За куриозен случай разказа сайтът The Verge още през декември,

...
За куриозен случай разказа сайтът The Verge още през декември,
Коментари Харесай

Спор между потребител на астрономически форум и модератори завърши със затвор за потребителя

За чудноват случай описа уеб сайтът The Verge още през декември, само че новината остана незабелязана допреди няколко дни, когато бе публикувана в други уеб сайтове и обществените мрежи. Ето каква е историята в резюме съгласно това, което разбрах: 

Дейвид Гуудиър е бил регистриран в астрономическия форум Cloudy Nights. И е бил характерен дразнител – спамил е тематиките с тайни теории или псевдонаука, каквито по принцип нервират сериозните астрономи. Според The Verge една от аргументите, заради които е бил изпъден Гуудиър, и която е била обяснена пред шашнатия ФБР сътрудник, е била теорията за 10-тата планета или Нибиру. “Ама в действителност ли е имало спор за десетата планета или нещо такова? ”, зачудил се сътрудникът, който не можел да повярва, че някой може да бъде изпъден от астрономически конгрес. 

След като бил баннат от форума, Гуудиър си направил други сметки. Всички те били още веднъж блокирани. Един ден потребителят решил да наспами форума с нецензурен линкове и когато и това не проработило, се записал в хакерски конгрес. Гуудиър нямал никаква визия от това по какъв начин да хакне уебсайт, само че помолил потребителите на хакерския конгрес да го срутен.

Хакерите очевидно се навили и започнала DDoS офанзива – това е престъпна офанзива, при която един уеб страница бива наводняван от голям брой разнообразни източници и по този начин му се отрязва достъпа до потребителите. Аналогията би била в случай че доста хора се натрупат пред вратата на магазин, без да имат желание да пазарят от него, и по този начин законните клиенти нямат достъп.  

Вицепрезидентът на астрономическия конгрес Майкъл Бийлър се ядосал доста, тъй като компанията му е фамилна и печели пари от продажбата на телескопи. Това е бил единственият приход на фамилията и приходите внезапно паднали до нулата. Бащата на Майкъл бил признат в болница със сърдечни проблеми от породения стрес. Накрая Бийлър подал молба в полицията, а модераторите на форума знаели доста добре кой е проблематичният консуматор.

За потрес на Гуудиър, само че и на Бийлър, след правосъден развой причинителят бил наказан да заплати санкция от $2 500, обезщетение от $27 352 и да лежи в пандиза в продължение на две години. Семейството, основало Cloudy Nights, е потресено, тъй като въпреки и да очаквали съдът да отсъди в тяхна изгода, в никакъв случай не желали проблематичният им консуматор да лежи в затвор! 

Това обаче се оказва сериозен проблем в Съединени американски щати, където неведнъж закононарушения, несвързани с принуждение, се санкционират с престой зад решетките. Компютърните закононарушения мъчно се хващат, само че в случай че някой като Гуудиър остави следи зад себе си, може да получи строго наказване, с цел да служи като предварителна защита – т.е. другите да се замислят два пъти, преди да вършат нещо сходно. 

Тепърва стартират диалози за смяна в правосъдната система в Щатите, точно поради чувството, че наказването не подхожда на осъщественото. 

Планетата Нибиру – повода, заради която причинителят на действието е бил изпъден от форума

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР