За кратък момент миналата година изглеждаше, че кандидатурата на Урсула

...
За кратък момент миналата година изглеждаше, че кандидатурата на Урсула
Коментари Харесай

Може ли някой да спре Урсула фон дер Лайен?

За къс миг предходната година изглеждаше, че кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за втори мандат като ръководител на Европейската комисия може да се окаже проблематична, написа „ Politico “. По време на непланирано пътешестване до Израел през октомври тя застана до Бенямин Нетаняху и изрази безрезервна взаимност в борбата на страната против „ Хамас “ .

Изказването ѝ не би било несвоевременно в устата на президент на Съединени американски щати или на немски политик (какъвто в последна сметка беше фон дер Лайен преди да заеме поста). Но изявлението на ръководителя на една от най-мощните институции на Европейския съюз по една от най-размирните тематики в блока провокира най-големия отпор през четирите години на нейния мандат.

Дипломатите се разгневиха , че фон дер Лайен е пренебрегнала взаимното изказване на външните министри на Европейски Съюз , в което се показва позицията на Блока и се приканва Израел да прояви въздържаност и да съблюдава интернационалното право. Около 800 чиновници на Комисията подписаха писмо , в което разкритикуваха нейната „ безусловна “ и „ неконтролирана “ поддръжка „ за една от двете страни “ в спора . Самият топ посланик на Фон дер Лайен Жозеп Борел обществено я укори, че се преструва, че приказва от името на целия Европейски Съюз.

„ Тя все по-често се държи като кралица , възмути се един от дипломатите на Европейски Съюз пред „ Politico “ по това време, критикувайки я, че надвишава длъжностната си характерност, изключва държавните управления на Европейски Съюз от вземането на решения и ръководи с указ с дребна група съветници.

След няколко месеца обаче позицията на фон дер Лайен още веднъж е постоянна . Без да се извинява или да отстъпва, тя претърпя политическата стихия и излезе от нея, в случай че не по-силна от всеки път, то най-малко невредима . Тя освен остава водач за втори мандат като ръководител на Комисията, а и наподобява, че никой различен претендент няма късмет да я измести , когато водачите на Европейски Съюз се срещнат това лято, с цел да разпределят висшите постове в блока.

Наричат го метода на фон дер Лайен . Същата властност , която я вкара в неволя, я преведе освен през тази рецесия , само че и през всяко друго предизвикателство за повече от 20 години в политиката. Изправена пред рецензии , фон дер Лайен демонстрира съвсем тръмпианска дарба да се държи самоуверено – да се държи устойчиво и да се усмихва през тестванията, до момента в който не отпаднат критиците ѝ.

По време на събитие на „ Politico “ през ноември фон дер Лайен отхвърли да удостовери, че ще се кандидатира още веднъж , само че с наслада отговори на въпрос какво би направила при втори мандат, като съобщи, че ще резервира посоката на придвижване по огромните тематики от сегашния си мандат – а точно Зелената договорка, цифровия преход и устойчивостта .

В диалози с десетки чиновници на Европейски Съюз и дипломати малко на брой показаха съществени подозрения, че вторият мандат е неин, в случай че тя го изиска. Критиките в Брюксел още веднъж затихнаха или най-малко се отдръпнаха зад затворени порти, защото чиновниците не желаят да рискуват да прекосят „ 13-ия етаж “ на централата на Комисията в Берлаймон, където са ситуирани офисите на фон дер Лайен и нейния екип.

Докато отговаряше на въпросите на „ Politico “, в очите ѝ имаше искра, който оставяше у малко на брой в стаята подозрение по отношение на упоритостите ѝ – или убеждението ѝ, че няма кой да я спре . Но въпреки че неоспорваното наново издигане на кандидатурата остава надалеч най-вероятният резултат, към момента има късмет тя да бъде сюрпризирана.

Кралица на абитуриентския бал

Фон дер Лайен дойде в Брюксел съвсем ненадейно. Когато името ѝ се появи през 2019 година по време на кръговете от пазарлъци след изборите за Европейски парламент, тя беше нещо като тайнственост отвън Берлин , където се беше изкачила в немската политика под управлението на тогавашния канцлер Ангела Меркел . За тогавашния немски министър на защитата обаче този ход беше завръщане вкъщи. Баща ѝ Ернст Албрехт е един от първите държавни чиновници на Европейски Съюз. Първите 13 години от живота си тя прекарва в брюкселския квартал „ Иксел “ , в сянката на институциите на Европейски Съюз, и посещава Европейското учебно заведение .

„ Родена в Брюксел. Европеец по душа – по този начин тя обича да се разказва.

Това е и шансът да скочи от потъващия транспортен съд. Първоначално считана за протеже на Меркел, нейната кариера се срина поради скандал, обвързван с потреблението на външни консултанти от страна на нейното министерство без подобаващ контрол . Дори когато фон дер Лайен се реалокира на един от най-високите постове в Европейски Съюз, тя беше изправена пред парламентарно следствие вкъщи, като депутатите се оплакаха от изтриването на паметта на мобилните телефони , за които смятаха, че могат да имат доказателства по случая. Това нямаше да е последният път, в който тя попада в гореща вода поради изчезнали текстови известия .

Не след дълго обаче рецензиите отшумяха . Фон дер Лайен бързо промени профила си в Брюксел, като се трансформира в може би най-влиятелния ръководител на Комисията след Жак Делор, титанът на европейската политика, който умря през декември.

Известно е, че тя спи в централата на Комисията. Работи дълги часове, в това число през уикендите. По време на задачите в чужбина от време на време се осведоми, до момента в който спортува, с цел да пести време; подготвена като доктор , тя знае каква е изгодата от правилото „ mens sana in corpore sano “ (Здрав дух в крепко тяло) . Нейният уморителен график на работа и пътувания се трансформира в смешка в Квартала на Европейски Съюз, изключително измежду помощниците.

Нейното показване под напън я запечата като сполучлив основен спешен управител: динамична, добре готова, извънредно близка до Вашингтон , способна да пробие мъглата, която от време на време обгръща Брюксел . Тъй като уменията ѝ бяха подложени на тестване първо от пандемията от COVID-19 , а по-късно и от войната в Украйна , тя се трансформира в столиците на Европ а в общественото лице на една от време на време дистанцирана европейска бюрократична машина.

Помогна и фактът, че в съзвездието на европейската власт звездите към нея нямаха задоволително искра. Френските и немските водачи са възприемани като арогантни и дистанцирани или неефективни и скучни . Нейният институционален противник – ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел – е считан в Брюксел за заплеснат и податлив към гафове, изключително след абсурда „ Софагейт “, при който очевидният му опит да изпревари фон дер Лайен по време на посещаване в Турция го накара да наподобява сексистки, пропуснат и незапознат – значително поради метода, по който фон дер Лайен се оправи с това. Тереза Кун, професор по европейски проучвания в Амстердамския университет, съобщи:

„ Това беше съвсем като в Къща от карти . Тя употребява тази опция, с цел да се изтласка напред, а той в действителност изцяло падна в клопката . “

В събота Мишел разгласи, че ще се кандидатира на изборите за Европейски парламент през юни, което значи, че съвсем несъмнено ще се откаже от настоящия си пост през юли.

Нарастващо неодобрение

Проблемът за фон дер Лайен е, че самата ѝ мощ се оказва една от най-големите ѝ уязвимости. При превъзмогването на рецесиите тя от време на време изтласква настрани личните си комисари или – което е по-спорно – изтръгва решенията от ръцете на националните държавни управления, привикнали да ръководят в Брюксел. След пълномащабното навлизане на Русия в Украйна да вземем за пример Комисията резервира разискванията за глобите значително в загадка, като ги координираше с Париж, Берлин и Рим, само че също и с Вашингтон, и показа пакета едвам в последния миг, когато страните членки бяха подготвени да го прегледат. Кун разяснява:

„ Европейски Съюз постоянно е бил подложен на критика, че е муден . Понякога тя в действителност заграбва властта при някои решения, само че въпреки това това е най-ефективният метод да се свършат нещата. “

Това може и да е правилно. Но нейният монархически метод и централизаторски инстинкти също по този начин разбуниха перата в Брюксел – и то освен във постоянно настървения Европейски парламент, където законодателите постоянно са пропагандирали неефективно за повече либерален надзор .

Няколко високопоставени чиновници на Комисията обявиха пред “POLITICO ”, че стилът на фон дер Лайен и нейния екип провокира неодобрение на всички равнища в изпълнителната власт на Европейски Съюз . „ Това побърква всички ни , признава чиновник на Европейската комисия, който, както и други представени в този материал, изиска да остане неизвестен, с цел да разиска своя шеф.

„ Ако тя остане още един мандат, ще има явен сигнал от постройката, че нещата би трябвало да се трансформират.

Още по-притеснително за фон дер Лайен е, че раздразнението нараства и в европейските столици , от чиято поддръжка тя ще се нуждае, с цел да си обезпечи втори мандат.

Дипломатите на Европейски Съюз постоянно се пробват да наваксат с изказванията на фон дер Лайен – от глобите до политиката към Китай и връзките с Обединеното кралство , а в последно време и с позицията ѝ към Израел . Ето какво сподели по тематиката един чиновник на Европейски Съюз:

„ Тя прави своите неща, без да се съветва публично с страните членки . В началото на войната в Украйна имаше доста схващане за това, само че търпението по този въпрос се изчерпва . “

Комисията е в дълготраен спор с унгарския министър-председател Виктор Орбан , който не се свени да дава публичност на тази рецензия.

„ Колко постоянно на обществеността се коства, че Европа се ръководи от Комисията и нейния ръководител , съобщи наскоро Орбан. Той прибавя:

„ Мислим за нея и четем думите ѝ, като че ли приказва водачът на Европа – до момента в който в действителност тя е наш чиновник, наш заплатен чиновник, чиято работа е да извършва това, което ние решаваме.

Орбан, който самичък по себе си не би имал властта да блокира номинацията ѝ , може би е единственият водач, който прави сходни обществени изказвания. Но както постоянно се случва в Брюксел, не е допустимо да се знае какъв брой други се крият зад него.

Според няколко френски публични лица френският президент Еманюел Макрон се нервира от многократните прояви на самостоятелност на фон дер Лайен .

„ Нейните начинания по отношение на войната сред Израел и Хамас се преглеждат в Париж като предкампанийно персонално пиар начинание , счита френски посланик, който прецизира:

„ Тя си мисли, че няма началник . Ако не можем да я направляваме, тя би трябвало да бъде сложена под контрол… Изпратихме ѝ ясно обръщение, че има попечители и те са тези, които ѝ дават мандат.

Подобно мрънкане надали ще се наложи, до момента в който няма различен претендент , към който да се обединят нейните критици. А дали това ще се случи, ще зависи значително от изборите за Европейски парламент, чиито резултати се считат за знак за настроенията в Европа, които оказват помощ да се дефинира кой да получи висшите постове в блока.

За да встъпи в служба, фон дер Лайен би трябвало да бъде номинирана от европейските водачи и да бъде одобрена от Европейския парламент. През 2019 година тя беше сложена на поста с поддръжката на самоопределящите се като проевропейски партии в Европейски Съюз: консервативната Европейска национална партия, социалистите и демократичната група „ Обновление “. Това ѝ донесе единствено малко болшинство: 383 гласа, малко над минимума от 374 гласа. С повишаването на крайната десница в Европа фон дер Лайен може да се бори да повтори тази победа. „ Възможно е да се стигне до същинска изненада , посочи френски член на Европейския парламент от една от проевропейските партии. Депутатът акцентира:

„ Ако този път обединението не успее да се оправи, няма да има болшинство . И по този метод тематиката фон дер Лайен просто към този момент няма да съществува. Ако не успеем да съберем болшинство, то ще бъде неуправляемо. Това е доста допустимо.

Подобни мнения стартират да идват и от страна на европейските дипломати. Ето и мнението на посланик от Централна Европа:

„ Без подозрение тя е водач, само че при тези проучвания… просто е прекомерно рано да се каже дали сигурно ще бъде избрана отново . “

„ Този път намирането на болшинство може да се окаже в действителност мъчно, а болшинството може да бъде в действителност фино, евентуално прекомерно фино , съобщи втори посланик и добави:

„ Как това ще се отрази на преизбирането ѝ, не ми е ясно. Това, което е ясно, е, че на този декор е доста мъчно да се дават солидни гаранции . “

Дадена дума

Над процеса на асортимент на Фон дер Лайен е щръкнал Дамоклев меч във формата на гигантска спринцовка. Макар да остава далечна опция, огромните вести в така наречен скандал „ Пфицергейт “ биха имали капацитета да трансформират напълно полемиката.

Очаква се при започване на 2024 година съдът да се произнесе по иск, заведен от „ Ню Йорк Таймс “ против Европейската комисия за това, че не е предоставила достъп до текстовите известия, разменени сред фон дер Лайен и Алберт Бурла, основен изпълнителен шеф на фармацевтичния колос „ Пфайзер “.

Несъгласието датира от 2021 година, когато съгласно репортажи на New York Times фон дер Лайен и Алберт Бурла персонално са договорили договорка за ваксини, в която Pfizer се съгласява да даде на страните от Европейски Съюз 900 милиона дози , или задоволително, с цел да се имунизира блокът три пъти , с алтернатива за наново закупуване на това количество.

Европейски Съюз към този момент беше сключил две покупко-продажби с Pfizer и BioNTech, друга компания за ваксини . Но тази договорка беше невиждана по своя мащаб. Предишните съглашения бяха минали през комплициран преговорен развой, включващ съвет с представители на всички 27 страни от Европейски Съюз, както и определени договарящи. В този случай се твърди, че фон дер Лайен е разискала главните детайли на договорката непосредствено с Бурла посредством текстови известия . Според лице, осведомено с договарянията, по-късно Комисията е показала тези условия на европейските столици, които са ги подписали, разчиствайки пътя за правене на формален контракт.

Комисията отхвърли на публицистите претенции за независимост на информацията за текстовите известия с аргумента, че в случай че те съществуват, тя не може да ги откри. Различни организации за наблюдаване също се пробваха да хвърлят светлина върху въпроса – безрезултатно. Специалната парламентарна комисия, проверяваща пандемията, която се опита да накара ръководителя на Комисията да се яви пред комисията, с цел да отговори на въпросите, не получи повече изясненост.

„ Става дума за милиарди облаги, които тези производители на ваксини са получили , изясни белгийският евродепутат Катлийн Ван Бремпт , която ръководи специфичната комисия.  Депутатката съобщи, че не има вяра, че ръководителят на Комисията е персонално подкупен по някакъв метод, само че непрозрачността подкопава демократичния контрол :

„ Не съм срещу облагата, само че нещата би трябвало да са транспарантни, ясни и да са съгласно разпоредбите. А те не бяха такива.

В присъщия си жанр фон дер Лайен отхвърля да вземе отношение по въпроса – даже когато камерите са ориентирани към лицето ѝ. Засега това е печеливша тактика . Скандалът не е намерил отзив оттатък публицистите в Брюксел и скептиците против имунизациите. Тиес Клаусен, началник на отдела за корпоративни и публични въпроси във компанията за връзки с обществеността FleishmanHillard, разяснява:

„ Брюкселската сцена не е сцена, която се следи от огромна публика . Кой следи полемиката в Брюксел? Това са елитите.

Дали едно правосъдно решение против нея ще промени това, може единствено да се гадае. Макар че Съдът на Европейския съюз , който ще реши делото, не може да я принуди да съобщи известията , това би могло да бъде позор в политически внимателен миг.  

Още по-потенциално взривоопасно е продължаващото следствие на Европейската прокуратура по отношение на публичните поръчки за ваксини в Европейски Съюз . Не е ясно дали фон дер Лайен е под прицела на прокурорите, само че това не може да се изключи.

Междувременно стартират да валят правосъдни искове, защото излиза наяве, че Европейски Съюз е пропилял милиарди евро в мегасделката с Pfizer. Анализ на “POLITICO ” откри, че минимум 215 милиона дози ваксини, закупени в разгара на пандемията, са били изхвърлени , а разноските на данъкоплатците се правят оценка на 4 милиарда евро .

В някои страни гневът нараства. Полша и Унгария изцяло отхвърлиха доставките на някои ваксини , заявявайки, че са им задоволителни, което провокира правосъден спор с Pfizer. В Румъния прокурори проверяват някогашния министър-председател Флорин Кошу поради изхвърлените ваксини. Те настояват, че някогашният министър-председател, дружно със своите министри, е виновен за вреди на стойност над 1 милиарда евро по отношение на неизползваните дози. Поддръжниците на някогашния държавен началник настояват, че следствието е политически стимулирано .

Ако фон дер Лайен е обезпокоена от всичко това, тя не дава това да се разбере – нито пък е евентуално, каквито и вести да се появят, да разреши да я видят да се поти.

Каквото и да се случи, каквито и да са решенията, каквито и да са резултатите от другите следствия, най-вероятният сюжет остава еднакъв: фон дер Лайен умерено се усмихва и си обезпечава втори мандат .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР