За какво мечтае жената? Да задържи мъжа или да се

...
За какво мечтае жената? Да задържи мъжа или да се
Коментари Харесай

Как да осъществиш „Мечтата на идиотката“

За какво мечтае дамата? Да задържи мъжа или да се отърве от него? Да пази като Раймонда Диен достойнството му или да го види сплескан и потиснат? Отговорът може във всеки миг да бъде друг според от това дали бялата или черната половина на душата си ще попита актуалната Ева. Черната и Бялата дама, брачната половинка и любовницата, Стефка Янорова и Василена Винченцо си оспорват с цялото си създание един единствено задочно присъстващ мъж в комедията „ Мечтата на идиотката “ от украинския драматург Анатолий Дяченко. Премиерата на спектакъла под режисурата на артиста Валентин Танев бе преди броени дни на сцена „ Миракъл “ в спектакъл „ Българска войска “.

Класическа обстановка – любовницата е отишла при брачната половинка, може би с цел да я победи на нейна теиртория. В убийствено смешния разговор сред „ Тя “ и „ тя “, който непрестанно дърпа развиването на сюжета в непредвидени направления, полюсите непрекъснато се сменят: ту при едната, ту при другата желанието да съхраниш любовта и обичания отстъпва на неистовата гняв да му отмъстиш и да го накажеш.

Черната дама има особена връзка с Господ, до който се допитва, а той й дава отговор със светлинни сигнали. Знаем кои си мислят, че когато приказват с Бог, той им отвръща, само че тук не е по този начин – „ Тя “ напълно не е луда, а изобретателна съвременна жена. В желанието да очерни брачна половинка си, с цел да отблъсне съперницата, героинята на неистовата Стефка Янорова стига до неуместни крайности, Бялата дама на Василена Винченцо, сякаш хрисима на тип, напълно не й отстъпва. Чрез техните словоблудстващи уста, които нееднократно цветисто ще формулират фантазията на идиотката, се усеща, че Дяченко крепко е „ пресолил манджата “, та на зрителките може да им се прииска да наритат освен личния си, само че и всеки срещнат мъж. И тъкмо когато а-ха да ни писне от натуралистични детайлности от мъжката физиология, ракурсът се сменя – сред двете дами се прокрадва сянка на схващане, на състрадание, на допустимо другарство. И след това – отново назад...

До последно настроенията в фамилния хол на „ Тя “ и изчезналия „ Той “ ще се люшкат: двете ту ще обичат, ту ще ненавиждат, ту ще бременеят, ту – не, до момента в който най-после извадят и гранатомет… В ролята на режисьор Валентин Танев с ловко актьорско възприятие е управлявал своите дами и им е дал късмет да се развихрят. Актрисите трансформират тази на моменти неправдоподобна и глуповатичка пиеса в проява на върховен комедиен пилотаж и подвигат класата й. Изненадващ режисьорски ход на финала поставя нещата на мястото им, с цел да осъзнаем, че от време на време страховете ни, надълбоко укривани от нас самите, ни играят непредвидени смешки. А самоироничното определение „ фантазията на идиотката “ може би е простичката формула на щастието, към чието решение всяка жена се стреми.

Следващото зрелище, последно за сезона, е довечера – 28 май.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР