За християните Коледа е един от най-важните празници в календара,

...
За християните Коледа е един от най-важните празници в календара,
Коментари Харесай

5 страни, в които можете да избягате от коледната суматоха

За християните Коледа е един от най-важните празници в календара, който се отбелязва от милиарди хора всяка година на 25 декември без значение от религията, само че има доста страни, в които това е елементарен ден.

КИТАЙ

Коледата в Китай е просто още един работен ден. Училищата, офисите и магазините остават отворени. Въпреки че 25 декември не се чества като празник или не е формален празник, китайците са възприели няколко западни обичаи през годините.

Китай публично е нерелигиозна страна, тъй че Коледа в миналото е била изцяло неразрешена, дружно с християнството. Но до момента в който държавното управление към момента слага ограничавания против спазването на празници в западен жанр, страната е един от най-големите производители на коледни дарове.

Комерсиалната версия на Коледа в Китай се чества единствено в огромните градове (където повече хора могат да си го позволят) и се третира по-скоро като Свети Валентин.

Обикновено това е ден, прекаран с другари, а не със фамилията, и нормално се чества с вървене на кино, извършване на покупки или превозване на сантиментален ден с колегата ви. Бъдни вечер е най-големият ден за извършване на покупки в годината тук.

ЕГИПЕТ

Коледа в Египет се чества от 15% от популацията, които са християни, само че забавното, че се отбелязва на 7 януари,  защото църквата употребява остарелия Юлиански календар за религиозни празнични дни.

От 25 ноември до 6 януари (известен още като 43-те дни на Адвента ), коптите постят, придържайки се към веганска диета за „ Светия пост на Рождество Христово “. На Бъдни вечер (6 януари) те отслужва литургия към 10 часа вечерта и множеството служби завършват малко след среднощ (въпреки че някои не престават до 4 сутринта).

Но пътуващите до Египет имат неповторим плюс: посетете страната през декември, с цел да избягате от празничната полуда по Коледа, или  при започване на януари и имате опция да празнувате Коледа два пъти! 

МОНГОЛИЯ

Монголия е страна, в която пътешествениците могат да видят от първа ръка безчет обичаи от античното минало. Но Коледа не е измежду тях.

Тъй като Монголия публично е будистка страна, 25 декември там се усеща като всеки различен ден. Хората вървят на работа, децата вървят на учебно заведение, а по магазините не се чува Марая Кери.

Това е иронично, защото Монголия през декември наподобява като съвършена зимна страна на чудесата, цялостна с диви северни елени!

Както при Катар, коледните тържества в Монголия значително са оставени на емигрантската общественост.

МАРОКО

Пътуващите се насочат към Мароко за доста неща – пешеходен туризъм в Атласките планини, преходи с камили, извършване на покупки, релакс и какво ли още не, но празнуването на Коледа не е едно от тях.

Мароканците са най-вече мюсюлмани, тъй че не е изненада, че Коледа в Мароко не е огромна работа.

Вместо да чуете звънчета и хора, които пеят коледни песни, ще чуете езана (мюсюлманския апел за молитва). Вместо да видите коледни светлини, красящи улиците, ще видите стотици блестящо оцветени фенери.

Така че може да не празнувате Коледа в Мароко, в случай че посетите. Но можете да съчетаете ментов чай ​​с подправено агнешко и да се изгубите в скитничество из многото медини и странични улици в страната.

ТУНИС

Има доста благоприятни условия за празнуване на Коледа в северноафриканската страна Тунис за тези, които желаят.

Продавачите на цветя ще се пазарят за цената на едно дърво, търговците продават коледна декорация и аксесоари и в никакъв случай няма да имате проблем да намерите неповторим подарък в голямото многообразие от пазари там. Много локални църкви оферират литургия на Бъдни вечер и Коледа. Но за локалните Коледа не значи нищо друго с изключение на икономическа опция за техните магазини.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР