За изграждането на седми и осми блок на АЕЦ Козлодуй

...
За изграждането на седми и осми блок на АЕЦ Козлодуй
Коментари Харесай

Николай Николов:За изграждането на седми и осми блок на АЕЦ "Козлодуй" България ще се стреми да постигне цена около 6 млрд. евро на блок

За построяването на седми и осми блок на АЕЦ " Козлодуй " България ще се стреми да реализира цена към 6 милиарда евро на блок. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция заместник-министърът на енергетиката Николай Николов във връзка решението на Министерския съвет за строителство на блоковете, което е доказано от Народното събрание. В неотдавна оповестения план на енергийна тактика на България е планувано 7 блок да бъде въведен в употреба през 2032 година, само че не по-късно от 2033 година, а 8 блок - не по-късно от 2035 година, уточни зам.-министър Николов.

Ядрената технология, която ще се употребява, е на " Уестинхаус " - " ЕйПи " (AP) 1000. Потенциалните строители са сведени до три - " Бехтел Корпорейшън " (Bechtel Corporation), " Флуор " (Fluor) и " Хюндай " (Hyundai), посочи зам.-министър Николов. Една от трите компании ще бъде основен строител. Ще има голям брой подизпълнители. Предвижда се страната да е единственият вложител в плана.

След въвеждането им в употреба, България би трябвало да стартира да мисли за избор на технология и за построяването на нови нуклеарни мощности - такива, които да заменят 5 и 6 блок на атомната централа. Площадка " Белене " има своята роля, само че в по-дългосрочна вероятност. През 2035 година би трябвало да стартира процесът по желание на технология, с цел да може да се извърви пътят, тъй че към 2040 година да стартира да се строи, с цел да може към 2050 година към този момент да имаме нови нуклеарни мощности там и да може да бъдат сменени излизащите от употреба 5 и 6 блок на АЕЦ " Козлодуй ". Идеята е да имаме към 4 гигавата непрекъснато работещи нуклеарни мощности, съобщи зам.-министърът на енергетиката.

- Колко ще коства построяването на 7 и 8 блок на АЕЦ " Козлодуй "?

- Предстоят търговски договаряния, които започваме безусловно при започване на новата година. Тези договаряния касаят периоди, цифри, цени, създаване, стадии, тъй че по явни аргументи не е добра процедура да се влиза в конкретика. Ние, естествено, се стремим да защитим оптимално българския интерес, поради обстоятелството, че страната ще е единственият вложител в плана. Считаме, че страната би трябвало да бъде притежател на централата. В този смисъл нашето предпочитание е планът да бъде осъществен в точния момент и на допустимо най-ниска цена. Това, което сега се преглежда като евентуални благоприятни условия, е към 6 милиарда евро на блок, ние се стремим към постигането на цена от 6 милиарда евро на блок.

- Какви са точните периоди за изграждане на двата блока?

- Ние към този момент публикувахме план на енергийна тактика на България. Там е планувано седми блок да бъде въведен в употреба през 2032 година, само че не по-късно от 2033 година, осми блок да бъде въведен в употреба не по-късно от 2035 година

- До момента към 3 милиарда лева са държавните гаранции за 7 блок на АЕЦ " Козлодуй ". Министърът на енергетиката Румен Радев посочи, че тези пари не са финансов разход. Те защо са планувани? Може ли да се усили тази сума и с какъв брой?

- Вече има решение на Народното събрание, с което се усилва капиталът на АЕЦ " Козлодуй " с 1,5 милиарда лева, което е друго от държавните гаранции. В допълнение, имаме държавни гаранции, които са опция за набиране на финансов запас при преференциални условия в размер на 1,5 милиарда евро или към 3 милиарда лв.. Това допуска благоприятни условия за доста по-гъвкаво финансиране от позиция на поръчителство, на лихвен %, тъй като държавно обезпеченият заем значи в действителност по-ниски разноски. Търговският риск е обезпечен от страната.

- Кой ще финансира построяването на двата блока?

- Винаги при огромни инфраструктурни планове, изключително нуклеарни централи, финансирането е смесено - личен капитал и заемен запас. Те са постоянно в някакво съответствие, което е задоволително за финансовите институции. Очевидно тук приказваме за големи международни финансови институции. Именно тук държавната гаранция ще бъде от помощ за набирането на този заемен запас.

- Чужд вложител няма ли да взе участие в построяването на двата блока?

- Ние не считаме, че е добра концепция, пък и изцяло реалистично е страната да си осъществя плана. Не виждам нужда да се притегля непознат вложител.

- Двата блока са вид ЕйПи 1000 (AP 1000) на " Уестингхаус ". Кой обаче ще ги строи?

- Ядрената технология е на " Уестинхаус ". Това е предопределено от едно решение на Народното събрание. То е напълно вярно, тъй като технологията AP 1000 е доста съвременен реактор с огромна еластичност и дава огромни благоприятни условия на електроенергийната система. От друга страна във връзка с строителството - " Уестингхаус " не строи, компанията е снабдител на технологията. За избор на строител ще създадем конкурсна процедура. Потенциалните строители са сведени до три. Това са компании, които първо познават технологията, второ имат опит в построяването на нуклеарна централа - " Бехтел Корпорейшън " (Bechtel Corporation). " Флуор " (Fluor) и " Хюндай " (Hyundai). Това са трите компании, с които " Уестингхаус " има в международен мащаб опит в построяването на нуклеарни централи и те ще бъдат поканени. Въпрос на контрактувани условия е кой от тях ще строи. Една от трите компании ще бъде основен строител. Ще има и голям брой подизпълнители. В сходен огромен план вземат участие стотици компании, даже хиляди в някои случаи. Нашата упоритост е да дадем оптималната опция на българския бизнес да взе участие до степен, в която това е допустимо. Това е едно от условията, което слагаме и на трите компании - всичко, което е допустимо да бъде доставено или издигнато от българския бизнес, да бъде употребявано.

- Процесът по издаване на позволение за потребление на нов вид нуклеарно гориво RWFA в блок 5 на АЕЦ " Козлодуй ", създадено от " Уестингхаус ", се забави. Компанията би трябвало от 2024 година да достави свежо нуклеарно гориво за централата. Какъв беше казусът? Откъде пристигна забавянето?

- Не бих споделил, че има проблем. " Уестингхаус " би трябвало да направи първата доставка на свежо нуклеарно гориво за 5 блок на АЕЦ " Козлодуй " през април 2024 година Имаме всички уверения, че това ще се случи. Проблем с лицензирането нямаше, по-скоро имаше закъснение в два документа, които от дълго време са предадени за разбори. Сега имаме всички уверения, че документите, които са предадени от " Уестингхаус ", са в тяхната целокупност. В момента биват оценени от Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР), която лицензира горивото. Към сегашния миг не сме чули за някакъв проблем с лицензирането. Това гориво дълго време работи с сходни блокове в Украйна, то не е нещо ново. Част от документите са свързани с употребата на горивото в Украйна. Там проблеми с него няма. Това е значимо конкретизиране, тъй като преди всичко в нуклеарната енергетика е сигурността.

- В последно време прави усещане, че България внася електрическа енергия. Колко ток е внесла страната ни тази година, от кои страни и на каква цена?

- Електроенергийната система на България е част от електроенергийната система на Европа - така наречен ENTSO-E. Ние сме едно цяло. В този смисъл има непрекъснато придвижване на електрическа енергия от една система в друга. Като чист резултат ние сме експортьори, само че непрекъснато в разнообразни интервали има импорт и експорт. Трудно може да се каже страната на генезис на електрическата енергия, тъй като, заради свързаността на системите, ние можем да кажем от кое място сме го внесли, само че не и от кое място произлиза. Примерно от Румъния, само че това не значи, че е създаден там, може да е бил създаден в прилежаща на Румъния страна. По отношение на цената, тя е пазарна. За съответни цифри, в случай че приказваме - за единайсетте месеца на 2023 година целият търговски импорт в България е 7,6 млн. мегаватчаса, а в същото време целият експорт е 11 млн. мегаватчаса. Тоест ние сме чист експортьор. В огромната си част импортираната електрическа енергия е от Румъния.

- Каква е визията на Министерството на енергетиката, която е заложена в енергийната тактика на България?

- Ние се стремим към нискоемисионно произвеждане на електрическа енергия. Ето за какво в плана на енергийна тактика сме заложили като основополагащи двата нови блока на АЕЦ " Козлодуй ". В допълнение, страната има концепция да влага в две нови ПАВЕЦ мощности - помпено-акумулиращи водноелектрически централи, наред с рехабилитацията на ПАВЕЦ " Чаира ". Т.е. в последна сметка към 2035 година ние би трябвало да имаме към 3000 мегавата помпено-акумулиращи водноелектрически централи, които оферират и предпазване на силата - те са голяма батерия. Наред с това още 4000 мегавата нуклеарни мощности - двата съществуващи и двата нови блока на АЕЦ " Козлодуй ". Така тези 7000 мегавата ще бъдат гръбнакът на електроенергийната система. Наред с това предвиждаме, че през идващите десетилетия системите за предпазване на сила ще са се развили доста и ще заемат значително място.

- През 2038 година стопират работа въглищните централи от Маришкия басейн. Какво се планува да се случи по-късно?

- Пазарът изтласква последователно въглищното произвеждане по чисто стопански аргументи. Логично е, че то би трябвало да бъде сменено с нещо. Към този гръбнак, както го описах, може да се добави " мускулатура " - това точно са ВЕИ мощностите. Този гръбнак ще ни даде опция да приобщим към него 18 000-20 000 мегавата възобновими източници.

- Въпросът е, че през зимата ВЕИ мощностите съвсем не работят, тъй като времето не разрешава.

- Точно по този начин. Затова ние споделяме, че би трябвало да имаме този гръбнак, който държи системата. В момента, когато не грее слънце, не духа вятър или годината е по-суха и нямаме опция за огромно водоползване, точно този гръбнак на системата би трябвало да работи и да обезпечава нужната електрическа енергия.

- Когато спрат да работят 5 и б блок на АЕЦ " Козлодуй " какво ще се случи, тъй като ще останат вероятно единствено новите 7 и 8 блок? Площадката в Козлодуй обаче ще е запълнена. В подобен случай ще се мисли ли вид за започване на строителство на нуклеарна централа на площадката в Белене?

- На 5 блок ресурсът изтича през 2047 година, а на 6 блок - през 2051 година. Да, в плана на енергийна тактика е заложено, че след 2035 година България би трябвало да стартира да мисли за избор на технология и за построяването на нови нуклеарни мощности - такива, които да заменят 5 и 6 блок на АЕЦ " Козлодуй ". В този смисъл, площадка Белене има своята роля, само че в един по-далечен интервал. През 2035 година би трябвало да стартира процесът по желание на технология, това ще даде опция за избор на най-подходящите и съвременни решения към оня миг. Така че към 2040 година да стартира да се строи и към 2050 година към този момент да имаме нови нуклеарни блокове на площадката в Белене и да може да бъдат сменени излизащите от употреба 5 и 6 блокове в " Козлодуй ". Идеята е да имаме към 4 гигавата непрекъснато работещи нуклеарни мощности.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР