За жалост сме изключително близо до риска да загубим Източнобалканската

...
За жалост сме изключително близо до риска да загубим Източнобалканската
Коментари Харесай

Ще изгубим ли източнобалканската свиня заради африканската чума?

 " За жал сме извънредно покрай риска да загубим Източнобалканската свиня ". Това каза пред БНР ръководителят на Асоциацията за отглеждане на Източнобалканска свиня Радостина Донева.

Тя разяснява какъв брой огромен е рискът да загубим порода, оживяла хиляди години. " По данни на Асоциацията разплодните животни, с които разполагаме все още, са 580, като включително се включват свине-майки, женски разплодни животни на по-малка възраст. Такива, които да подменят свинете-майки вероятно. И мъжки разплодни животни не са включени бозайниците и свинете за угояване ", съобщи Донева.

" Преди една година животните, които се водеха при нас, бяха двойно повече. Имахме 17 следени стада. В момента те са единствено седем. Изгубили сме две трети от популацията в област Варна. Там към този момент само устоява стадото на селскостопанска академия. В област Шумен сме съвсем безусловно занулени, останали са 10-ина свине-майки, следени. Това, на което се надяваме, е да спасим някакви животни в област Варна, с цел да могат те вероятно да произведат дребни животни, които да се репопулират във към този момент занулените свиневъдни обекти ", сподели още тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР