За дома Софийският апартамент, който очарова с модерен, но и

...
За дома Софийският апартамент, който очарова с модерен, но и
Коментари Харесай

Софийският апартамент, който очарова с модерен, но и ретро разкош

За дома Софийският апартамент, който очарова с съвременен, само че и ретро лукс (СНИМКИ) Как покупката на два винтидж бюфета основава вдъхновението, стоящо зад един прелестен дом от 130 м2 в София  Христо Боснев 23 октомври 2019, 09:57  Софийският апартамент, който очарова с съвременен, само че и ретро лукс (СНИМКИ)
Софийският апартамент, който очарова с съвременен, само че и ретро лукс (СНИМКИ)
 Гениални хрумвания: къде да скриете полезностите си от крадци
Гениални хрумвания: къде да скриете полезностите си от крадци
 Никол Шерцингер сподели къщата си (ВИДЕО)
Никол Шерцингер сподели къщата си (ВИДЕО)
 7 неща, които да изчистите тази есен (СНИМКИ)
7 неща, които да изчистите тази есен (СНИМКИ)
 Веднага премахнете тези неща от стаята на детето ви
Веднага премахнете тези неща от стаята на детето ви
 Как изглеждаха стаите на децата през соца (СНИМКИ)
Как изглеждаха стаите на децата през соца (СНИМКИ)
 Сложете тези растения в стаята. Ето за какво (СНИМКИ)
Сложете тези растения в стаята. Ето за какво (СНИМКИ)
 Бързо и на ниска цена: да преобразим стаята на детето
Бързо и на ниска цена: да преобразим стаята на детето

тново е това време от годината, което също доста обичаме. Аромат на печени чушки, кестени... златна есен е!

Лятото ни дава доста сила и радостни страсти, само че есента ни припомня за уют, улеснение, топла и ароматна чорба, парещ шоколад и хубав дом, в който потъваме, с цел да избягаме от натовареното всекидневие и повтаряща се рутина.

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ НЕВЕРОЯТНИТЕ СНИМКИ НА ЧАРОВНОТО СОФИЙСКО ЖИЛИЩЕ
Софийският апартамент, който очарова с ретро сексапил  софийски дом  софийски дом  софийски дом  софийски дом
Точно за такова кътче от парадайса ви описваме през днешния ден - хем съвременно, хем с доста елеганто ретро лъчение, което не натоварва с пищност или прекалено много елементи.

Понякога човек може да залитне, когато желае да пресъздаде един или различен исторически интервал в интериора на дома си.

Но този прелестен софийски дом е много надалеч от това. Той съчетава удобствата на модерния човек, само че с хубостта на близкото минало. Усещаме по какъв начин тук би звучала прелестната музика на легендите Ела Фицджералд, Нина Симон, Сачмо (Луис Армстронг)...

"Добрахме " се до Vintage Remix Apartment в София, както е озаглавен този план, благодарение на сътрудниците ни от "Дибла ", с които имаме удоволствието да работим. Дизайнът е дело на Студио Пиперов, с които имахме възмоността да поговорим за работата им по този прелестен софийски дом, както и за трендовете в актуалния интериор, само че и още.

Българската платформа, която ни потапя в света на интериора

Разкажете ни повече за вдъхновението, стоящо зад този дизайн?

- Покупката на два френски винтидж бюфета дава началото и е насочна точка на този план за интериор на апартамент от 130 м2 в нова жилищна кооперация. Стоманените решетки от серията Harmonica по самостоятелен план на Studiopiperov са самобитен образен контрапункт на бюфетите със закодирана история.

Имаше ли някакви провокации при основаването на плана?

- Предизвикателствата нормално произтичат от взаимната работа сред клиент, архитект и реализатори. В този съответен случай клиентите ни се довериха и процеса на планиране и осъществяване беше наслаждение за всички участници.

Когато сътворяваме ретро интериор у дома, какви би трябвало да са опорните ни точки? Има ли някакви основи, на които да стъпим?

- Ние прилагаме по този начин наречения „ археоложки метод “ – ясно разграничаване, а в тази ситуация с въпросния интериор опълчване на старо/ново. Така се основава известно напрежение, което прави пространството неповторимо и вълнуващо. Естествено таблените порти носят ретро привкус. Ние обичаме да прилагаме единствено релефа, а самото членение е модерно. В момента е доста настоящо завръщането към паркет „ рибена кост “.

Как да не прекрачим границата: от време на време ретро вдъхновението, в случай че не е вложена ясна идея и концепция, може да се трансформира в кич, залитайки по разнообразни стилове, които да смесим?

- Ние заобикаляме да проектираме „ тежка класика “ доста известна у нас в годините на прехода – главно като изява на материално положение. Харесва ни, когато в класическа среда актуалната интервенция интерпретира класическия подробност и тогава симбиозата е доста флуидна. Друг метод са настоящите прогресивни трендове upcycling и reuse – предоставяне на нов живот на старите мебели.

Как изглеждаше българският дом през соца (СНИМКИ)

В този план се вижда забавното комбиниране сред стоманените решетки, картините по стените и плочките. Различно и разчупено. Споделете ни малко повече точно за тези акценти и по какъв начин се роди концепцията за решетките?

- Първообраза на решетките се появи преди близо пет години когато проектирахме ажурен железен заслон отделящ кухнята от трапезарията в апартамент на наши клиенти. Впоследствие детайла на паравана беше наедрял и открихме че можем да окачваме лавици от дърво или МДФ. Така се появи нашата серия Harmonica .

В сегашния план участват две разновидности:

Harmonica Bar and Overhang e сърцето на кухнята и образен акцент при влизане в жилището – по едно и също време заслон и бар отразен в огледалния гърб на високия остъклен бюфет. Червените бар столове кореспондират с графичния темп и нюанс на ориенталските бетонни плочки на гърба на бялата минималистична Г- образна кухня.

Harmonica Shelving Unit в трапезарията e хоризонтална ажурна полица надграждаща издължения бюфет декориран с интарзии от палисандър. Композицията се оглежда в кристалния плот на ефирната трапезна маса по самостоятелен план. Бледо сините тапицирани столове внасят фина скандинавска нотка и присъщия им контур се чете през стъклото на безплътната стъклена маса. Те съставляват самобитна образна база на експресивната широкоформатна маслена картина на Котадин Калчев КоКал.

Имате придирчив младеж? С тези хрумвания за стая ще го спечелите

Дневна, столова и кухня в едно общо пространство. Това ли е бъдещето в разпределението на пространствата в един съвременен дом?

- Това е най-естественото систематизиране при дребното жилище - основава се флуидно мултифукционално пространство. В доста случаи клиентите се тормозят от отворените кухни, поради миризмите, които се популяризират из цялото жилище. Ние имаме няколко плана, където при потребност кухнята се отделя с невидима плъзгаща се врата. Освен това новите генерации абсорбатори са доста ефикасни, отстраняват ненапълно казуса. Отворената кухня подготвя за show cooking и постоянно става епицентър в къщата, когато домакините имат посетители.

Какво е мнението ви за тапетите в актуалния интериорен дизайн? Забелязвам, че в една от стаите те са като детайл, придаващ спомагателен темперамент на помещението.

- Тапетите в последните години претърпяват самобитен подем. Доказателство за това е, че едни от законодателите в интериорния дизайн и декорацията тази година в Милано показаха сбирка с тапети с 3D релеф. Ние постоянно използваме тапети, подобаващи както за типичен, по този начин и за модерни интериори. Имали сме и случаи, когато самите ние сме проектирали тапет.

В тези къщи желаеме да прекараме уикенда (СНИМКИ)

Какъв съвет ще дадете на тези от нас, които сме се захванали да ремонтираме и обзавеждаме сами жилището си?

- Използвайте оптимално капацитета на съществуващата конструкция и обзавеждане. Ако жилището е в остаряла кооперация или къща, може на някои стени да махнете мазилката, да оголите тухлите и да ги фиксирате с прозрачен лак или да ги боядисате. Ако стените са облепени с голям брой пластове тапети, можете да ги отлепите и да фиксирате стената със всичките и петна и шупли. Ако имате остарели кресла или мебели, помислете за реституция и претапициране – по този начин получавате страховит акцент и в същото време вкарвате история и жилището не наподобява „ талашитено “. Този микс сега е най-актуалната наклонност.

9. Повечето хора живеят в дребни жилища. Споделете няколко трика, с които може да създадем жилището си по-приветливо?

- Премахнете всички коридори и отворете кухнята към всекидневната. Преграждането и сепарацията може да е чрез паравани, плъзгащи се порти или пердета. Така се укрепва чувството за шир, като при нужда обособените зони могат да се обособяват.

Последният въпрос ни е нещо като традиция:

Три от най-важните неща за един хубав дом са:

-

-

-

В уеб страницата на Dibla.com пък може да откриете още музи и хрумвания от надарени български дизайнери.

 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Автор: Христо Боснев София апартамент дом интериор дизайн
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР