За онези, които не се боят да разчупят традицията -

...
За онези, които не се боят да разчупят традицията -
Коментари Харесай

Празничен агнешки дроб с гарнитура от спанак, киноа и горски гъби

За тези, които не се боят да разчупят традицията - Празничен агнешки дроб с гарнитура от спанак, киноа и горски гъби

Необходими Продукти

● агнешки дроб - 4 котлета
● сода бикарбонат - 1 с.л.
● растителна лой - 1 с.л.

За гарнитурата


● спанак - 500 г
● киноа - 1 ч.ч., сварена
● горски гъби - 1 буркан, консерва
● зелен лук - 3 стръка
● джоджен - 3 стръка, пресен
● масло - 45 г
● сол
● черен пипер

За пюрето от моркови


● моркови - 300 г
● масло - 20 г
● сметана - 50 мл
● жълтъци - 3 бр. от пъдпъдък
● брашно - 2 с.л.
● моркови - 270 г
● куркума - 1 - 2 щипки
● сол - на усет

За майонезения сос


● майонеза - 5 с.л.
● джоджен - 4 стръка
● левурда - 6 листа
● магданоз - 3 стръка

Начин на подготвяне

Котлетите от черния дроб измиваме добре и отстраняваме всички сухожилия. Трябва да са с дебелина 1 см. Поставяме ги в купа със студена вода и сода за към 35 минути. В алкализираната водата черният дроб става с по-крехка и сочна текстура.

Изплакваме добре, отцеждаме и подсушаваме черния дроб. Намазваме го с растителната лой и го запичаме от двете страни в нажежен тефлонов тиган. Поставяме запечените котлети в йена глаз тавичка, като ги посоляваме след топлинната им обработка и похлупваме с похлупак. Така резервираме температурата на котлетите и задушавайки се те отделят сос, който по-късно ще ни бъде нужен.

За гарнитурата почистваме и измиваме добре всички зелении - спанак, зелен лук и джоджен. Нарязваме ги и ги сотираме в масло в нажежен тиган. Прибавяме и отцедените от маринатата горски гъби.

Овкусяваме със сол и черен пипер на усет. След като се задушат добре поръсваме със ситно нарязания джоджeн. Киноата е авансово сварена. Прибавяме я към зелената гарнитура, разбъркваме и оставяме настрани до котлона.

Следва да приготвим морковеното пюре, чийто усети се допълват с тези на запечения агнешки дроб. Измитите и почистени моркови сваряваме в подсолена вода. Пасираме ги и претриваме прец цедилка.

Морковеното пюре прибавяме прибавяме към светлата запръжка. За задачата в масло запържваме брашното, като разреждаме със соса от изпечения дроб и сметаната. Варим към 10 минути.

След като го отстраним от огъня прибавяме жълтъците и куркумата, като разбъркваме пюрето до еднородност. Ако е гъсто, можете да разредите леко с морковената запарка.

За нюанс в чинията прибавих и зелен чесново-майонезен сос, който се подготвя доста елементарно. В купа пасирах зелените подправки - джоджен, магданоз и левурдата. Прецедих ги и прибавих от сока им към майонезата.

Поднасяме агнешкия дроб в затоплена порцеланова паница. Гарнираме със спанака и киноата. Щприцоваме морковеното пюре и зеления майонезен сос с въображение. Аранжираме с горски гъби и цветове от теменужка.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР