За девета поредна година Фестивалът за експериментално изкуство 180° събира

...
За девета поредна година Фестивалът за експериментално изкуство 180° събира
Коментари Харесай

Фестивал за иновативно изкуство 180° за девета поредна година в София

За девета поредна година Фестивалът за пробно изкуство " 180° " събира в София български и задгранични млади актьори. Фестивалът се осъществя с финансовата поддръжка на Столична община.

От 23 до 29 юли някои от дейните актьори в областта на пробните музика, танц, спектакъл и образни изкуства ще се обединят в креативен екипи, с цел да показват интерпретациите си върху EXISTINCT – нереалната тематика на " 180° " за 2022 година, замислена от уредниците на фестивала. По традиция те не задават предварителни насоки към участниците, а им дават цялостна независимост да развиват креативните си хрумвания. Водещата задача на фестивала е да предизвика интереса към настоящото и пробно изкуство и да дава платформа за изява на млади актьори.

Освен креативните колаборации, които надвишават обичайните показа за изкуство и навлизат в областта на опита, както и наложеният към този момент конкурс за късометражни неми филми Videomotion, тази година в програмата на фестивала влизат и лаборатории, работилници, полемики, лекции и други изненади, обхващащи пет арт пространства в столицата.

Акцент в програмата тази година е напълно новият формат 180° Community Lab. Той включва серия от работилници, целящи стимулиране на творчеството на участниците и взаимоотношението посред им, рефлексия и хоризонтално другарство с фокус върху тематики, значими за развиването и позиционирането на изкуството и културата в обществото.

Първото събитие от тазгодишното издание на " 180° " се приземява в РЦСИ " Топлоцентрала " и дава обещание да въвлече публиката в пърформанс на възпитаници от столичните учебни заведения по изкуствата, основан в границите на лабораторията за креативност, част от 180° Community Lab, ръководена от артистите Ксения Раввина, Михаела Добрева и Александър Хаджиев. По традиция 180° ще предизвика публиката с пробна изненада с отворен край, която ще показа всички участници и тематиката на фестивала.

Програмата ще приключи на 29 юли във " Фабрика 126 " с финала на състезанието Videomotion 2022 за късометражен глух филм, отворен за експерти и фенове. Тази година тематиката е EXISTINCT, а определените на финала видеа ще бъдат озвучени с импровизация онлайн от музикантите на фестивала. На закриващото събитие публиката ще може да се наслаждения и на груповата музикална творба, основана в границите на Лабораторията за импровизация на " 180° ", ръководена от Дитмар Визнер, флейтист и съосновател на немския " Ансамбъл Модерн ".

" 180° " ще се организира сред 23 и 29 юли, като събитията са с вход свободен. Подробности за участниците и всички събития в границите на фестивала ще намерите на.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР