За месец юни, юли и август българското производство плаща най-висока

...
За месец юни, юли и август българското производство плаща най-висока
Коментари Харесай

БСП дава Ковачки на прокуратурата

" За месец юни, юли и август българското произвеждане заплаща най-висока цена на електрическата сила в цяла Европа. Един производител на банички и бюрек в Гърция, който употребява българска електрическа енергия, заплаща по-ниска цена, в сравнение с производителят на банички до Съдебната палата ". Това съобщи зам.-председателят на Българска социалистическа партия Кирил Добрев по време на конференция в централата на партията.

По думите му всичко това е вследствие на метода, по който действа пазарът на ток в България и изкривяванията, които се получават - излиза, че цената в Гърция, Турция, Македония на българската електрическа енергия, създадена от българските централи, е по-ниска, в сравнение с в България. " Частен монопол, обезпечен от страната, е еднакъв на обир. В България има един човек, който в продължение на две години съумя да монополизира целия пазар на електричество. Преди 2 месеца всички работодателски организации сезираха Комисия за защита на конкуренцията, че свързани с Ковачки сдружения, производители на електрическа енергия и търговци, са съумели да реализират монополно състояние. Това са 11 топлофикационни сдружения, които имат контракт за търговия за електронергия с един търговец. Същият търговец има контракт и изкупува цялата електрическа енергия от " Топлофикация София ", сподели още той.

Добрев разяснява, че пет търговци, на три сесии на българската борса за електрическа сила, са изкупили цялата свободна електрическа енергия от " АЕЦ Козлодуй ". " Няма подозрения, че петте търговци са свързани с един и същи човек - този, който е притежател на 11-те индустриални сдружения. Според госпожа Юлия Ненкова обаче този притежател не бил еднакъв - притежателите били някакви хора от Сейшелите. След Васко да Гама от село Рупча имаме Христо Ковачки от Сейшелите, притежател на електроцентрали ", съобщи Кирил Добрев. Той добави, че за похлупак НЕК продава цялата електрическа енергия от ВЕЦ-овете отново на едно от тези търговски сдружения. " Няма обаче доказателства, че това е по този начин. За да " помогне " страната, откакто към този момент цялата електрическа енергия е в ръцете на един човек, взема решение, че може да пусне известни държавни мощности в отмора - стопираме единия блок на Топлоелектрическа централа " Марица Изток 1 или 3. В този миг се получава извънредно огромен дефицит на електрическа енергия и се включва въпросният монополист, като цената на тока от 80-85-90 лв. скача до равнища от 180 лв., достигнати през месец юли, а август - в пикови моменти - над 200, 220 лв. ", разяснява още Добрев.

Зам.-председателят на Българска социалистическа партия уточни, че ревизираните облаги са милиони и сподели, че от Българска социалистическа партия са говорили доста пъти, че най-скъпият ток в България го създават американските централи и че са желали нееднократно вкарването им в някакви правила, както и повреждане на контракти. " Американските централи продават своята скъпа сила на 168 лв. за мегаватчас. Юли месец Ковачки и обвързваните компании са продавали електрическата сила на 180. В пикови моменти - над 200. Такава неуместна страна - няма, такова ръководство в енергетиката - няма ", безапелационен бе Добрев.

" Всичко щеше да бъде " в границите на естественото ", в случай че този човек нямаше политически план - " Лидер ", който преди време имаше и парламентарно показана група. На последните парламентарни избори 7 индивида бяха в листата на ГЕРБ. Двама от тях станаха народни представители. Само преференциите, които е дал " Лидер " със своите си чиновници, които са били в листата на ГЕРБ, са над 50 000 гласа. Опитахме се да създадем засечка - какъв брой гласа са получили ГЕРБ от " Лидер " на последните Европейски избори, в регионите където те имат монополно състояние гласовете са близо 50 000. Империята " Ковачки " има доста други сдружения, свързани със първични материали, с които се доставят тези топлоелектрически централи. Там работят бели плебеи на ниски заплати ", уточни Кирил Добрев. Той цитира, че до 2017 година, обществената информация, която Българска социалистическа партия имат е, че сдруженията на Ковачки дължат на страната 114 милиона лв.. 109 милиона от тях са за осигуровки, останалите са за концесионни такси.

" И това - до момента в който 4 търговци вършат милиони левове облаги единствено за месеци. Ощетява се Национален осигурителен институт, не се заплащат осигуровки. За похлупак, единствено преди няколко месеца Ковачки пое ръководството и на " Топлофикация София ", не без помощта на болшинството в Общинския съвет в София, и изпълнителният шеф е някогашен негов чиновник. Договорите за изкупуване на електрическа енергия от " Топлофикация-София " несъмнено нямате подозрения коя компания ги прави ", съобщи още Добрев.

" На друга конференция до края на месеца ще изнесем информация за това какво се гори в топлоелектрическите централи в Старозагорско, Бобов дол. Изводът е, че ни тровят, обират ни, не си заплащат налозите и осигуровките на страната и най-после карат белите плебеи да гласоподават за тях. Същият този предприемач от Сейшелите демонстрира интерес и е стратегически вложител за " АЕЦ Белене ". Смятам, че парадоксите и безумията би трябвало да имат някаква граница - от Българска социалистическа партия считаме с този въпрос да занимаваме прокуратурата ", заключи Добрев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР