тези в чужбина. Има обаче места, където към този момент са подхванати стъпки към разрешаването му.

" Последните 50 години имаше промяна на ръководството на парковете в Съединени американски щати. Създадена беше нова екосистема от организации, които работят в партньорство с обществения бранш за проектирането, развиването и поддръжката на парковете. Това стартира през 70-те години с смяната на Central park в Ню Йорк. Днес има паркове, напълно основани от частни организации с нестопанска цел ", изясни Катрин Нейджъл, която е изпълнителен шеф на CityParks Alliance.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Коментари и разбори 3 Коментари и разбори 1 Икономика 2 Инфраструктура 3 Коментари и разбори 1 Инфраструктура 2 Политика 3 Икономика Реклама
За финансирането главно се разчита на дарения, без които по думите ѝ нито една организация не би могла да действа, като през предишното десетилетие се следи увеличение на персоналните дарения за градските паркове.

" В същото време при построяването на нови жилищни квартали се изисква избрана част от парцелите да бъдат отделени за паркове, с което страната се възползва от средствата, идващи от частни вложители ", изясни Катрин Нейджъл.

Публично-частните партньорства дават добавена стойност за всички - община, жители и вложители, тъй като по този метод се резервират зелените площи, а жилищните и офис постройките наоколо стават по-предпочитани. Диференцирано данъчно облагане, фондове, обезщетения
"През налозите и таксите най-общо казано насърчаваме това държание, което считаме за потребно, и наказваме това, което считаме за неприятно. " Лъчезар Богданов, Институт за пазарна стопанска система
В България споменаването на още налози или такси върху бизнеса постоянно води до изтръпване, само че ето нещо, което би трябвало да бъде казано ясно: строителният бизнес би трябвало да бъде облечен допълнително регулации просто тъй като сега доста от протичащото се е оставено на преценката на притежателя на парцела. А този парцел в последна сметка се намира в контролирана градска среда и основава част от нея.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Една опция е налагането на обвързване върху притежателите на имоти в мечтани градски елементи, в случай че желаят да строят, да облагородят наложително част от съответния квартал. Този механизъм съществува от десетилетия в Съединени американски щати, само че е противозаконен в България (което беше част от обвиняванията против задържания кмет на софийския " Младост " Десислава Иванчева например).

В хода на полемиката се загатна и концепцията за въвеждането на спомагателни налози за локалните жители и бизнеси, средствата от които да се разходват за поддръжка на парковете. Това в последна сметка не е иновация - доста други градове по света го вършат, а по думите на Катрин Нейджъл и Иглика Йорданова от Colliers такова таксуване към този момент се ползва в редица места в Съединени американски щати, както и в Англия. Логиката е, че по-високи налози заплащат хората и фирмите, чиито имоти/офиси се разполага наоколо до парковете. Това е по-спорно в България, където общините към момента даже не могат да съберат дължимите им все още налози, а данъчните оценки не са обновени, само че е допустимо в бъдеще да бъде въведено диференцирано облагане.

На полемиката бяха разисквани и други благоприятни условия като издаването на зелени облигации, привличането на неправителствения бранш към грижата за парковите пространства, основаването на целеви фондове на правилото " ползвателят заплаща ", както и частичното компенсиране на частните паркови терени с такива в други елементи на града. В момента Закон за устройство на територията разрешава такова " пренасяне на парцели " в член 22, алинея 8 Закон за устройство на територията при преструктуриране на квартали с сложно застрояване.
“Ние би трябвало да проектираме по този начин парковете си, че те да бъдат налични за цялото общество. ” Катрин Нейджъл, изпълнителен шеф на CityParks Alliance Парковете не са загуба
Но като за начало българските градове и бизнесмените би трябвало да осъзнаят екологичния и икономическия капацитет на парковете. Те не се загуба, в случай че бъдат употребявани изобретателно, и от тях също могат да се вършат пари.

За тази " промяна " в настройките голямо влияние има бизнесът, който по думите на Иглика Йорданова под натиска на европейските регламенти и измененията в работния модел след пандемията също способства за реализацията на парковите пространства.

За страдание София е още напълно първоначално - даже отварянето на парковете за личните ѝ жители и основаването на нови такива би било достижение.

По тематиката работи и Анина Сантова
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Наталия Бекярова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР