За изключително рязко влошаване на времето у нас предупредиха днес

...
За изключително рязко влошаване на времето у нас предупредиха днес
Коментари Харесай

Рязка промяна: Сняг дори под 900 м, градушки и мощни дъждове

За извънредно внезапно утежняване на времето у нас предизвестиха през днешния ден синоптиците от Национален институт по метеорология и хидрология. Според тях през идващото денонощие облачността над страната ще е най-вече забележителна. На места ще има валежи от дъжд. По-съществени и съпроводени с гръмотевици ще са преваляванията по-късно след обяд и вечерта в западните региони и Южните Родопи. Временни разкъсвания на облачността ще има основно в Източна България.

Ще духа сдържан южен вятър, в Източна България и тук-там в подножията на север от планините ще е мощен и стремителен. Привечер вятърът в Западна България ще се ориентира от запад и ще отслабне. Остава топло, с оптимални температури най-вече сред 20° и 25°, минимални – сред 8° и 13°.

В понеделник вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще стартира бързо и сензитивно захлаждане, което до вечерта ще обхване Западна и Централна България. Там ще има и интензивни превалявания, съпроводени с гръмотевични стихии. Ще има и градушки. Във вторник ще бъде много прохладно и хладно, най-вече облачно, към момента тук-там с превалявания. Със захлаждането в западната половина от страната в регионите с надморска височина над 900-1000 метра през нощта против вторник и във вторник ще вали сняг, в крайните западни региони границата на снега ще бъде и по-ниско.

В сряда и четвъртък ще стартира усъвършенстване на времето. Валежите ще са на малко места, вятърът още първия ден ще отслабне, през втория ден ще се обърне от юг. Облачността ще е раздрана, краткотрайно ще понижава и до слънчево, в нощните часове – до ясно и се покачва вероятността за слана, основно в котловините. Дневните температури ще се покачат, само че в сряда ще са към момента по-ниски от нормалните за интервала. В петък ще се покачат и минималните температури, само че още веднъж нараства вероятността за валежи, а вятърът от северозапад ще се усили. В събота ще е най-вече слънчево, с краткотрайни нараствания на облачността. Вятърът сензитивно ще отслабне, температурите ще продължат да се покачват.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР