За някои промени в позицията на Израел по руско-украинския конфликтСлед

...
За някои промени в позицията на Израел по руско-украинския конфликтСлед
Коментари Харесай

С връщането на Нетаняху на власт Вашингтон се опасява от промяна в курса на Израел спрямо Русия и Украйна

За някои промени в позицията на Израел по руско-украинския спор

След окончателното утвърждение при започване на новата година на дясното религиозно държавно управление на Израел, ръководено от " феникса " Б. Нетаняху, в Съединени американски щати и още повече в Украйна, започнаха да се показват опасения, че Биби може да се наклони към Москва. Основание за това даде освен високото равнище на персонални връзки сред Нетаняху и В. Путин, само че и първите изказвания на новия външен министър на страната Ели Коен.

Говорейки по отношение на назначението си на този пост пред чиновниците на своето министерство, Коен очерта някои промени в позицията на Израел по руско-украинския спор. Според него, за разлика от своя предходник Яир Лапид, той няма да осъжда обществено дейностите на Москва в Украйна.

„ По въпроса за Русия и Украйна несъмнено ще създадем едно нещо – ще приказваме по-малко обществено “, сподели новият министър. Коен добави, че външното министерство на страната ще приготви в детайли послание към кабинета на министрите по въпроса за Украйна, с цел да „ образува виновна политика “. Във всеки случай забележителната филантропична помощ за Украйна ще продължи ”, сподели той.

Няма и дума за военна помощ, затова не се възнамерява даването й. Доскоро Лапид изцяло замрази контактите си с съветски дипломати, до момента в който Коен организира един от първите телефонни диалози на 3 януари със С. Лавров, с който преди всичко разиска обстановката в Близкия изток, където „ възпиращата роля “ на Русия “ остава фундаментално значима за Израел.

Той също по този начин се съгласи с възобновяването на активността на двустранната комисия за търговско-икономическо съдействие и предложи усилване на израелското ходатайство в контактите сред Москва и Киев. И макар че новият министър акцентира, че „ стратегическите връзки със Съединените щати ще останат главен приоритет на Израел “, самите Съединени щати явно не харесват сходна „ въведения “ към работата на новия израелски кабинет.

По-специално, на срещата на посланиците на основни съдружници на Израел с новия външен министър, ръководителят на американската задача в страната Том Найдс прикани Коен „ да подсигурява, че Израел няма да смекчи рецензиите си към Русия “. Според него " Израел би трябвало да е от вярната страна на историята ".

Оказа се обаче, че най-стабилният кабинет на Нетаняху през последните години се нуждае от доста по-малко обществена поддръжка от страна на Белия дом, в сравнение с последният от Израел. Американските демократи имат президентските избори през 2024 година на ръба са да се скарат в този миг с най-влиятелното еврейско лоби в страната си, забележителна част от което поддържа Нетаняху, то е изцяло отвън техните ръце.

Така че първо " мигна " Белият дом. Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс към този момент съобщи че Вашингтон не е срещу новото израелско държавно управление да се опита да стане медиатор сред Русия и Украйна, само че със единодушието на последната. Премиерът Бенямин Нетаняху дефинира външната политика на Израел, сподели Прайс, и " американските дипломати към момента не са видели смяна в тази политика ".

Опитът на Държавния департамент да опълчи изказванията на Коен на курса на ръководителя на кабинета би трябвало да се признае за изцяло несполучлив, защото е явно, че демаршът на последния беше изцяло координиран с Нетаняху.

Помощникът по националната сигурност на Байдън Джейк Съливан се чака да дойде в Израел скоро, „ с цел да предотврати евентуално задълбочаване на различията сред администрацията на Съединени американски щати и нейния главен близкоизточен сътрудник “. След него там може да отиде и държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен.

Още по-гротескна беше реакцията на изказванията на Коен от Киев. Чувствайки се като „ обичаната жена “ на Вашингтон, украинските медии, изцяло следени от екипа на Зеленски, изначало не икономисаха отровните краски във връзка с новия израелски кабинет. По грубиянския си метод, който е характерен за него, се държа и украинското външно министерство.

Украинският дипломат в Израел Евгений Корнийчук сподели, че Киев счита телефонния диалог на Коен с съветския външен министър Сергей Лавров за доказателство за смяна в позицията на Израел по отношение на войната. „ Израелски външен министър не е разговарял с Лавров от началото на войната “, сподели той, като уточни, че „ Киев е засегнат, че Коен е провел този диалог. “

По-рано самият Зеленски по искрено подкупен метод се опита да „ налети “ на Нетаняху, когато последният в телефонен диалог с украинския президент на 30 декември го помоли Украйна да гласоподава в Общото заседание на Организация на обединените нации против анти-Израелската резолюция за окупацията на палестинските територии. Зеленски сподели, че в подмяна на подобен избор би желал да чуе „ по какъв начин новото израелско държавно управление възнамерява да промени позицията си във връзка с помощта за Киев, по-специално дали е допустимо да се разчита на отбрана против балистични ракети и ирански дронове “. Такова на ниска цена спорене е на равнището на четвъртък-пазара в Кривой Рог.

Нетаняху не даде обещание нищо, заемайки изчаквателна позиция. Украинската делегация в Организация на обединените нации не гласоподава срещу тази резолюция, а избра просто да не участва на процедурата, смятайки, че това ще насърчи Израел да се преценява повече с украинския сътрудник. Оказа се тъкмо противоположното и доказателство за това са думите на Коен на среща във Външно министерство. „ Тогава представители на израелското външно министерство бяха ядосани и повикаха украинския дипломат за тежък диалог “, описват специалисти.

Israel Today написа:„ Накрая, до момента в който Зеленски продължава да сплашва Израел (с гласуването в ООН) и да флиртува с антисемитските дейности против него, тези, които се грижат за еврейската страна, ще създадат добре да спрат да го показват като еврейски воин – или какъвто и да е воин в света, за всички. ”

Едно е да пееш дружно с американците, друго е да правиш независими дейности без тяхна поддръжка. Ресурсите не доближават. Още на 4 януари украинският външен министър Д. Кулеба се изрече доста по-предпазливо, само че неясно.

По неговите думи, „ Израел не е лесна страна. Има опит от съдействието с господин Нетаняху в Украйна. Чухме изказванията и дейностите на новия външен министър на Израел. Сега, почтено казано, е прекомерно рано да се каже каква тъкмо ще бъде позицията на Израел. Грубо си го представям, само че дано първо всеки да го види.

В резултат на това помощникът на украинския президент М. Подоляк към този момент споделя, че „ министър председателят Бенямин Нетаняху би могъл да работи като договарящ сред Москва и Киев, възобновявайки концепцията, която несполучливо се опита да се приложи при предходното израелско държавно управление, с цел да се постави завършек на войната. ”

Тази година беше планувано също да се означи годишнината от рождението (1 януари 1909 г.) на Степан Бандера в Киев като специфичен формален празник. Изключително груби демарши от Полша и Израел принудиха Зеленски да се откаже от тези планове в последния миг.

А Върховната Рада изтри от акаунта си ласкателен туит, адресиран до Бандера, в който той беше представен да споделя, че „ цялостната и висша победа на украинския шовинизъм ще пристигна, когато Руската империя престане да съществува “.

В същото време би трябвало да се чака, че в най-близко бъдеще американците ще се опитат да осуетят очертаващите се корекции в израелската позиция в тази област, като въвлекат Израел в интервенции, които доста засягат ползите на Русия.

Както оповестява уеб сайтът DEBKAfile, непосредствен до израелските разследващи служби, Белият дом подтиква израелските военновъздушни сили да стартират взаимни удари за заличаване на иранските заводи, произвеждащи сега безпилотни летателни апарати за Русия. Той също по този начин планува поразяването на партида от 300 безпилотни самолета-камикадзе Shаhеd 126, които към този момент са готови за изпращане в Украйна.

В подмяна Съединените щати показаха подготвеност да оказват помощ на Израел в подготовката на въздушни удари по нуклеарните уреди на Иран. Това, по-специално, беше контрактувано още преди Нетаняху да бъде одобрен като министър-председател от съветника на президента на Съединени американски щати по националната сигурност Джейк Съливан и неговият израелски сътрудник Еял Хулата. Твърди се, че за тази цел военновъздушните сили на Съединени американски щати са разположили шест изтребителя в израелската военновъздушна база Неватим.

Остава да се надяваме, че прагматичният Нетаняху ще анулира тази интервенция, обективно нездравословна за страната му и вероятностите на новата му политика. В противоположен случай съществуващите шансове за Израел да получи избрани изгоди от възобновяването на взаимоотношението с Русия могат да бъдат освен подкопани, само че и отхвърлени надалеч обратно.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР