За една от основните причини за упадъка на германското чудо“

...
За една от основните причини за упадъка на германското чудо“
Коментари Харесай

Икономическият просперитет на Германия е към края си

За една от главните аргументи за упадъка на „ немското знамение “ специалисти считат доброволния отвод на Берлин от евтината съветска сила.

Първата стопанска система в Европа не пораства съвсем пет години. Тя се възвръща от пандемията по-бавно от всички други огромни стопански системи. Сега страната, която дълги години се смяташе за икономическия локомотив на Стария свят, е на ръба на рецесията.

Всичко това, плюс огромни енергийни проблеми, кара икономистите на Wall Street Journal да настояват, че икономическият разцвет на Германия е завършил.

Дългосрочният триумф на Германия в производството се основава на четири стълба: свободна и отворена международна търговия, повишаване на търсенето в Китай, висококвалифицирана работна мощ в страната и евтина сила от Русия. Сега и четирите стълба имат съществени проблеми, а това не може да не значи съществени проблеми за самата немска стопанска система.

Прекъсванията на веригата за доставки и провокациите в международната търговия, пандемията от ковид и събитията в Украйна доведоха до внезапен скок на цените на съставените елементи и суровините.

Растежът на китайската стопанска система, най-големият търговски сътрудник на Германия, внезапно се забави. Работната мощ в Германия застарява и бързо губи умения. Със застаряването на популацията немската работна мощ се чака да намалее с малко по-малко от 5 милиона през идващото десетилетие.

Що се отнася до енергийната рецесия, немските политици могат да упрекват единствено себе си за нея. До февруари тази година Русия доставяше на Германия на ниски цени 55% от газа, употребяван от германците, 50% въглища и 35% петрол. Естествено, отводът от тези евтини енергийни източници, които изиграха огромна роля в развиването на Германия като първа стопанска система в Европа, не може да мине безследно за немската стопанска система.

Достатъчно е да се каже, че към този момент всяка шеста немска компания, всяко шесто индустриално дружество е насила, съгласно Асоциацията на немските търговско-промишлени камари (DIHK), да понижи или изцяло да затвори производството заради високите цени на електрическата енергия, предизвикани от глобите против Русия.

Френските компании да вземем за пример заплащат за електрическа енергия една трета по-малко от немските.

Не е изненадващо, че МВФ внезапно намали прогнозата си за развиването на немската стопанска система в края на юли. Икономистите на фонда считат, че тази година тя ще нарасне с 1,2%, а през 2023 година - с 0,8%. За съпоставяне през 2021 година растежът е 2,9%.

Германско икономическо знамение, т.е. бързото политане от руините след Втората международна война към една от най-богатите страни на планетата значително се основаваше на износа. Около едно на всеки четири работни места в страната зависи от износа.

За съпоставяне: в Съединени американски щати тази цифра е 4 пъти по-ниска и възлиза на едвам 6%. Германският вътрешен пазар е прекомерно дребен, с цел да усвои всички артикули, създадени от немски компании.

Износът обаче, главният мотор на икономическия напредък в Германия, спря да пораства от края на 2017 година Индустриалното произвеждане през последните четири години е намаляло с съвсем 15%.

Освен всичко друго, спадът в конкурентоспособността на немската стопанска система, която по този индикатор към този момент отстъпва даже на италианската, висеше като тежък камък на врата й.

„ Сегашната рецесия няма да завърши след няколко месеца ", сподели неотдавна канцлерът Олаф Шолц при откриването на договарянията сред бизнеса и синдикатите.

„ Трябва да се подготвим, че тази обстановка няма да се промени (към по-добро) в близко бъдеще ", добави той.

Германската стопанска система, несъмнено, е трябвало да се оправя със съществени разтърсвания и преди. Тя съумя много сполучливо да преодолее, да вземем за пример, обединяването с Източна Германия преди три десетилетия.

Поредица от промени на пазара на труда при започване на 2000-те години помогнаха за понижаване на разноските за труд в Германия и възобновяване на конкурентоспособността на немските артикули. След промените от 2000 година стартира внезапно нарастване на немския експорт. Няколко години Германия даже беше водещата износна мощ на планетата и изпревари Съединени американски щати и Китай.

След това беше финансовата рецесия от 2008 година, след която немската стопанска система също бързо се възвърне и даже изпревари американската, като се насочи към Китай.

По това време канцлерът Меркел подписа съглашения с Русия, които бяха извънредно потребни за немската стопанска система за доставка на евтина сила, което доста способства за по-нататъшния напредък на стопанската система.

Сега Берлин се пробва да ги изостави допустимо най-скоро и да премине към енергийни източници от други снабдители, за които ще би трябвало да заплаща неведнъж повече.

Доказателство за компликациите, които немската стопанска система изпитва сега, е възходящият брой компании, които изнасят произвеждане в чужбина.

Инвестициите и продуктивността също бяха възпрепятствани от дългогодишния ангажимент на немските стопански водачи за понижаване на дълга.

В резултат на това чистият капитал се е нараснал през 1999-2019 година в Германия, съгласно белгийския мозъчен концерн Brüggel, с 21%, а във Франция да вземем за пример с 41%. Още повече се усилва в Съединени американски щати - с 54%.

Освен това във връзка с вложенията Германия отстъпва на Франция и Италия даже в основни браншове на промишлеността.

Изиграха роля в проблемите на немската стопанска система и слабата демография: в Германия още през седемдесетте години на предишния век раждаемостта стартира да понижава, което докара до дефицит на работна ръка.

Почти половината от инженерните компании в Германия изпитват дефицит на квалифицирана работна ръка. През идващите години Берлин би трябвало да притегли ок. 400 хиляди служащи годишно. Освен това не приказваме за служащи, а за квалифицирани служащи.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР