За да разберем санкционната политика, трябва да си обясним нейните

...
За да разберем санкционната политика, трябва да си обясним нейните
Коментари Харесай

Санкции, санкции, санкции. Но работят ли?

За да разберем санкционната политика, би трябвало да си разбираем нейните цели. В актуалния свят, където националните стопански системи са се оплели като свински вътрешности, е подозрително дали тъкмо политиката на стопански наказания е най-ефективния инструмент за реализиране на дълготрайни резултати. Но тя е един от главните похвати за налагане на политическа воля. Поради тази причина се употребява и най-често от мощните стопански системи по отношение на техни съперници, или други страни, които не споделят същите политически „ полезности “.
Санкционната политика съдържа няколко съществени лостове и посоки. Най-съществените от тях включват:
- Забрана за пътешестване на физически лица;
- Забрана и/или въвеждане на ограничавания в двустранната търговия;
- Затягане на ограниченията, свързани с вноса на артикули от глобената страна (това нормално намира проявяване в по-строг митнически надзор и режим на инспекции на внасяните стоки)
- Замразяване достъпа до финансови активи - както на физически, по този начин и на юридически лица.
Съвкупността от гореизброените похвати може да се назова „ пакет от наказания “.
Проучване от 1995 година демонстрира, че 70% от икономическите наказания, останали за интервал по-голям от 3 години, са се проваляли. Две години по-късно сходно проучване на Роберт Папе демонстрира, че успеваемостта на икономическите наказания е 34%. Във времената към Втората международна война, ембарговите политики са имали релативно висок късмет за триумф - към 50%. Технологичната гражданска война и ускорената интернационална търговия от началото на 70-те години на предишния век обаче слагат началото на нова епоха в световните взаимоотношения. И напълно естествено успеваемостта на глобите спада, тъй като страните са доста по-обвързани стопански, финансово и политически.
Доклад на Адъм Тейлър във „ Вашингтон пост “ сочи, че успеваемостта на актуалните ембаргови политики е още по-трагична - към 6%.
Единствените триумфи в санкционната политика са, когато огромна страна глоби икономическо джудже. Такъв е случая със глобите на Съединени американски щати против страни като Салвадор и Гватемала от началото на 90-те години.
Но при всички случаи ембарговата политика е политика на икономическата деконструкция, тъй като прекъсва естествените търговски връзки, изграждани с години, даже с десетилетия.
В прочут смисъл глобите против Русия бяха въведени с вярата, че ще провокират подобен стопански колапс, който да разклати вътрешната власт и да я откаже от държанието ѝ на международната сцена. Освен това задачата беше да се раздруса и вътрешнополитическия климат в страната.
Нищо от това не се случи. Дори в противен случай - Москва отговори с контрамерки. За част от тях може да се смята и все по-активната роля на Русия в уреждането на войната в Сирия. Ходът на събитията там бе преобърнат точно след съветската намеса от септември 2015 година И макар че Русия сама няма парите да реконструира следвоенна Сирия, обезпеченото наличие и присъединяване в този развой ще бъде единствено от изгода за съветската стопанска система.
Санкциите против Русия обаче отвориха нова глава и станаха мотив за изписване на тонове разбори - дали работят или не, в случай че работят какво ще реализиран, а в случай че не работят - за какво се провалят и тн. Защо ембаргото над Русия е неповторимо? Причините са няколко:
1. Русия е световна нуклеарна мощ, със забележителен арсенал;
2. Русия е световен политически състезател, без който в последно време не може да се реши нито един геополитически проблем;
3. Русия е една от петте непрекъснати членки на Съвета за Сигурност на Организация на обединените нации и има право на вето;
Например, Европейският съюз като обединен политически индивид, не е нито нуклеарна мощ, нито непрестанен член на Съвета за сигурност. Две страни от Европейски Съюз са непрекъснати членове на този съвет - Франция и Англия. Те също са нуклеарни страни, само че със доста по-малък нуклеарен капацитет. Извън милитаристичните оценки, икономическият резултат от глобите е налице. Но той е по-скоро с действен и тактически небосвод и не реализира стратегическата си цел. Естествено, бяха нанесени огромни вреди на съветската финансова система, които бяха и повода за срутва на рублата в края на 2014 година Както и за две години негативен напредък, вариращ сред -1 и -4%.
В актуалната стопанска система глобите могат да се преглеждат и като стрестест дали дадена страна ще може релативно бързо да преструктурира стопанската система си, преориентирайки се към нови пазари и търсейки нови партньорства, тъй че да минимизира загубите, нанесени от настоящите ѝ основни сътрудници.
Например Русия се оправи относително добре с тази задача - две години след началото на глобите, Москва стартира да търси още по-ускорено партньорство с Китай и Иран. Сключени бяха редица контракти за милиарди в областта на енергетиката, защитата, промишлеността и така нататък Ако има нещо потребно в санкционната политика, това е, че тя тества гъвкавостта на стопанските системи - както на глобените, по този начин и на санкциониращите. Все отново още е рано да се приказва за дефинитивни резултати.
Но в средносрочен и дълготраен проект настоящата санкционна политика по отношение на Русия е неефективна.
Русия не е единствената страна, станала обект на комерсиално ембарго и ограничавания от страна на Европейския съюз. Иран също попадна под ударите на евросанкциите.
Разбира се, петролното ембарго беше наложено поради нуклеарната стратегия на Техеран. В резултат на това през януари 2012 година Европейски Съюз забрани вноса на ирански нефт на своя територия. През 2012 година, малко преди началото на глобите, 20% от иранският експорт на нефт е предопределен точно за Европа. За 2011 година най-големите вносители на ирански нефт са Гърция (53,1%), Италия (13,2%) и Испания (16,2%).
От посочените данни излиза наяве, че износът на нефт е главно перо в приходната част на иранския бюджет, само че и доста европейски страни са директно подвластни от него.
Иран откри метод да пренасочи експорта на нефт към други страни, които не са в Европейския съюз. Икономиката на Иран се приспособява относително сполучливо и съумя да заобиколи глобите. Техеран заздрави връзките си със стратегически сътрудници като Русия и Китай, които пък от своя страна постановат несъгласие на противоречиви решения против Иран във Организация на обединените нации. От началото на 2016 година санкционният режим по отношение на Техеран беше омекотен. Отменено бе петролното ембарго, а иранските компании и физически лица още веднъж получиха достъп до европейските системи за банкиране и финансиране. В резултат на това през март 2016 година иранските банки още веднъж започнаха да употребяват системата за интернационалните разплащания SWIFT. Вдигането на ембаргото незабавно даде резултат – за 2016 година двустранната търговия сред Иран и Европейски Съюз е повишена с 79%.
Какви са изводите от санкционните политики на Европейския съюз?
Въведените наказания против Русия и Иран бяха точно таргетирани против най-доходоносните браншове от стопанската система на двете страни. Но Москва и Техеран съумяха относително бързо да покажат нужната икономическа и политическа еластичност, с която ненапълно съумяха да минимизират икономическите вреди. Всяка една санкционна политика носи със себе си „ странични резултати “, които усилват рисковете от неуспех. Третият закон на Нютон гласи, че Всяко деяние има равно по величина и противоположно по посока противопоставяне. В огромна степен този закон важи и за ембарговите политики. Държавата, станала обект на наказания, постоянно ще се опита да приложи ответни ограничения, посредством които освен да се „ отбрани “ стопански, само че и да изпрати и политическо обръщение.
Очевидно е, че международните суперсили имат непреодолими геополитически разлики. Санкциите са главно оръжие в техния боеприпас. Но в актуалния свят те са извънредно неефективно средство да „ накажеш отговорния “. Търговските войни са войни на взаимното заличаване, поради прекомерно комплицираната и неразривна обязаност на огромните стопански системи.
Автор: Борислав Боев
Авторът е магистър по Индустриален мениджмънт от Стопанската академия в Свищов
Редактор:
Tweet
Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Гледна точка  (Не)истини за Българска национална телевизия и нейната социална задача – част ІІ (Не)истини за Българска национална телевизия и нейната социална задача – част ІІ  Трите неистини в абсурда Трите неистини в абсурда " Калиакра "  (Не)истини за Българска национална телевизия и нейната социална мисия * (Не)истини за Българска национална телевизия и нейната социална мисия*  Нинова отново лъже! Нинова отново лъже!  Санкциите са опиатът на американската външна политика Санкциите са опиатът на американската външна политика Интервю Още Антоан Лорен: Романите би трябвало да бъдат по-добри от същинския живот
Антоан Лорен (1970) е създател на шест романа, първият от които...
Лев Гудков: В Русия се реанимират визиите от руската ера Петя Тодорова пред Actualno.com: Сама щях да напусна. СМГ не е то Финландия: Страната на новаторските библиотеки и новаторското обр Тома Иванов: Ще се допитам до работещи в Българска национална телевизия и специалисти за програ коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Белград: Важни са военните образования с Ру...
" Истинската вест е, че напълно скоро ще имаме общи военни образования с съветската войска. С една дума - единствено нашата и съветската войска. Това е...
WikiLeaks разгласява поредна серия секрети до... Ангелкова: Проверката плаж " Нестинарка " не... Министър Нанков: Проектът " Кресна " е геост... Колко коства да отглеждаш дете в България Турските управляващи стопираха придвижването по Босфо... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 11 август
Овен Не му мислете доста и действайте, както ви подсказва сърцето. То си е ваше и най-добре ви познава. Ако по-късно не сте удовлетворени з...
Направете си мощен домакински климатик за 5 м... КЪСМЕТЧЕ за всяка от 12-те зодии Улицата на позора – Ден 2 Баща на потърпевшо от ваксина дете пита: К... Двуетажен рейс се вряза в лондонски маг... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Системата, която създава безработни ф...
Вчера Министерски съвет утвърди промени в приема на студенти, увеличавайки значимите за стопанската система ни специалности, които страната ще п...
Линейките в страната остават без GPS просл... Антоанета Цонева осъди Божидар Димитров Радев пусна скандалните промени в правосъдния... Кралев: Не е интелигентен ход е да вършим стадион... Вучич съобщи, че е подготвен на компромис с алб...  www.expert.bg  Премахват ротацията на пътните служители на реда Премахват ротацията на пътните служители на реда  31% от българите в Германия са безработни 31% от българите в Германия са безработн...  Дълговете по кредитните карти в Съединени американски щати доближиха исторически връх Дълговете по кредитните карти в Съединени американски щати дост...  Прекратяват GPS следенето на колите за спешна помощ Прекратяват GPS следенето на линейк...  www.iwoman.bg  Витамините оказват помощ против импровизиран аборт Витамините оказват помощ против импровизиран аборт  Мисля, че сме се срещали, само че не в този живот Мисля, че сме се срещали, само че не в този ж...  Обичам те - въздушно нежна Обичам те - въздушно нежна  Дневен хороскоп за 11 август Дневен хороскоп за 11 август  http://www.sportlive.bg  Мачовете по малкия екран през днешния ден Мачовете по малкия екран през днешния ден  Милан прати оферта за 30 милиона евро на Монако Милан прати оферта за 30 милиона евро на...  Мирела Демирева даде обещание: Ще скачам за орден Мирела Демирева даде обещание: Ще скачам за меда...  Арсенал - Лестър: Какво да чакаме на старта на Висшата лига Арсенал - Лестър: Какво да чакаме на с... Интервю Още Антоан Лорен: Романите би трябвало да бъдат по-добри от същинския живот
Антоан Лорен (1970) е създател на шест романа, първият от които...
Лев Гудков: В Русия се реанимират визиите от руската ера Петя Тодорова пред Actualno.com: Сама щях да напусна. СМГ не е то Финландия: Страната на новаторските библиотеки и новаторското обр Тома Иванов: Ще се допитам до работещи в Българска национална телевизия и специалисти за програ Нови Най-четени Най-коментирани

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР