За да защити екосистемата и наследството на Венеция, италианското правителство

...
За да защити екосистемата и наследството на Венеция, италианското правителство
Коментари Харесай

Венеция забранява круизните кораби в историческия си център

За да отбрани екосистемата и наследството на Венеция, италианското държавно управление не разрешава от през днешния ден достъпа на круизните лайнери до лагуната, осведоми Ройтерс.

Мярката поставя завършек на траяло с години политическо съмнение, явно поставяйки настояванията на жителите и културните органи над тези на пристанищните служащи и туристическата промишленост.

„ За нас това е огромна победа “, съобщи Томазо Качари, член на активистката организация „ Не на огромните кораби “ („ No Grandi Navi “). „ Мнозина ни сравняваха с Давид против Голиат “, добави той.

Битката обаче може да не е завършила, отбелязва Ройтерс.

И в случай че деятелите се тормозят от замърсяването и ерозията в града, който към този момент е в заплаха от покачването на морското ниво, то пристанищните служащи, наранени с месеци от локдаун, се опасяват за прехраната си.

„ Това беше доста огромен удар, почувствах се извънредно “, сподели Антонио Велека, който от 15 години работи за кооперация за обработка на багаж на круизни кораби във Венеция.

„ Почувствах, че съм изгубил сигурността на живота си “, добави той, надничайки през заключените врати на отчасти затворения терминал.

Според въведената възбрана кораби над 25 000 тона към този момент не могат да навлизат в плиткия канал Джудека, който минава около площад „ Сан Марко “, най-известната забележителност на Венеция. Круизните лайнери нормално тежат най-малко четири пъти повече.

Бъдещето остава нестабилно. В предишното Рим е приемал голям брой закони, с цел да ограничи достъпа на корабите до лагуната, само че към момента няма подготвен различен кей.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР