За да влезе България в Еврозоната има два вида критерии

...
За да влезе България в Еврозоната има два вида критерии
Коментари Харесай

Мартин Димитров: „Еврозоната трябва да бъде национална цел“

„ За да влезе България в Еврозоната има два типа критерии - едните са тези от Маастрихт, където ти нямаш директен надзор, т.е. с цел да намалиш инфлацията, може предприемеш ограничения, които желаят време, само че това е развой. Докато приемането на няколкото съответни закона е само въпрос на политическа воля. Проблемът е, че България не си извърши уговорката по тия съответни неща, които могат незабавно да се изпълнят, а те са три закона: кодекса по застраховането, закон за ограниченията против изпирането на пари и комерсиалния закон. Кодексът по застраховането, който е най-щекотливия, беше в икономическата комисия, на която аз бях ръководител. Мога да ви опиша, че доста партии координирано не идваха на тези съвещания с цел да не се одобри нищо. На директния въпрос: „ Защо проваляте Еврозоната? “, отговорът беше, че те виждали проблем с допустимо повишаване на гражданската отговорност, което е легенда, все едно да кажеш: „ Не желая пътищата да са доста хубави в България, тъй като някой може да кара доста бързо “. Значи не би трябвало да ги оправяме, би трябвало да имаме доста дупки, по този начин те ще карат по-бавно. “, споделя М. Димитров.

„ Направих две стопански комисии през три дни и на тези две комисии не пристигнаха съответни хора. Поканих всички медии да видят това. Не пристигнаха хората от ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, Възраждане, Български напредък. И в случай че беше един път, можеше да е инцидентно. На втората комисия не пристигнаха същите хора. И тогава разбрах, че тези хора са подготвени в името на някакви други ползи да жертват еврозоната. “, споделя някогашният народен представител.

За да хванеш картел, би трябвало да отидеш на място, да изземеш документи, да „ влезеш “ в компютрите - по този начин в Европа се хващат такива неща. Установихме, че Комисия за защита на конкуренцията, която е единствената институция в България, която има пълномощията да глоби картелни съглашения, изкривявания на конкуренцията, т.е. допустима далавера, за 2020 година са създали нула инспекции на място. За 2021г - една инспекция, т.е. ние имаме специфичен регулатор, който би трябвало да хваща тия изкривявания на конкуренцията, който е тотално неефектен. Като са такива регулаторите, за това са ни и скъпи храните.

„ Най-важното нещо, съгласно мен, за Еврозоната са ниските лихви. Страните, които са част от Еврозоната имат доста по-ниски лихвени проценти, по-добър кредитен рейтинг, а това в тези години на високи лихви е доста значимо. “, споделя икономистът.

Сега първата задача е да се избере постоянно евроатлантическо устойчиво държавно управление. Това ще зависи от резултата на изборите и от волята по-късно. Повече това зацикляне не може да продължава и не би трябвало да се оставя Радев да ръководи България, тъй като той няма хората за задачата. Тези служебни държавни управления, тяхната концепция е да ръководят за доста къс интервал и да приготвят България за избори, т.е. те нямат подготовката, екипите да се оправят с такива задания. За да създадем крачки напред и да осъществяваме тези огромни цели, Еврозоната, Шенген, Организацията за стопански съдействие и развиване (ОИСР), е доста значимо България да избере постоянно евроатлантическо държавно управление.
Целият диалог на Георги Найденов с Мартин Димитров можете да гледате във видеото:

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР