За никого не е тайна, че възпитанието днес не изживява

...
За никого не е тайна, че възпитанието днес не изживява
Коментари Харесай

5 причини за катастрофалната ситуация в съвременното възпитание ~ Бавачката Ема ДЖЕНЪР

За никого не е загадка, че възпитанието през днешния ден не изживява най-хубавите си времена. Има ли аргументи за това? Ема Дженър е някогашна професионална бавачка и има 20-годишен опит в работата си с деца и родители. Именно той й оказва помощ да формулира главните проблеми, които лежат в основата на актуалната рецесия на възпитанието. Често наричана актуалната Мери Попинз, Ема е създател на уеб страницата Emma's Children, предлагащ експертно-консултантска услуга, която има за цел да усъвършенства живота на децата, посредством поддръжка и образование на техните родители. 

 (Emma Jenner, © Charles Jacob)

По природа съм оптимист и не обичам да драматизирам нищо в живота. Работя с децата и техните родители повече от 20 години и това, което ми прави усещане в последно време, мощно ме тревожи. Ще показва 5-те най-сериозни проблеми на днешното образование.

Ние се боим от своите деца

Направих едно напълно просто наблюдаване. По време на закуска, майката сипа на детето мляко, само че то съобщи, че желае да пие от розова, а не от синя чашка. Тя безредно стартира да търси розова чашка, с цел да прелее млякото, преди синът й да изпадне в нервност. Попитах я, за какво по този начин бърза, от какво се бои, кой тук е основният? Дори детето да изпадне в нервност, не е нужно да се драматизира – не му обръщайте внимание, излезте и идете в другата стая. Не си създавайте непотребни проблеми, угаждайки по всякакъв начин на капризите на детето си.

Снижаване на условията

Когато детето се държи неприятно с хората на открито и вкъщи, родителите всекидневно го потупват по рамото и споделят: „ Е, това въпреки всичко са деца… ” Уверявам ви, че не всички деца се държат по този метод. Те са способни на доста повече, в сравнение с очаквате от тях. Не ходите с детето си ресторант, тъй като се тревожите, че ще държи зле пред останалите хора? Мислите, че до момента в който не го помолите, няма вдигне чинията си от масата? Единствената причина, заради която децата не се държат добре, е тъй като вие самите не сте им посочили какво значи положително държание. Вие очаквате от тях напълно друго отношение. Вдигнете летвата на възпитанието и ще видите по какъв начин държанието на децата ви ще стане по-добро.

Изгубеният надзор във възпитанието

Преди се считаше, че родителите и учителите имат неограничени благоприятни условия при възпитанието на децата. Предполагаше се, че децата постоянно се държат по този начин, както когато са под наставнически надзор. Основната цел на възпитанието беше – да израснат прилежни и положителни девойки и момчета. Днес родителите се възмущават, когато някой се опита да поправя държанието на тяхното дете. Те желаят детето им по рождение да е идеално, и доста мъчно одобряват забележки от учители и други хора. На родителите просто им е по-лесно да  поддържат илюзорния блян за детето си, те се опасяват от оценките на останалите и обвиняванията във неприятно образование. Ето образец – в случай че детето изпадне в нервност, всички погледи се обръщат към майката, която е позволила сходно нещо. Възможно е, тя просто да не желае да угоди на следващия каприз на детето си. А следователно, заслужава хвалба.

Изборът на най-краткото противодействие

Съвременните майки едвам съумяват да се оправят с всички отговорности по едно и също време. Налага им се за употребяват средства, които доста икономисват време. Нямаш опция да приготвиш пълностоен обяд на детето, а то е гладно? Метни нещо в микровълновата за 3 минути и готово. Нямаш време да си поиграеш с дребните? Остави ги да си играят на компютъра. Съгласна съм, че от време на време без тези средства е мъчно да се оправим. Но когато купуваш на детето си айфон, тъй като и другите в класа му имат подобен, или просто за забавление, на нищо положително няма да го научиш. Децата би трябвало да се научат да се забавляват сами. Не всеки обяд би трябвало да става за секунди. Децата би трябвало да се научат на самообладание. Ако малчуганът падне, не се притичвайте под паника на помощ. Лесният път е доста комфортен и от време на време даже потребен, само че за богатството на децата, понякога, е хубаво да се изчака и да се положат някакви старания.

Родителите слагат потребностите на децата над своите лични

Разбира се, че в това няма нищо неприятно, та кой различен ще се грижи по-добре за личните ни деца? Но от време на време нещата стигат до крайности. Често следя майки, които стават по 100 пъти на нощ, с цел да изпълнят прищевките на наследниците си и татковци, които комплицирано търсят от кое място да купят сок на щерка си, на която толкоз й се пие, че не може и секунда повече да търпи. Няма нищо неприятно в това, децата да се научат да потърпят малко, а вие да се научите да употребявате думите „ не ” или „ ще почакаш ”. Тези думи са вълшебни и дисциплиниращи. Ако не се научим да изправяме родителските си неточности в точния момент, децата ни ще пораснат егоистични, нетърпеливи и груби. Заслугата за това ще бъде напълно наша, тъй като не сме ги научили на друго държание.

Източник: vospitaj.com
Снимка: Sleep Tight Consultants

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР