„За кого е шунката в Бюджет 2020? За приятелските кръгове

...
„За кого е шунката в Бюджет 2020? За приятелските кръгове
Коментари Харесай

За кого е шунката в бюджета – за приятелските кръгове, не за гражданите, посочи Манолова

„ За кого е шунката в Бюджет 2020? За другарските кръгове още веднъж, не и за хората с увреждания, които бяха ощетени, не и за майките, на които майчинството за пета година остава 360 лв., а в София 7000 деца са отвън яслите и градините, не и за военноинвалидите и хората с наследствени пенсии, които отново остават ощетени, не и за медицинските сестри, на които се изяснява, че има 400 млн. лева повече в бюджета, само че техните заплати не се пипат. Миналата година парите бяха с 500 млн. лева повече и кой техен проблем се реши?” Това разгласи пред Българска национална телевизия Мая Манолова на въпрос на водещата, като визираше определението на ръководителя на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова от ГЕРБ, че бюджетът за 2020 година бил "пица с шунка ".

По думите на Манолова в бюджета за 2020 година няма пари и за машинното гласоподаване, с цел да се приготвят изборите при започване на 2021 година Тя акцентира, че властта отново ще излъже хората. "От 2020 година би трябвало да се гласоподава единствено с машини, без хартиени бюлетини, в секциите с над 300 души население, само че машинно гласоподаване отново няма да се вкара, тъй като не са заложени пари за машини в бюджета от държавното управление “, уточни Манолова. Бившият омбудсман прикани депутатите сред двете четения на Закона за държавния бюджет да внесат допълнения, тъй че да се обезпечат машините - без значение дали ще се купуват, или ще са чартърен, както преди.

Мая Манолова съобщи също, че шамарът, който хората са блъснали на ръководещите на изборите в София, още звънти. „ Новият остарял кмет е определен с под половината от гласувалите и едвам с 20% от имащите право на глас. Видяха се репресията, натискът, безобразията, кражбите, операциите и заканите, които ГЕРБ използваха на тези избори “, сподели тя и добави, че това издава боязън.

Относно процедурата за избор на Иван Гешев за основен прокурор, която продължава с повторното гласоподаване във Висш съдебен съвет на кандидатурата му, Манолова уточни, че и преди акцията, и по време на компанията за кмет е повтаряла тезата си – че "състезанието с един кон " не е същинско съревнование. "Въпросът не е персонално в Иван Гешев. Големият въпрос не е дали той, Мая Манолова или Минчо Спасов са номинирани, не е личен, а в незавършената правосъдна промяна, която Борисов даде обещание, само че не направи до края на мандата на господин Цацаров “, уточни Манолова. Тя прикани премиера да внесе законови промени за довършването й, както и за правосъден надзор върху работата на основния прокурор. И добави, че "човекът, който можеше да издигне основен прокурор, бе точно Бойко Борисов, тъй като това е негово законово пълномощие като министър председател. "Той избяга от отговорност и си изми ръцете, само че другояче приказва от името на прокуратурата, като ГЕРБ дава брифинги и афишира на тях, че ще ме съди ", означи тя.

Манолова напомни, че за обидните квалификации, които е направил за хората от Волуяк, два дни преди края на акцията, тя е завела иск в съда против Бойко Борисов. Бившият омбудсман напомни, че министър председателят в свое изявление дефинира хората от Волуяк като "роми, с които Манолова правила уйдурма " и ги набеди в присъединяване в пазаруване на гласове.

„ Поведението на господин Борисов издава боязън - боязън, че хората се сплотиха в София против едноличната му власт. За него няма проблем да влезе в Народното събрание и след 5 минути ръководителят да е уволнен, нито да смъкна прозореца на джипа си и да раздава милиони от него. Ето това е едноличната власт, против която хората се събраха “, сподели Манолова.

Попитана за нейна партия, Мая Манолова отговори: "Няма да върша партиен план ". Тя разгласи, че до седмица ще разгласи новата си самодейност, която назова „ гражданска платформа”.

Манолова я дефинира като "място за общи дела, на което хората няма да се разделят на десни и леви ". Тя уточни, че проблемите на жителите не са десни и леви, а са с правата им, със свободата на словото, с качеството на демокрацията, с честната бизнес-среда и достъпа до обществените запаси, с приходите и справедливостта.

„ Нашата организация ще сезира интернационалните органи и институциите у нас за несправедливости и нарушавания “, разгласи още някогашният омбудсман за бъдещия си план, като добави, че той ще се основава на гражданския надзор и гражданския напън в интерес на елементарните хора и решаването на техните проблеми. Тя заяви още, че и два пъти в месеца дружно с други адвокати ще дава безвъзмездна правна консултация, посредством адвокатската си адвокатска фирма, за жители и ще продължи да се бори за техните ползи и права.

Манолова сподели също, че тя и екипът й са внесли тъжба до Върховен административен съд посредством ОИК с 14 класьора доказателства за операции на вота и корист с изборните бумаги и гласа на жителите. Според нея има 4 типа злоупотреби, разказани в доказателствата и добави, че в интернет екипът й стартира петиция за анулиране на вота с пет претенции за промени в изборните правила. От една страна проблем са изборните описи, от които над 100 хиляди души са изчезнали сред двата тура, а властта е нарекла това "техническа неточност ", уточни Манолова.

Тя прикани за въвеждане на дейна регистрация, с цел да се изчистят изборните описи от "мъртви души ", като напомни, че за 500 хиляди "мъртви души " е признал самият началник на "Информационно обслужване ".

Втората група нарушавания са в изборните протоколи, които са поправяни и манипулирани, като оригиналите са разнообразни от тези, оповестени в уеб страницата на ЦИК. Тя уточни, че има редактиране, зачеркване, коригиране, протоколи без фабрични номера, сменени протоколи в 60% от секциите, съгласно инспекцията направена от екипа й. Само в ромските секции няма неточности в протоколите, 90% от тях избраха госпожа Фандъкова за кмет и гласоподаваха за властта. По думите на Манолова хората, които живеят най-бедно и са с най-ниско обучение, т.е., поддържаха властта.

Третата група нарушавания тя очерта в големия брой недействителни бюлетини, чиито % е доста над междинния за Европейски Съюз - над 15% са те у нас, а междинният % за Европейски Съюз е 2-3%.

Като четвърта група нарушавания Манолова уточни организацията на изборния развой, пазаруването на гласове, корпоративния избор, вписването на над 7000 души, от страни в Европейски Съюз, които сякаш са подали заявления, че ще гласоподават, а действително дали своят вот са едвам 44 души. Манолова не отхвърли, на въпрос на водещата, че от името на тези хора евентуално е гласувано, без те да знаят.

Тя се разгласи и за ясни правила за екзит-половете и тяхното оповестяване. „ Цял ден, в деня на вота, социологически организации и медии обявяваха подправени данни за 12-14-16% разлика сред претендентите и това отхвърли хората да отидат да гласоподават “, сподели Манолова, като добави, че разликата действително е била 4% и тя и екипът й ще упорстват за въвеждането на ясни правила и наказания за сходна операция против жителите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР