За норвежкия писател Юн Фосе, който е тазгодишният носител на

...
За норвежкия писател Юн Фосе, който е тазгодишният носител на
Коментари Харесай

Книгите на носителя на Нобеловата награда за литература, които четем на български

За норвежкия публицист Юн Фосе, който е тазгодишният притежател на Нобелова премия за литература, премълчаното е по-важно от думите. Неговите пиеси са най-играните в европейските театри. Езикът му е обикновен и ключът към разбирането е в ритъма, музикалността и паузите.

 През 2007 година " Дейли Телеграф " го класира на 83-то място измежду 100-те живи гении. Според норвежкото издателство " Самлагет " текстовете на Юн Фосе са преведени на към 50 езика, а пиесите му са поставяни хиляда пъти в целия свят, което го прави най-успешният жив създател. 

Шведската академия за Нобелова премия му присъди най-голямата премия за неговите   " реформаторски пиеси и прозаичност, които дават публичност на неизреченото ". Той се причислява към дълъг лист с лауреати, в който са още Тони Морисън, Казуо Ишигуро и френската писателка Ани Ерно, която предходната година получи премията.

От евангелизма до католицизма

Побелял, със скандинавско сини очи, той е същинско дете на фиордите, разяснява Агенция Франс Прес. Фосе е израснал в религиозна среда - дядо му е бил квакер, пацифист с леви убеждения. По-късно Фосе ще се отдалечи от евангелизма на фамилията, предпочитайки да се дефинира като безбожник. Бъдещият притежател на Нобелова премия е свирил на китара в групата " Рокин Чер ". И в последна сметка приема католическата религия през 2013 г. 

Учи литература в университета и дебютира с романа си " Червено, черно " през 1983 година, чийто сюжет е отдаден на мястото на евангелизма в живота на един младеж. Стилът на книгата, белязан от голям брой проекции във времето и различни гледни точки, ще се трансформира в запазена марка на цялото му творчество.

Оценката на критиците идва с " Навес за лодки "   (Naustet) през 1989 година, последван от двете елементи на " Меланхолия " през 1995 година и 1996 година Последният му шедьовър е " Септология " - седем елементи, разграничени в три тома, които се концентрират към срещата на един човек с друга версия на самия него. 

Най-успешният жив автор  

В театъра съвсем " принудително ". Писателят няма регулярни приходи и по тази причина при започване на 90-те години приема да напише началото на една пиеса. Работата го увлича и той стига до края. Това е първото му драматургично произведение - " Някой ще пристигна " (Nokon kjem til a komme). В последна сметка пиесите се оказват жанрът, който ще му донесе интернационална популярност. 

Норвегия има малко създатели, чиито триумфи са минали границите, като се изключи престъпната литература. Затова и Фосе постоянно се асоциира с различен огромен норвежки драматург - Хенрик Ибсен (1828-1906). Но тазгодишният притежател на Нобелова премия е по-близък до Самюъл Бекет (1906-1989), който назовава " по-скоро художник в театъра, в сравнение с същински създател ". 

" Не разказвам персонажи в обичайния смисъл на думата. Пиша за индивида ", сподели Фосе пред в. " Монд " през 2003 година В пиесите ми участват безработицата, самотата, разпадът на фамилиите. Самият Юн Фосе се е женил три пъти и има шест деца. Налага му се да спре алкохола след появяването на здравословни проблеми.    

Ето и какво от Юн Фосе четем на български 

Романът „ Трилогия “ е на книжния пазар в България в превод от новонорвежки на Стела Джелепова. Книгата, в която влизат частите „ Бдение ”, Бленуванията на Улав “ и „ Отмала ”, излезе за първи път у нас преди две години, оповестяват издателите от „ Лист “.

Те цитират критиците, съгласно които творбата е „ призрачно, тайнствено и прочувствено извикване на любовта “. Сюжетът се концентрира върху младите Ашле и Алида, които напущат родния край, с цел да търсят своето място в света.

 
Господинов пред New York Times: Тъгата се разгръща по света поради недостиг на бъдеще

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР