За новите изследвания, които откриват скрито кървене от стомашно-чревния тракт,

...
За новите изследвания, които откриват скрито кървене от стомашно-чревния тракт,
Коментари Харесай

Ето какви са новите изследвания за диагностика на заболявания на стомашно-чревния тракт в Александровска болница

За новите проучвания, които откриват прикрито кървене от стомашно-чревния тракт, за методите, които демонстрират за синдром на раздразненото черво или пък за съществуването на съществено заболяване, за ранната диагностика приказва проф. Милена Велизарова от Централната клинична лаборатория на Александровска болница в ефира на NOVA NEWS.

 

" В Централната клинична лаборатория вкарваме два нови теста за проучване при пациенти с стомашно-чревни недоволства. Методите, които използваме при определянето на тези два индикатора са с най-висока аналитична диагностична надеждност. Целта е тъкмо ранна диагностика при пациенти с недоволства от стомашно-чревният рак, които могат да бъдат най-различно естество, само че това може да ни помогне да отхвърлим или пък вероятно да отложим във времето по инвазивните ендоскопски способи. За страдание, тези проби не биха могли да посочат къде тъкмо е кървенето, само че могат да ни покажат, че има такова кървене, тъй че да насочат нашето внимание към търсенето на повода ", сподели проф. Велизарова.

 

Тя изясни, че кървенето може да бъде от най-различен генезис – хемороиди, полипи, инфектиране на червата, карцином.

Това проучване може да бъде направено както при пациенти

с недоволство, по този начин и при безсимптомни пациенти, защото може да ни уточни вниманието съществуването на карцином в доста ранен етап, добави лекарят. Тя изясни, че проучването е въведено и като профилактично проучване при безсимптомни пациенти над 50 годишна възраст и се поема от Здравната каса.

 

Симптомите могат да бъдат най-различни - промени в честотата и типа на дефекацията, намаляване, болки, които се не престават повече от 3 месеца и нямат пояснение, което е обвързвано с приеима на храна или с някаква друга смяна в естествения метод на живот, сподели лекарят. Това са признаците, които ни насочват към търсенето на такава патология и към проучването на окултни кръвоизливи.

 

" С това проучване още веднъж търсим хемоглобин,

като представител на кръвта в изпражненията, само че методите, които използваме, са други. Те са доста чувствителни в 90% от случаите могат да ни покажат, че има такова кървене и да ни насочат към търсене на разнообразни болести, в това число и карцином на дебелото черво. И другото, което е хубаво, че дефинираме единствено хемоглобина, не нещо, което е като смес, не нещо, което го има в храната и което повлиява върху самото проучване ", описа проф. Велизарова.

 

Тя разясни, че при другите не е по този начин, по тази причина там се постанова да се съблюдава ограничаваща " бяла " диета, без банкет на месо, на избрани храни от растителен генезис.

 

Много е значимо, че може да дадем количество на оценка, не просто " има или няма ", а като количество, тъй като съгласно количеството към този момент се ориентираме и какъв брой интензивно е кървенето и от кое място може да чакаме да бъде източника на кървене, изясни тя.

 

" Точно с цел да разграничим  състояния на синдрома на възпаленото черво или пък инфектиране, тогава влиза в действие това проучване на калпротектин, който е маркер за инфектиране. В 90% от случаите на пациенти с карцином на дебелото черво демонстрират позитивни резултати за калпротектин. Може да го използваме и в това направление ", уточни тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР