За интересни разговори в последните дни на Световния икономически форум

...
За интересни разговори в последните дни на Световния икономически форум
Коментари Харесай

Джонсън прави свой ЕС

За забавни диалози в последните дни на Световния стопански конгрес в Давос споделя италианското издание " Кориере каузи сера ", представено от investor.bg. В началото на седмицата в една от залите в швейцарския курорт министър председателите на Белгия, Испания и Гърция, президентът на ЕЦБ, както и комисарите Паоло Джентилони и Франс Тимерманс и редица европейски служители, на вятъра чакат украинския външен министър Дмитро Кулеба.

Според изданието Кулеба не е изгубил доста от отсъствието си на тази среща, тъй като тематиката за войната в Украйна е деликатно избягвана през цялата вечер. Но неналичието му подсказва за растящото напрежение сред европейските страни и Украйна.

В Киев към този момент са уверени, че малко на брой властимащи във Франция и Германия в действителност желаят да видят провалянето на съветския президент Владимир Путин. Доказателство за това са забавените доставки на оръжие и налагането на наказания. И точно тук се пробва да се вмъкне английският министър председател Борис Джонсън.

Според изданието още при започване на април, по време на своето посещаване в украинската столица, Джонсън е предложил на украинския президент Володимир Зеленски опция на Европейския съюз. Тогава английският министър председател приказва за цяла нова система от политически, стопански и военни съюзи, в които да влязат страни, обединени от недоверието към Европейски Съюз.

Според осведомени с проектите на Джонсън задачата е в нов съюз да бъдат привлечени Украйна, Полша и Прибалтийските републики, а в вероятност - и Турция. Идеята му е да сплоти страни, които виждат Русия като опасност за своята сигурност и желаят да запазят своя народен суверенитет.

На този стадий Володимир Зеленски не е дал отговор на английското предложение. Украйна чака решението на водачите на Европейски Съюз на молбата ѝ за участие на 23 юни. Тогава ще стане ясно дали страната ще получи статут на претендент за член в общността. От изказвания на високопоставени служители в Киев нямат илюзии, че ще бъдат част от Европейски Съюз в околните години, само че считат даването на статут за претендент като мощен сигнал към интернационалната общественост и Русия.

Подобна отстъпка от европейските водачи обаче може да подразни страни като Северна Македония или Албания, които чакаха години, с цел да получат статут на претенденти за участие, а договарянията за това към момента не са почнали, добавя още италианското издание. Според негови източници доста е евентуално 27-те страни да се лимитират с неразбираемата декларация, че Украйна има " европейска вероятност ".

При това състояние Зеленски евентуално ще вземе доста по-сериозно офертата, отправена от Англия.

Другата догадка обаче е, че слуховете за сходна опция се разнасят съзнателно сега, с цел да бъде оказан напън върху Европейски Съюз. Най-малкото, тъй като Лондон няма опцията финансово да поддържа Украйна и нейното възобновяване, въпреки че по оценки на специалисти Англия е предоставила повече икономическа и военна помощ на Киев от Европейски Съюз. Полша и Прибалтийските страни също надали ще желаят да изопнат връзките си с Брюксел на този стадий.

При всички случаи Лондон ще пробва да наруши салдото в Европа и да натисне по вероятните конфликтни зони. В момента това е Украйна и страните, които най-силно я продкрепят, са Полша и Англия. Полша също е предоставила повече помощ за Украйна от Германия, Франция или Италия.

Едно е ясно - войната в Украйна навлиза в своя четвърти месец и към този момент отваря първите политически пукнатини в Европа, приключва " Кориере каузи сера ".

Източник: investor.bg

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР