За консолидация и приватизация на болници в България призова пред

...
За консолидация и приватизация на болници в България призова пред
Коментари Харесай

Експерт зове за приватизация на болници

За консолидация и приватизация на лечебни заведения в България прикани пред bTV специалистът по стопанска система на опазването на здравето Аркади Шарков.

" България има 360 лечебни заведения за 7 милиона души, а в Унгария са 165 за 10 милиона и в Чехия - 10 милиона имат 200 лечебни заведения ", даде образец Шарков.

По думите му спомагателните пари за лечебните заведения били предоставени по избрани клинични пътеки, тъй като другояче щели да се смятат за държавна помощ.
 Властта налива 86 млн. в здравната система, само че освен за медсестрите
Властта налива 86 млн. в здравната система, само че освен за медсестрите

Кирил Ананиев не счита, че е сбъркал и няма да подава оставка

" Централизирано е доста мъчно да бъдат отпускани средства за целева помощ към несъмнено болнично заведение от държавния бюджет за увеличение на заплатите на медицинските експерти , тъй като лечебните заведения са търговски сдружения и страната не може да ги подкрепя по този начин. Това опонира на разпоредбите на Европейски Съюз и може да бъдем глобени ", изясни Шарков.

От Здравното министерство са създали по този начин, че парите да минат през избрани клинични пътеки, с които оперират избрани общински лечебни заведения , разясни още веднъж той.

Според него това е обяснението за разминаването и вариациите в размера на сумите, които здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че са отпуснати за лечебните заведения .
 Липсват отпуснатите 50 млн. лева за заплати на медицински сестри
Липсват отпуснатите 50 млн. лева за заплати на медицински сестри

Според една от организаторките на митингите на медсестрите

Пренасочването на парите през клиничните пътеки ни вкарва в един циничен кръг, признава Шарков. Дори да бъдат отпуснати тези средства по тези пътеки, общинските лечебни заведения би трябвало да съберат задоволително пациенти, с цел да ги получат .

" Вътрешнопациентският туризъм " не разрешава усвояването на тези пари, тъй като хората избират да отидат в по-реномирани болнични заведения, посочи Шарков. Според него като цяло моделът е сгрешен и повода за това е огромният брой лечебни заведения.

" 200 лечебни заведения у нас са обществени - 130 общински и 65 държавни, а останалите са частни. В общинските лечебни заведения заплатите са ниски , тъй като няма задоволително пациенти, защото те отиват към други лечебни заведения ", твърди Шарков. Според специалиста се утежнява качеството на опазването на здравето, което оферират общинските лечебни заведения.

" Самите пациенти демонстрират недоумение, че не е належащо на всяка крачка да има болница, тъй като тази болница няма да им предложи задоволително качествени медицински услуги и това недоумение би трябвало да се промени ", добави Аркади Шарков.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР