За мнозина в компаниите това може да се окаже неприятен

...
За мнозина в компаниите това може да се окаже неприятен
Коментари Харесай

Марките са демоде, вече се търсят ценности

За мнозина в фирмите това може да се окаже противен потрес, само че ето една истина: хората от милениъл поколението към този момент не купуват продукта или услугата ви поради вашата марка. Правят го, поради полезностите на марката.

За какво става дума? 

Първо, това не значи, че в случай че един милениъл търси кресло, той внезапно ще реши да си купи миксер, тъй като повече харесва полезностите на другия бранд. Продуктите и услугите не са взаимозаменяеми. Ако един консуматор от милениълите и по-младите поколения иска да си купи кресло, той все отново ще си купи такова. Разликата - или най-малко огромна част от разликата - е, че така наречен днешни свързани потребители имат достъп до в действителност невиждано количество информация и с тази информация идва тяхната мощ. Те имат достъп до информация за хиляди разнообразни кресла, направени от стотици или хиляди разнообразни марки, всичко това в границите на няколко секунди.

Прибавете към тази мощ и факта, че 61% от миленианите в Съединени американски щати да вземем за пример са обезпокоени за положението на света и споделят, че се усещат персонално виновни за подобряването му и ще видите какъв брой е значимо за фирмите да поддържат връзка и, още повече, да показват достоверно своите полезности.

Една от компаниите, които са изключително впечатляващи в тази тенденция, е Hypergiant от Щатите - снабдител на консултантски услуги за изкуствен интелект и машинно учене на огромните компании от листата Форчън 500. Нейният създател Бен Лам - софтуерен бизнесмен, работил с най-напредналите технологии през последното десетилетие, е предан на полезностите ѝ от самия старт на бизнеса. " В Hypergiant ние не приказваме за оферти за услуги или артикули ", споделя той. - Говорим за възстановяване на света за всички. Ние в действителност желаеме да бъдем пътеводната светлина за изкуствения разсъдък и да вършим нашата част в построяването на света, който ни бе обещан ", продължава Лам. 

Този фокус върху основаването на по-добър, по-приобщаващ свят за всички хора е явен в целия им маркетинг, изключително като е демонстриран в неотдавна пуснатия видеоклип на Hypergiant, който от компанията шеговито назовават вътрешно ​​ " Redacted Video Name ". Официалното му заглавие е " По-добър свят ". Озвучен е от Бил Най.  " По-добър свят " приказва за световни проблеми като елиминирането на бедността, основаването на международен мир и даже на човешка колония на Марс и отвън Червената планета. Това не е видеото, което човек би очаквал един стартъп да излъчи. 

A.I., който е в основата на продуктите и услугите на Hypergiant, попада във видеото - само че не е на напред във времето или в центъра на клипа. Това съответствува с метода, по който Лам вижда компанията си. " Не става дума за A.I. - става дума за основаване на по-добър свят за всички . И като се има поради, че A.I. е технология, която е висша по природа, в този момент можем да помогнем да въведем един по-добър свят, употребявайки интелигентните технологии ", споделя той. 

Ако някой сложи под въпрос успеваемостта на този метод, ето нещо, което би трябвало да вземете под внимание: В първата година на Hypergiant компанията е повишена от 4 чиновници на повече от 130 и генерира повече от осемцифрени приходи.

Изводът: Уверете се, че поддържате връзка и преживявате полезностите на вашата марка. 

Запитан как компанията комуникира тези полезности, Лам отговоря: Прекарваме доста време да се питаме " Защо съществуваме? ". Това е в действителност най-важният въпрос. Всеки може да построи бизнес. Много хора могат да развиват и даже да продават бизнеси. Виждам, че множеството компании се концентрират върху това Как или Какво.

Има доста компании, които претендират за AI, само че какво вършат с технологиите си? Защо би трябвало те, или ние, да съществуваме? Мисля, че това е значим въпрос, който е в основата на това кои сме ние като компания и марка, продължава Лам. 

Отговарянето на тези въпроси не постоянно е елементарно. Но в наши дни и във възрастта, когато потребителите изискват достоверност и бистрота от всяка марка, която покровителстват, е безусловно значимо да се направи.

Компаниите, които желаят да уловят и задържат днешните " свързани консуматори ", би трябвало да вземат под внимание значимостта на полезностите и прозрачността на своите артикули или услуги. Само посредством намиране на способи за достоверно прекарване на тези полезности, като в същото време се предизвиква честността и прозрачността, марките ще могат да се конкурират и, както HyperGiant демонстрира, да оправдават своята причина за битие преди всичко.

Шама Хийдър, създател и основен изпълнителен шеф на Zen Media, в Inc.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР