За едни Ема Хамилтън е австралийска актриса. За други -

...
За едни Ема Хамилтън е австралийска актриса. За други -
Коментари Харесай

Лейди Хамилтън от Миролюбово

За едни Ема Хамилтън е австралийска актриса. За други - англо-американка, писателка на детски книги. За познавачите на XVIII век тя е модел, танцьорка и актриса, брачна половинка на английския дипломат в Неапол, която след това ражда дете на адмирал Нелсън. За Христо Арабаджиев от бургаското село Миролюбово това е името на вид роза, селектиран от именития английски градинар Дейвид Остин и в действителност е наименуван на нея. Интересът към британските рози е в основата на развиването на градинския център " Оакплантс " в селото. А оранжевата " Лейди Ема Хамилтън " е бестселърът на разсадника, който сега предлага към 180 сорта " маркови " рози.
" Лейди Ема Хамилтън " Розите на Дейвид Остин
" Дейвид Остин е селектирал към 80 сорта ", изяснява Христо Арабаджиев, притежател на градинския център. " Голямото му достижение е, че съумява посредством кръстоски да получи и отглежда рози с аромата на остарели култивиран рози, само че със способността за наново цъфтене и необятната цветова гама на актуалните хибридни чаени рози (с по един цвят на стръкче - б.а.) и флорибунди (на съцветия - б.а.). Получените рози също така боледуват рядко. Самият Дейвид Остин ги назовава " британски рози " и по този начин получават популярност през 70-те години на предишния век. "

В разсадника в Миролюбово в този момент събират сили за бъдещия си разцвет още " Джуди Денч ", " Емили Бронте ", " Принцеса Ана ", " Тес от д`Ърбървил ", " Чарлз Дарвин ", " Бенджамин Бритън ", " Роалд Дал " и още доста от фамилията на британските рози. Цялото портфолио включва 64 представителя. Наред с тях има немски рози - Коrdes и Таntau, и френски - Меilland, Guillot, Маssad. В студения март те още бяха " на съчка ". Когато цъфнат обаче, разсадникът притегля сомелиери, които упражняват уменията си да разпознават нюанси в ароматите, споделя българският градинар.
Фотограф: Цветелина Белутова Седем години английски уроци
Животът среща Христо Арабаджиев с розите на Дейвид Остин във Англия. Самият той родом е от Бургас. През 2003 година след два семестъра обществена администрация в университета отпътува на студентска бригада на Острова, където към този момент е брат му Иван, и остава там близо седем години. Работи с цветя в разнообразни разсадници. Последно - и в най-големия култивиран център за летни растения (т.нар. Bedding Plants), в Чичестър, Западен Съсекс. Оттам на ден излизали 40 - 50 ТИР-а с цветя, предопределени за стоте магазина на веригата В&Q (от вида направи си сам). Той работел " на крайния артикул ".
Реклама
" Във Англия културата е друга - като излязат, те би трябвало да се приберат с цвете. А в случай че имат и бира и да свият една цигара, това им е задоволително ", споделя притежателят на " Оакплантс ". На Острова цветарската промишленост е доста развита и сегментирана. Има всичко. Дистрибуцията е върховен пилотаж - ползват се цветови кодове, следи се за качеството - кое растение по кое време е направено, по кое време е " напуснало " разсадника. А при самото асемблиране на пратките за магазините към този момент не се употребява човешки труд - всичко е автоматизирано.
Фотограф: Цветелина Белутова Хора, които четат и знаят за розите
През 2010 година Христо се връща в България и с помощта на контактите си стартира да внася от Англия рози и декоративни шубраци " на корен ", които доотглежда. Продължава да се самообразова и в този момент споделя за себе си " съветник съм, това работя ".

Клиентите му са главно хора, които " знаят, четат и се интересуват от рози ". Най-често са наясно какво търсят - съответна роза. Някои преди са купували от чужбина, даже непосредствено от разсадника на Дейвид Остин.
Фотограф: Цветелина Белутова
Христо заобикаля да влиза в детайлности за клиентите. Потвърждава, че са хора с къщи с дворове. Кръгът им не е доста необятен, само че пък са лоялни и запалени. Разчита на постоянните си клиенти, че като останат удовлетворени, ще го предлагат на нови. Популяризира разсадника през Фейсбук. Продава съвсем единствено онлайн. На място - по изключение и единствено с предварителна спогодба. Основният му пазар е в София.
Реклама
" Случайни хора не купуват. Понякога идват, стопират и като чуят цената, се отхвърлят. Особено в случай че решат да я извърнат в бири ", изяснява той с присъщото си възприятие за комизъм. В момента роза " Дейвид Остин " коства 37 лв., без значение дали е още " на пръчка ", или към този момент се е разлистила. В тази сума влизат и правата за използването на името. Начислен е Данък добавена стойност, издават се фактури, изпраща се по " Еконт ".

В публични поръчки " Оакплантс " не взе участие: " Там им би трябвало просто роза, а не " Лейди Ема Хамилтън ". Корпоративни клиенти измежду хотелиерите по морето също няма.
Три парника
Сега активността на Христо е в три парника - в дворното място, което е купил на входа на Миролюбово - там си е построил и къща, а също и в двора на баба му, която е родом от селото. Брат му Иван живее през една къща. Той има два парника и е регистриран като аграрни производител. Той специализира в малини и ягоди - това е гледал във Англия.

Христо поръчва на едро и минимумът е по 10 корена от вид. Избира ги по вътрешен глас и разчита на шанс да ги харесат и клиентите. Грижи се за тях самичък. Непродадените отглежда за идната година. Тази година е заредил цяла сбирка " старинни рози " (открити или хибридизирани преди 1867 година - б.р.) " просто тъй като желае да ги гледа ". Цъфтят еднократно и щедро - през май-юни, само че пък ароматите са страхотни. А за него " розата би трябвало да мирише ".
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Свят 3 Свят 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Свят 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Политика Реклама
" Сега, в случай че ще си приказваме за рози, няма да ни стигнат и три дни ", споделя Христо посред подредения като аптека разсадник. В обобщение изяснява, че множеството сортове се нуждаят от най-малко четири часа слънце на ден. И че оповестеният цвят не е обезпечен. " В Англия тези рози наподобяват божествено поради влагата. Тук е по-топло и през юли една тъмночервена да вземем за пример става розова. Практиката демонстрира, че има разлики в нюансите на цвета според от това дали розата се гледа в Бургас, във Варна или в София, а също и къде си я засадил - на слънце или на сянка ", споделя той.
Фотограф: Оакплантс Брекзит и хортензиите
Преди пандемията и Брекзит в " Оакплантс " имало 320 сорта рози - всяка с име. Когато през 2021 година Англия излиза от Европейски Съюз, директният импорт от Острова става доста сложен поради митата и фитосанитарния надзор. Самият английски производител пренасочва клиентите си към партньорски центрове в Европа, които гледат рози за " Дейвид Остин " - в Холандия, Франция, Белгия. Христо избира да внася от Амстердам. Като единствена разлика при новото състояние регистрира, че най-най-новите сортове към този момент идват с година забавяне, до момента в който от Англия са ги получавали незабавно. " А е въпрос на имидж да имаш най-новите сортове. "
Фотограф: Оакплантс
Напоследък обаче те излизат и по-рядко - по два-три на година. Дава си отражение, че през 2018 година на 92-годишна възраст Дейвид Остин си отива от този свят. Сега бизнесът е стихотворец от сина му. Последната оригиналност ще бъде показана през май на The Chelsea Flower Show. Тя е бледорозова и отдадена на кралица Елизабет.

Работата с Холандия се оказала късмет за Христо да добави бизнеса си. От предходната година новата му пристрастеност са хортензиите. В Миролюбово към този момент има 31 типа Macrophylla (с топчести цветове) и 14 типа Paniculata (с гроздовидни съцветия) - цяла сбирка с холандски производител. Спецификата им е, че цъфтят не на остарялата клонка, а новият цвят излиза изпод.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Христо Арабаджиев счита да продължи да развива бизнеса си, като прибавя към него и други типове цветя.
Фотограф: Оакплантс Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Боряна Генчева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР