За масирана хакерска атака съобщават от пресцентъра на президентството. И

...
За масирана хакерска атака съобщават от пресцентъра на президентството. И
Коментари Харесай

Президентството: Интернет страницата ни беше атакувана от хакери

За масирана хакерска офанзива оповестяват от пресцентъра на президентството. И прецизират, че така наречен офанзива " отвод от услуга " (DDoS) съставлява генериране на прекомерно висок трафик, който блокира уеб страницата.

Заради хакерската офанзива достъпът до уеб страницата краткотрайно е бил стеснен. След това влизането в него е ставало по-бавно.

" Предприети са ограничения за понижаване на въздействието на офанзивата. В нито един миг не е имало посягане върху наличието на уеб страницата, а единствено затрудняване на достъпа до него ", прецизират от президентството, съобщи Дневник.

По-рано денем се появи информация, че съветската хакерска група KillNet е блокирала достъпа до уеб страниците на редица държавни институции. За офанзивата заяви самата група на формалния си канал в " Телеграм ". Действително има закъснение с достъпа до интернет страниците на държавното управление и някои министерства. От изпълнителната власт обаче към момента няма публична позиция.

Всичко, което би трябвало да знаете за:

Изборът на редактора (2907)

Минути след известието на президентството от Софийска градска прокуратура (СГП) оповестиха, че са се самосезирали " по отношение на публикуваната в медии информация за хакерска офанзива против български уеб сайтове ". В момента се прави инспекция, която е предоставена на Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС) и на Главна дирекция " Борба с проведената престъпност " (ГДБОП).

KillNet е пъстра група от хакери, определящи се като прокремълски патриоти, атакуващи европейски държавни управления, инфраструктура и даже уредниците на " Евровизия ", откакто Русия бе изхвърлена от състезанието.

Специалисти по киберсигурност я разказват като създаваща повече неудобства, в сравнение с опасност, описа преди месец брюкселското издание  " Политико ". Те са по-скоро шумни пропагандатори и дезинформатори, изключително в случай че съумеят да блокират достъпа до избрани уеб сайтове. Това не е проява на някакви забележителни качества на хакери, които пробиват отбрани, проникват в мрежи и ги изключват, а на добър пиар, включващ гръмки заявления във видео клипове, фотоси с техния воден знак и съобразителни meme известия по обществените мрежи, които елементарно се подхващат и популяризират от симпатизанти и медии (особено руските), добавя изданието.

" KillNet е коренно по-различна от опитните хакери в работещите за разследващите служби на Русия групи като Fancy Bear и Sandworm, прочули се с хакването на Националния комитет на Демократическата партия на Съединени американски щати и пуснали рисковата стратегия за рекетиране, наречена NotPetya. Когато приказваме за KillNet, по-скоро става дума за гневна, националистическа онлайн навалица, въоръжена с нискокачествени принадлежности и тактичност за киберофанзива. Най-големият ѝ триумф е да постанова избран метод да се приказва за войната. "

Определяна още като група " хактивисти ", KillNet е заявявала, че желае да си сътрудничи с управляващите в Русия, само че няма признаци, че страната или нейни чиновници имат директен надзор над активността ѝ. В същото време от години е известно, че съветските спецслужби следят сходни " колективи " и в случай че те се окажат сполучливи, намират способи да ги подкрепят незабележимо против достъп до информацията, да която са се добрали.

Патрик Павлак от управлението на Института на Европейски Съюз за проучвания по сигурността разяснява за " Политико ", че искрено прокремълските позиции на тази група са проблем за Русия, до момента в който Москва не се дистанцира обществено от активността ѝ. KillNet се появи през януари, а след нахлуването на Русия в Украйна мина към блокиране на достъпа до уеб сайтове посредством DDoS офанзиви или издание на проруски послания на хакнати страници.

През май опита да блокира уеб страницата на " Евровизия " и когато италианците им попречиха, хакерите нападнаха уеб страниците на Сената и Националния здравен институт. В последните месеци имаше акции против дузина европейски страни, в това число Литва, Латвия, Естония, Норвегия и Съединени американски щати. " KillNet работи по прочувствен метод.

Те търсят възмездие и ответна реакция против това, което считат, че са зловредни неща против Русия и нейния народ ", сподели откривателят, прочут с онлайн псевдонима си CyberKnow, който следи групите за опасност и разгласява проучванията си на платформа за следене на киберсигурността.

" Те са извънредно реакционно настроени против актуалните геополитически събития ", добавя CyberKnow за " Политико " при изискване да не разкрива същинското му име.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР