За необходимостта от кристално ясна правна и политическа процедура за

...
За необходимостта от кристално ясна правна и политическа процедура за
Коментари Харесай

Пендаровски: Няма начин да превърнем македонец в българин

За нуждата от кристално ясна правна и политическа процедура за вписването на българите в Конституцията на Република Северна Македония приказва президентът на страната Стево Пендаровски в годишното си послание към Народното събрание, предава Българска телеграфна агенция. 

По думите му, смяната в главния закон би трябвало да бъде направена без напън или срещу нечия воля, а народните представители би трябвало да имат поради, че „ самото наличие на съответното предложение, включването на българи и елементи от други нации в Конституцията, по никакъв метод не унищожава македонската еднаквост, а тези, които в този момент са срещу, в случай че в действителност имат вяра, че Европейски Съюз е стратегическа цел на страната от 1991 година до през днешния ден и в случай че през днешния ден са срещу, по какъв начин ще гласоподават за тази конституционна смяна, когато са на власт ”.



„ Френското предложение, поради което бяхме невиждано разграничени, провокира доста полемики, само че всички те директно или индиректно бяха свързани със страха от опасност за идентичността на македонците и македонския език. Позовавайки се на тезата, че „ единствено като българи можем да влезем в Европейския съюз ”, желая да подчертая, че няма безусловно никакъв метод да превърнем един македонец в българин. Това са два разнообразни идентичностни кода, два разнообразни народа със своя характерна етногенеза. Няма подобен образец в историята, когато със съглашение се трансформира националното възприятие на цялостен народ ”, сподели Пендаровски, съгласно който митингите против препоръчаната преговорна рамка, които опозицията провежда през лятото на тази година, са основали в страната атмосфера на яростно политическо напрежение и чувство измежду част от обществото за съдбовна алтернатива за нацията и страната.



„ И след пет месеца съм надълбоко уверен, че позицията, която показах, че решението да се одобри модифицираното френско предложение не е нито исторически успех, нито исторически неуспех и може да издържи през днешния ден на аргументирана рецензия. В същото време отхвърлям да допускам, че политическата цел или приоритет на президента на Франция или да вземем за пример на немския канцлер е да обезличи македонския народ, с цел да ни вкара в Европа като българи ”, разясни Пендаровски.

Според него задължението за смяна на конституцията не е обвързвано с откриването на български клубове в страната, само че остава усещането, че това е въпрос на проведена активност, която не способства за построяването на доверие сред Скопие и София.

„ При напрежението, подбудено от откриването на тези клубове, за жалост другата страна избра конфронтационен вместо кооперативен метод, което е изцяло в синхрон с обществената изразителност на българските историци в смесената комисия, които упорстват, че историята господства в целия двустранен дневен ред, а освен един от неговите сегменти ”, уточни Пендаровски и добави, че „ няма редовно нарушение на правата на българското малцинство, не би трябвало да се лимитира опцията им да откриват клубове, където желаят и колкото желаят, само че при прецизно съблюдаване на македонските закони, които са съвместими с европейските ”.



По отношение на тезата на опозицията, че би трябвало да има гаранции, че смяната в конституцията на Северна Македония ще е последното искане към страната в преговорния развой, Пендаровски уточни като образец това, че България и Румъния още веднъж не получиха зелена светлина за Шенген. 

„ Щом две членки на Европейски Съюз бяха блокирани да влязат в един от най-важните планове на единното европейско пространство, несъмнено, че никой не може да даде гаранции на страна претендент, която преди малко е почнала договаряния ”, акцентира Пендаровски.

Според него държавното управление на Северна Македония би трябвало да постави старания по време на договарянията в екипите да бъдат включени специалисти, препоръчани както от гражданските организации, по този начин и от опозицията, тъй като договарянията ще надвишават мандата на едно държавно управление и ще продължат по-дълго, в случай че не бъде впрегнат целият капацитет на страната.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР