За културната война в САЩ абортът е символ. С решението

...
За културната война в САЩ абортът е символ. С решението
Коментари Харесай

Разединените американски щати: първото блокче от доминото падна


За културната война в Съединени американски щати абортът е знак. С решението на Върховния съд за абортите първото блокче от доминото падна, написа Каролина Химой. Но това решение дава и един неповторим късмет.

26 щата са се обръщали към Върховния съд на Съединени американски щати с настояването да бъде анулирано конституционното право на аборт, което е в действие за цялата страна. Този закон, който е прочут като " Роу против Уейд ", носи името на юридически казус, подложен през 1973 година, който узаконява правото на аборт. Съдиите тогава вземат решение, че той ще бъде натрапен във всички щати.
Редакцията предлага
Сега съдиите от същия Върховен съд взеха решение, че ще анулират и всеки щат ще може да дефинира законите си за аборта. Около 20 щата евентуално ще забранят аборта - даже при положение на бременност, в резултат на обезчестяване. Мисури е първият подобен щат.

Преди съвсем 50 години Върховният съд беше една друга институция, където политическите трендове не бяха въобще толкоз решаващи, колкото са през днешния ден. Отговорността да се запазят Съединените щати беше по-важна тогава. Това бяха златните години на Съединени американски щати - страна, позната с модерните си и демократични промени. Държава, която по целия свят беше образец за Запада. Сега всичко това се разпада. Исторически срив!

Първото блокче от доминото падна

За културната война в Съединени американски щати абортът е знак. беше индивидът, който бетонира консервативно болшинство във Върховния съд, назначавайки съдии, които да политизират институцията още повече. С вчерашното си решение Върховният съд направи още по-осезаема разграничителната линия в американското общество. Предстоят митинги и от двата лагера. Жените, които желаят да създадат аборт, в този момент ще би трябвало да пътуват до щат, в който това ще остане разрешено. Онези, които нямат средствата за това, ще се опитат сами да прекратят бременността си - както се е случвало епохи наред. Някои от тях евентуално ще умрат, до момента в който вършат подобен опит.

Върховният съд в този момент може да продължи с други решения, които да разделят обществото. Еднополовите бракове са спорни за някои щати, а още едно консервативно решение от Върховния съд може да отнеме и това конституционно право на американците.

Всичко това води към раздор, чийто мащаб сега мъчно може да бъде оценен. И то в страна, която би трябвало да се държи дружно - предвид на външнополитическото предизвикателство, сложено от съветската война против Украйна.

Каролина Химой

Страна, чието общество е в положение на пълен разпад, не може да предложи опора на Западния свят. 

Вече не става дума за Съединените американски щати, а за Разединените американски щати. И за една демократична нация в крах. Свидетели сме на огромна победа на консерваторите и евангелистите, които отхвърлят правото на дамите да се вземат решение сами за себе си. И на това, че Върховният съд от ден на ден се трансформира в институция, вземаща политически решения.

Може ли това решение да постави завършек на апатията?

Настоящото решение обаче може да има и напълно други последствия, а точно жителите на Съединени американски щати да са по-мотивирани от всеки път да гласоподават на междинните избори през ноември. Избирателната интензивност на тези избори нормално е доста ниска.

Това решение може да постави завършек на политическата незаинтересованост на американците и да обезпечи неочакван резултат на междинните избори. Може би това даже ще помогне на отслабващите демократи и на президента Джо Байдън - терзание, което е изразил даже някогашният президент Доналд Тръмп.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР