За осигуряване на медицински лица по места Община Бургас ще

...
За осигуряване на медицински лица по места Община Бургас ще
Коментари Харесай

Кметът Димитър Николов с програма за възраждането на здравните служби по селата

За обезпечаване на медицински лица по места Община Бургас ще си партнира с Медицинския факултет и Факултета по здравно обучение и здравни гриж

Кметът Димитър Николов предлага цялостна стратегия за възстановяване на достъпа и изискванията за даване на медицински и здравни грижи в извънболничната помощ в обитаемоте места на община Бургас до 2027 година Предложението ще бъде прегледано на идната февруарска сесия на Общинския съвет.

В докладната на кмета се показва, че изискванията в здравните служби постоянно са неприятни, без опция за отопление или за достъп за трудноподвижни пациенти, със остаряло или изчезнало обзавеждане и съоръжение. Често се постанова прегледите да се организират в пространства на кметствата или читалищата без нужните условия за работа на лекарите и за пациентите.

Това е причина за отвращение на общопрактикуващите лекари и на експертите да реализират своята активност там, а по този начин огромна част от жителите остава без достъп до обикновена здравна грижа, което е спомагателна причина за овакантяване на младежите в тези обитаеми места.

Програмата се състои от два съществени съставния елемент – вложения в здравна инфраструктура, включваща съществени поправки и съоръжение на лекарските и дентални кабинети, както и обезпечаване на медицински лица в съставните селища.

Предлага се вложенията в здравната инфраструктура да бъдат съгласно броя поданици на съставните селища. Там, където са над 500 души – гр. Българово, с. Равнец, с. Маринка и с. Твърдица, да бъде осъществен главен ремонт с полагане на ограничения за енергийна успеваемост, налична среда, обзавеждане и съоръжение на съществуващите пространства, а в местата, където са под 500 поданици да бъде обезпечено най-малко едно помещение с нужното обзавеждане за осъществяване на съвещания или опция за посещаване на екипи от лекари с мобилен здравен кабинет.

В докладната бележка се припомня, че в по-малките обитаеми места и сега Общината взаимно с лекари експерти прави от време на време прегледи по места с обезпечаване на мобилен здравен кабинет.

За обезпечаване на медицински лица по места Община Бургас ще си партнира с Медицинския факултет и Факултета по здравно обучение и здравни грижи за предложение на здравни услуги, там където все още липсват, най-малко три дни от седмицата по авансово избран график.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР