За експертен подход в решаването на водната криза призова бившият

...
За експертен подход в решаването на водната криза призова бившият
Коментари Харесай

Проф. Христина Вучева: Хидроинженер, а не юрист ще разреши водната криза

За експертен метод в решаването на водната рецесия прикани някогашният финансов министър в първото служебно държавно управление (1994-1995) проф. Христина Вучева, представена от БГНЕС. Тя съпоставя обстановката в Перник с водната рецесия в София от ноември 1994 година и показва методите за оправянето с казуса тогава и в този момент. За съществена причина тогава се счита сушата, само че има и подозрения за източване на бент. " Искър " и бент. " Огняново " от " Кремиковци ЕАД " и други ползватели.

През 1994 година се приема особено разпореждане с предел за прилагане на вода от бент. " Искър " за София, лимитира се водоподаването от язовира за " Кремиковци ", а подземните уреди за водовземане при яз Панчарево се предават на държавното дружество " Язовири и каскади ". По специфична стратегия от държавния бюджет се отделят пари за реорганизация на мрежата за водоподаване в София и стартира създаване на връзката Скакавица-Джерман, с цел да се докара вода от каскадата Белмекен-Сестримо към язовир " Бели Искър " и оттова - в бент. " Искър ". Строителството се реализира за 35 дни и оборудването е приключено в период и намерено на 1 март 1995 година от Жан Виденов.

" Активно вземат участие всички хидроинженери, които работят в тогавашната организационна конструкция " Национален съвет по водите ", който се управлява от професор хидроинженер. Този съвет е държавният орган, виновен за ръководството на водите в България. Няма данни в основания държавен щаб по рецесията с водата да вземат участие прокурори и следователи ", акцентира проф. Вучева.

Ексминистърката отбелязва, че проблемите в този момент и преди 25 година са едни и същи, само че при актуалното разискване на решенията не взе участие нито един хидроинженер. " Въпросите по ръководство на водите не са в настрана управническо звено и вместо от професор-хидроинженер тази активност е поверена на министър с название Ревизоро. На съвещанието участва и най-вече изяснява по какъв начин ще реши казусът правист с огромен опит в приватизацията и в ръководството на холдингови структури. Той в този момент е министър на стопанската система. Неговото ведомство дава обещание през 2018 година, че с получените към 800 млн. от държавния бюджет ще ремонтира всички язовири в страната. Задачата за ремонт на язовирите поражда, тъй като от няколко години доста медии припомнят за неприятното положение на язовирите, открито във връзка тогава на многото дъждове и дословното удавяне на няколко града. Не е известно министерството на стопанската система да е почнало да ремонтира, или пък да изяснява къде са в този момент тези 800 млн. лева бюджетни пари ", възмутена е тя.

Вучева напомня, че преди съвсем 10 година Народно събрание утвърди заем от Международната банка за възобновяване и развиване за реорганизация на бент. " Студена " и водопреносната мрежа на Перник. В Министерство на регионалното развитие е основано особено звено, което да реализира този план до края на 2015 година, след неведнъж отсрочване той е регистриран като приключен чак на 31 декември 2019 година В одит на Сметната палата от 2017 година пък са регистрирани многочислени нарушавания, а като виновни за нарушаванията са посочени всички районни министри в интервала 2010-2017 година - Росен Плевнелиев, Екатерина Захариева, Десислава Терзиева и Лиляна Павлова.

Вучева подлага на критика концепцията на държавното управление за воден мегахолдинг, защото съгласно специалисти децентрализацията е методът да се обезпечи успеваемост и добра организация за водния бранш. " Връщането към централното образуване и ръководство изисква да се прегледа планът, завършил в края на 2019 г.; да се проучва одитният отчет на Сметната палата от 2017 г.; да се осмислят аргументите за неприятното положение на бранша и едвам тогава да се реши дали е уместно да се хвърля по този начин бързо един милиард от общите пари по метод, който беше неодобрен от всички европейски експерти по бюджета още в далечната 2006 и 2007 година ", безапелационна е професорката.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР