За много от германските социалдемократи едно име звучи като чудовище,

...
За много от германските социалдемократи едно име звучи като чудовище,
Коментари Харесай

Гняв расте сред германските социалдемократи срещу коалицията с Меркел


За доста от немските социалдемократи едно име звучи като страшилище, което ще унищожи тяхната партия, в случай че не и самата народна власт: ГроКо (GroKo). Терминът е редуциране от "голямата коалиция", мегаалианса на консерваторите на канцлера Ангела Меркел и трудовата Социалдемократическа партия (ГСДП), която ръководи най-силната стопанска система на Европейски Съюз през последните четири години.

"Никога. Повече. ГроКо", пишеше на листовките, раздавани от младежкото крило на социалдемократите на партийния конгрес в Берлин предходната седмица, в който доминираше мъчителното търсене на излаз от политическата рецесия.

Посланието бе илюстрирано с рисунка на две ръце, изобразяващи формата на елмаз – типичния жест на Меркел пред камерите, символизиращ ветерана канцлер, позната в родната си страна и като "Мути" (Мама).

"Ние не желаеме огромна коалиция", споделя 25-годишният Мишел Раушхолб, който се притеснява, че ГСДП ще бъде принудена да "предаде своите идеали", в случай че още веднъж стане сътрудник на канцлера. В диалог с Меркел тази сряда ръководителят на ГСДП Мартин Шулц сподели бездънен песимизъм към още едно "ГроКо", осъзнавайки, че огромна част от неговата партийна база е намерено враждебна към този ход. Въпреки това Шулц склони да се срещне с Меркел и сподели желанията си да даде нов живот на това партньорство, въпреки доста социалдемократи да се притесняват, че това е смъртна опасност за тяхната 150-годишна партия.

Политическо самоубийство

В нощта след изборите за Бундестаг на 24 септември, някогашният ръководител на Европарламента Мартин Шулц сподели, че партията му ще влезе в ролята на съпротива, вместо още веднъж да играе „ втора цигулка “ на Меркел и нейния закостенял блок ХДС/ХСС. Това обаче стана под въпрос преди три седмици, когато напъните на Меркел за създаване на съюз с две по-малки партии се сринаха и се ускори натискът върху ГСДП за попречване на парализата по високите етажи на страната. Така Шулц даде единодушието си за "отворени" диалози.

По време на конгреса в Берлин, доста партийни членове обявиха, че стъпка към коалиция в допълнение ще отслаби доверието в партията. Най-силните възражения идваха от младежкото крило. "Политическо самоубийство", извика един, до момента в който различен съобщи: "ГроКо е последният пирон в ковчега на социалдемократите".
 Меркел е позната в родната си страна и като "Мути" (Мама Меркел е позната в родната си страна и като "Мути" (Мама / БГНЕС
Малко изгубени

Самото управление на ГСДП е брутално почтено след четири следващи изборни загуби. То споделя, че "много гласоподаватели не са наясно с това, което съставлява партията". Това беше отрезвяващо самопризнание за групировката на работническата класа, която от дълго време се бори за правата на чиновниците, дамите и малцинствата и чиито членове стартират речите си със "скъпи другари".

Днес ГСПД се пробва да се преоткрие в епохата на изчезващите заводи и мини, до момента в който роботи и логаритми заплашват да унищожат от ден на ден работни места. "Това е огромният въпрос", споделя водачът на младежкото крило Кевин Кунерт. "В бъдеще кой ще бъде изборната база на ГСПД?"

На конгреса 28-годишният юноша даде обещание да продължи с акцията #NoGroKo, до момента в който съпартийците му разискват евентуална съдружна договорка.

Не единствено младите са уплашени. 47-годишният Бьорн Щайнборн, чиновник в банка в Берлин и член на ГСДП от 1989 година насам, споделя: "За нас въпросът не опира единствено до властта, а до концепциите, които значат прогрес за нашата страна. Не виждам по какъв начин можем да реализираме това с ГроКо". Той прибавя: "Тъжното е, че другите разновидности – едно малцинствено държавно управление или нови избори - също не са положителни. Намираме се в обстановка, в която всички сме малко изгубени." /БГНЕС

------

Франк Целер, АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР