Община Сливен за пореден път се включва в Европейската нощ

...
Община Сливен за пореден път се включва в Европейската нощ
Коментари Харесай

Сливен се включва в Европейската нощ на музеите

Община Сливен за следващ път се включва в Европейската нощ на музеите, която тази година се отбелязва на 18 май.
Официалното разкриване е планувано за 18 часа пред Регионален исторически музей „ Д-р Симеон Табаков “. Със свои осъществявания група „ Монолог “ при Профилирана филантропична гимназия „ Дамян Дамянов “, с началник Виолина Попова ще поздравят присъстващите. В събитието ще се включи детски танцов състав „ Яворче “ от Средно учебно заведение „ Пейо Крачолов Яворов “, с началник Таня Русев. Ще има и игра „ Открий, снимай и показа “, за която са планувани награди с лотария за участниците.

РИМ „ Д-р Симеон Табаков “ и реновираната Къща музей „ Хаджи Димитър “ ще бъдат отворени за гости с „ вход свободен “ от 9 до 23.30 часа.

Художествена изложба „ Димитър Добрович “ също се включва в интернационалната самодейност. Обектите на галерията ще бъдат отворени гратис за всички поданици и посетители на града от 16 до 23.30 часа.

В къща „ Миркович “ от 18 до 20 часа ще има креативна работилница за деца. Там може да бъде прегледана непрекъсната експозиция „ Старият Сливен “ на художника Добри Добрев. Има и галерия графики на Дешка Денева – илюстрации по творби на Цоньо Калчев от книгата „ Пей ми, славею чудесни “ – юбилейно издание във връзка 150 години от рождението на поета.

В зала „ Сирак Скитник “ от 19.30 часа ще бъде показан театър на Димитър Тодоров „ Рибарят и златната рибка “ – радостна приказка в рими за децата ни обичани. Смешно, цветно и без досада, само че най-после със поука. Изложени са и непрекъснати експозиции „ Българско изкуство XIX – XXI век “ и „ Християнско изкуство “

В Узунова къща е изложбата от илюстрации на Кирил Златков – притежател на Националната премия „ Константин Константинов ”, категория „ Илюстратор ” за 2023 година. Изложбата е част от програмата на XXVI Национален фестивал на детската книга и конкурс „ Щастието е допустимо “. Присъства и непрекъсната експозиция „ Западно европейска графика IX – XX век “.

От Националния музей на текстилната промишленост също са планували богата стратегия за своите гости. В 17 часа стартира срещата с създателите на книжката „ Майсторът на платовете “. От 18 часа стартира панелът „ Споделени мемоари “ – описват порасналите участници в основаването на рисуваните епизоди. В 20 часа посетителите ще могат да се включат в демонстрации по ръчно предене. През цялото време от 17 до 22 часа могат да бъдат прегледани и непрекъснатите експозиции на музея.

Входът за гости и на Антична цитадела „ Туида “ ще бъде отворен свободно от 18 часа.

Европейската нощ на музеите се организира допълнително от 3000 музея и галерии в близо 30 европейски страни.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР