За мнозина математиката е страшна. Ако родителите често повтарят на

...
За мнозина математиката е страшна. Ако родителите често повтарят на
Коментари Харесай

10 книги, които да превърнат математиката в приятно занимани...

За мнозина математиката е страшна. Ако родителите постоянно повтарят на децата си, че математиката е сложна, споделяйки своя персонален опит, децата им също ще стартират да се отнасят към математиката по този метод и за тях тя ще се трансформира в извънредно страшилище, с което ще би трябвало да се борят през цялото си образование.  Повечето хора считат, че математиката е нужна само, с цел да се вземат решение задания. Но в действителност, тя е базова подготвеност, която ни оказва помощ да оцелеем в актуалния свят. Ние използваме математиката в доста действия от всекидневието си, без даже да го осъзнаваме. Числата ни споделят какъв брой е часът, какъв брой костват покупките ни в магазина, дали сме здрави или заболели, какъв брой брашно ни е нужно, с цел да създадем палачинки. Числата и цифрите ни оказват помощ всекидневно да поддържаме връзка и да се ориентираме в света към нас. Родителите са първите учители в живота на децата си. Те имат огромно въздействие върху усещането на обкръжаващия ги свят, в това число и математиката. За децата е доста по-лесно да учат посредством игра. Така те ще израснат, свързвайки математиката със развлечение, наслаждение и родителска любов.  

Ето някои препоръки:
Започнете овреме
 Започнете да обучавате детето си на общите математически понятия допустимо най-рано. Хубаво е това да се случва главно посредством игра - използвайте всяка подобаваща обстановка.  Най-мъничките могат да бъдат въведени в света на математиката посредством проява на пространствени взаимоотношения, съотношения огромно – малко, вътре – вън, връзка сред количество и цифра, да вземем за пример със занимателния комплект „ Моята огромна кула от кубчета ”. Комплектът оказва помощ на детето да се научи да брои до 10 и го среща с цифрите и главните форми, с цветовете и с разнообразни животни. Десетте красиво илюстрирани кубчета-кутийки са с друга величина и дават опция за разнородни занимания. Това трансформира ученето в занимателна игра, развива двигателната интензивност и разнообразни умения. 


 Последователност
 Откриването на последователности оказва помощ на вашето дете да развие чувство за ориентировка, ред, логичност, да построява причинно-следствени връзки.  Дейности, които ще подкрепят това, са игри с  пъзели, сглобяване на фигурки за игра  и къси истории, които демонстрират по какъв начин действието се развива разумно  и по този начин  неусетно  детето построява рационално и разумно мислене.  


 Пространствени връзки и ориентировка
 Това значи да помогнете на вашето дете да осъзнае къде се намира и какви са взаимоотношенията му с околния свят. Това е основата за основаването на добра ориентировка. Питайте детето коя играчка е по-голяма, по-малка, по-близо, по-далече. Насърчавайте го да съпоставя своите играчки и по-късно да ги подрежда в сходство с избрани критерии – цвят, форма, величина, вид…(„ Голямо, по-голямо, най-голямо ”)


Включете  математиката в обичаните действия на вашето дете
Открийте какви игри или действия харесва детето и включете математиката в тях. Игровите задания в поредиците „ Докато играеш, можеш всичко да узнаеш ”, „ Мисли бързо, бъди пръв ” забавляват децата и построяват у тях позитивна настройка към математиката.   Може да го награждавате, когато сполучливо усвои разнообразни умения като преброяване, събиране или изваждане. Математиката налична, лесна, забавна – употребена е сингапурска методика, чиято съществена цел е всяко дете да разбере в дълбочина главните математически понятия, да се научи и да мисли, и да търси решения.
 Превърнете математиката в игра
 Както към този момент казахме, най-важното е децата да не свързват математиката със боязън и отегчение, а с игра. Подходящи са енциклопедиите с капачета. С помощта на повдигащи се капачета и други игри, книгите по занимателен и занимателен метод срещат с съществени математически понятия и дейности. Получените показа и познания ще оказват помощ на децата по-късно с лекост и въодушевление да навлязат в образователния материал по математика.   



  Математиката може да бъде доста повече от решение на скучни задания за домашно. Малките палавници на драго сърце ще отделят повече време на математиката, в случай че тя им бъде показана посредством игра, да вземем за пример като  разрешаване на разнообразни проблеми или загадки. С поредицата „ Приключения и загадки ” децата ще се трансфорат в детективи, с цел да разрешат заплетени загадки. Те няма да бъдат просто читатели, а сами ще дефинират по какъв начин да се развие казусът и накъде да се движи следствието. Докато се лутат из лабиринтите, позволяват загадки и търсят откраднатите картини и скъпоценности, дребните читатели се упражняват да употребяват математическите си знания (обемни фигури, мерни единици, ъгли, успоредни и перпендикулярни прави) в на практика обстановки, с цел да напредват в историята. В края на книгата пък за улеснение са събрани пояснения на употребяваните математически термини.


  Покажете, че математиката е действителна и смислена
 Заобиколни сме от действителни математически връзки – под формата на пари, размери, време и така нататък Изтъквайте това непрекъснато и по разнообразни способи. Може да проверявате и сравнявате цени, да броите дърветата или други предмети край пътя, да четете предписания и така нататък Може да помогнете на децата да се ориентират в света на финансите още преди да започнете да им давате лични пари. Малчуганите се сблъскват с парите, още преди да тръгнат на учебно заведение и даже събират дребни монети в лична касичка. И това е времето, когато може да ги въведете в света на финансите. („ Парите ”)



Математиката е на всички места към нас, От нас, възрастните зависи да покажем нейната потребна, занимателна и забавна  страна на своите деца.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР