За някои радикални леви политици в Гърция и в други

...
За някои радикални леви политици в Гърция и в други
Коментари Харесай

Европейски леви политици винят и двете страни за войната в Украйна

За някои радикални леви политици в Гърция и в други европейски страни и двете страни в украинския спор имат виновност за войната, отбелязва в собствен разбор Агенция Франс Прес.

Тези политици считат, че разширението на НАТО на изток е предизвикало съветската инвазия, опълчват се на военната помощ за Украйна и имат някои подозрения в политическата позиция на президента Володимир Зеленски.

" Войната можеше да бъде избегната ", съобщи някогашният гръцки външен министър Георгиос Катругалос, който бе част от предходната лява администрация на радикалната лява партия СИРИЗА.

Европа " трябваше да построи нова архитектура на сигурността, включваща Русия, в първата декада на XXI век ", счита той.

През юни 2021 година в проучване на центъра Пю 57% от гърците декларират, че нямат позитивно отношение към трансатлантическия алианс.

Самолети на НАТО бомбардираха Сърбия - обичаен съдружник на Гърция, през 1999 година

През април, паневропейско изследване на ЮГов сподели, че 28% от гърците упрекват " напълно " НАТО за войната в Украйна, до момента в който други 29 на 100 считат, че НАТО и Русия споделят отговорността за протичащото се.

Само България и Словакия са с по-висок % обвиняващи напълно НАТО за войната, сочи изследването, до момента в който интервюираните в множеството от 17-те страни, участници в допитването, хвърлят виновността върху Русия.

Португалската комунистическа партия, която има шест депутата в 230-местния парламент, бойкотира, също като гръцките си сътрудници, тирада на Зеленски пред Народното събрание в Лисабон.

Лявата испанска " Подемос " осъди президента Владимир Путин за " незаконната инвазия ", само че и дефинира изпращането на военна помощ за Украйна като " неточност ".

А до момента в който крайнолявата немска Левица също осъди нашествието в Украйна, гласовито малцинство в партията разкритикуваха и експанзията на НАТО в Източна Европа като " американски империализъм ".

Малката лява партия Левица в Северна Македония пък е единственият политически състезател, заел открита проруска позиция.
По обявата работи: Георги Николов
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР