За да разберем защо любимите ни червени зеленчуци не са

...
За да разберем защо любимите ни червени зеленчуци не са
Коментари Харесай

Защо доматите вече не са като едно време

За да разберем за какво обичаните ни червени зеленчуци не са като едно време, първо би трябвало да знаем какво в действителност съставлява доматът. Все по-често се загатва фактът, че доматите в действителност не са зеленчуци, а плодове от вид ягода. Те си наподобяват по сочността. Това е най-характерната специфичност на домата – той би трябвало да е апетитен, а не да хрупка.

В предишното както у нас, по този начин и в другите страни, производителите чакаха продукцията да узрее в личната им градина или разчитаха на някой локален градинар, който да изнесе стоката на близкия пазар. Така, доматите бяха пресни, сочни и узрели на корен.

С годините тази процедура внезапно се промени. Индустриализацията докара до огромното, съсредоточено произвеждане на домати. Големите и най-много далечни пазари изискват стока, която търпи дълго превозване и всевъзможни операции, без да се скапе свежият и тип.

Докато старите домати бяха разнородни по форма, с богата вътрешност, през днешния ден те се сортират с машини. Най-вкусният български домат от вид „ Идеал “, толкоз прекрасен, апетитен, с едри плодове, не търпи сходна пазарна продукция. Поради това се отглежда единствено любителски.

Това, което стига до крайните купувачи са домати, най-вече твърди, завършени, гладки, издръжливи на превоз и на предпазване. Дори бе въведен нов термин за тези домати - " long shelf life " – „ дълго живеещ на рафта ”.

 Вкусни Домати

За пръв път опити за удължение на живота на доматите, за сметката на тяхното качество, се организира в Израел. За задачата доматите се кръстосали с ген, който забавя зреенето.

Така полученият домат мъчно се наранява и дълго остава корав и зелен. За сметка на това обаче той губи най-ценното си свойство – това, да бъде апетитен като ягода. Въпреки това, практиката добива необятна известност измежду производителите и не след дълго се популяризира из целия свят.

Първоначалното възмущение на потребителите бързо се потушава. За да бъде цветът на неузрелите домати по-интензивен, той се обогатява с етилен – вещество, стимулиращо реакциите за образуването на багрилното вещество ликопен. По този метод се стига до познатите ни през днешния ден по рафтовете на магазините червени домати със неузряла, зелена вътрешност.

Споменът за вкусните домати от ден на ден избледнява в паметта ни. Когато те са узрели на корена си, сочността се получава посредством естественото разхлабване на връзките.

Когато обаче са получени по неестествен път обаче, резултатът е нещо, което прилича домат, само че е нито сочно, нито има усет и единствено хрупа глухо в устата.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР