За един ученик правят матура по физика и история Дванайсетокласничка

...
За един ученик правят матура по физика и история Дванайсетокласничка
Коментари Харесай

Панайота от Карлово - самичка на матура по физика СНИМКИ

За един възпитаник вършат матура по физика и история

Дванайсетокласничка от Карлово се яви през днешния ден самичка на трета матура – по физика. Панайота Вангелова, която приключва СУ „ Васил Левски ” в родния си град, се записала за третия зрелостен изпит по избор, тъй като кандидатства инженерство в Империал колидж в Англия, а там желаят да е положила три матури.

Малко след 6 часа сутринта Панайона поела от Карлово с майка си Цеца и четвърт час след 7 към този момент бе пред входа на ЕГ „ Пловдив ”, където двете останаха смаяни, че няма други искащи за матурата по избор по физика. Преди това Панайота е държала наложителната по български език и литература, а за втората по избираем предмет предпочела математиката. За да се оправи със дилемите, ходила на частни уроци, само че по физика се подготвила сама.

Момичето описа, че предишното лято взело решение да се задълбочи в точните науки, а тази година за първи път се пробвало на олимпиадите по физика.

Другите ползи на карловката са в региона на музиката. Свири на китара и пиано и основава авторски песни. По-малката й 13-годишна сестра написа текстовете, а Панайота композира и прави аранжиментите. Скоро двете ще имат собствен канал в Ютуб, с цел да популяризират частите си. Предпочитат стила поп.

Освен инженерството и първите стъпки в шоу-бизнеса, това лято ще донесе още едно предизвикателство за Панайота – следва й да прекара няколко седмици в Корея в академия за млади инженери, където образованието е тясно обвързано с практиката. Програмата не е отворена за чужденци, само че българката влиза в нея, защото родителите й имат бизнес връзки с корейската компания. Ще употребява британски, който владее съвършено, защото е била в профилирана чуждоезикова паралелка в гимназията

Между вълнуващите прекарвания Панайота ще откри време и да си почине преди старта на образователната година във вуза.

Тя е първа другарка с отличничката от миналогодишните матури – Даяна от СУ „ Васил Левски ” в Карлово, която получи три цялостни шестици на зрелостните изпити. Тя към този момент е студентка на Острова и желае да се развива в региона на бизнеса, описа дванайсетокласничката.

Единствена на третата матура през днешния ден се оказа и още една тийнейджърка – Мелиса Ковач от СУ „ Св. Климент Охридски ”. Тя пък се яви да държи тест по биология в ЕГ „ Иван Вазов ”. За него се бе записала и връстничката й Алис, която обаче не пристигна.

Мелиса Ковач, която има сръбски корени, държи трета матура по избор, с цел да си увеличи оценките по биология и да има по-големи шансове, когато това лято кандидатства стоматология в Медицинския университет. Девети и десети клас приключила с петици. Преценила, че вместо приравнителни изпити, по-лесно ще стане с матура по биология. Вече държала и по химия – втората наложителна, за която зрелостниците избират сами дисциплината.

Подготвена съм доста добре, с химията се оправих, ще съумея и с биологията, влезе уверена в изпитната зала Мелиса.

Третата матура по избор наложи метаморфоза на образователния развой в Английската и Руската гимназия, където от през днешния ден до петък се организират всички матури по избор на щафетен принцип по другите предмети. Днес в

Английската са физика и философия, а в Руската – биология. За задачата образователните занятия в ЕГ „ Пловдив ” се организират напълно на втория етаж, с цел да може долният да е разполагаем на зрелостниците и квесторите. В Руската пък началото на занятията е преместено по-късно – от 9 часа. Възпитаниците на школото влизат през обособен вход.

Така ще е и в идващите дни, защото на следващия ден се чака 24 възпитаници да държат матура по британски, двама по испански и двама по немски. На идващия ден четирима би трябвало да се явят на теста по география, а 7 – по химия. За финала в петък 30 са се записали за матура по математика. Тогава отново ще има бутиков изпит за един човек – по история.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР